Når han ser bilde av faren, sier han: «Pappa, la meg kysse deg»

Yaser Murtaja (30) var på jobb som pressefotograf da han ble drept under protester i Gaza. Tilbake sitter sønnen på to år og en sønderknust mor.

Yusra Murtaja og hans lille sønn

To år gamle Abdul Rahman mistet faren sin.

Foto: George Kurian / NRK

Yusra Murtaja var akkurat ferdig med å lage lunsj til familien da en av sønnene hennes fikk en telefon med en beskjed som forandret livet for alltid: 30-årige Yaser, hennes eldste sønn, var skutt i magen.

Yusra Murtaja

Yusra Murtaja mistet sin eldste sønn.

Foto: George Kurian / NRK

– Skutt i magen, jeg skjønte med en gang at det var alvorlig, sier hun.

Skutt på jobb

Yaser Murtaja var på jobb som pressefotograf for å dekke protestene ved gjerdet mot Israel i Gazastripen. De kalles «Den lange marsjen hjem» – og arrangeres til støtte for det palestinerne mener er retten til å vende tilbake til hjemstedene i dagens Israel – et krav Israel avviser.

Protestene er blitt møtt med tåregass og skarpe skudd fra israelske soldater. Nesten 50 palestinere er drept de siste seks ukene, ifølge helsemyndighetene i Gaza.

Yaser Murtaja ble del av den dystre statistikken den andre fredagen med protester.

– Jeg visste at jobben hans var farlig. Men han elsket jobben sin. Han hadde «presse» skrevet på vesten sin. Og Gud hadde beskyttet ham den første fredagen, sier Yusra Murtaja.

Da Yaser Murtaja døde på sykehuset dagen etter, mistet Abdul Rahman (2) pappa. Han forstår ikke helt at faren ikke kommer hjem, sier Yaser Murtajas bror Belal (22).

– Hver gang han ser bilde av faren sin, sier han: pappa, pappa, la meg få kysse deg.

Abdul Rahman på armen til onkel

Abdul Rahman på armen til onkelen sin. - Han forstår ikke helt at faren ikke kommer hjem, sier Yaser Murtajas bror Belal (22).

Foto: George Kurian / NRK

Journalister drept

Blant de nesten 50 drepte, er flere barn og to journalister. Israel har fått kraftig internasjonal kritikk, blant annet fra FN, for håndteringen av protestene.

Israelske myndigheter sier imidlertid at Hamas bruker protestene som et påskudd til å angripe Israel.

Den israelske hæren sier at de bare rammer dem som oppfordrer til vold – og at de gransker hendelsen med Yaser Murtaja. Den israelske forsvarsministeren Avigdor Lieberman hever at Murtaja jobbet for Hamas. Det benekter Yusra Murtaja.

– Da Yaser dro for å fotografere demonstrasjonen, var den fredelig. Det er vår rett som palestinere å gjøre noe for å få slutt på okkupasjonen, sier moren.

I frykt på kibbutzen

Yael Raz Lichiani bor like ved Gazastripen, på kibbutzen som er aller nærmest grensegjerdet. Hver fredag så lenge protestene har pågått, har hun tatt forholdsregler. Noen dager har hun ikke gått ut, eller bedt de tre barna holde seg inne.

Hun har et syn mange israelere deler:

Yael Raz Lichiani

Yael Raz Lichiani syns den israelske hæren gjør en god jobb som beskytter henne og barna.

Foto: George Kurian / NRK

– En terrororganisasjon bruker disse protestene til å ramme israelere. Da er det ikke protester lenger, men terrorangrep, sier hun.

Hun sier demonstrantene har satt fyr på kibbutzens åkre ved å sende brennende drager over grensen.

– Det er trist, veldig trist, sier hun.

– Jeg synes den israelske hæren gjør en god jobb med å beskytte meg – og det er jobben dens. Jeg skjønner at det er et problem at det er tapstall på den andre siden. Men hver gang noe skjer, må vi finne ut hvordan vi håndtere det. Og jeg tror hæren brukte to-tre uker på å finne ut hvordan de skulle håndtere protestene ved gjerdet for å sørge for at ingen israelere ble skadet og samtidig forsøke å unngå noen av tapene på Gazasiden.

Korrespondent Kristin Solberg dekket fredagens protester på Gazastripen.

Protestene fortsetter

Protestene skal fortsette frem til midten av mai, til dagen der det er 70 år siden staten Israel ble opprettet.

Palestinerne kaller dagen Naqba – katastrofen.

For familien til Yaser Murtaja er dagen han ble drept, en ny katastrofe.

– Etter at faren vår døde, var Yaser ikke bare min storebror, men også min far og min onkel. Yaser var alt i dette huset, sier broren Belal Murtaja.

– Palestinerne har et veldig tøft liv, påført av landene rundt oss og særlig Israel. Israel står bak blokaden av Gaza. Hensikten med demonstrasjonene er å få slutt på blokaden og få hjelp til folk i Gaza, at vi behandles som mennesker.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt