Hopp til innhold

Gaddafis familie søker nå tilflukt i Algerie

Kona til Libyas eks-leder Gaddafi og tre av hans barn har søkt tilflukt i nabolandet Algerie, ifølge myndighetene der.

Aisha Gaddafi

Muammar al-Gaddafis datter Aisha søker tilflukt i Algerie sammen med Gaddafis kone Safiya og hans to sønner Hannibal og Mohammad. Bildet ble tatt 14. april 2011.

Foto: LOUAFI LARBI / Reuters

Safia Gaddafi (bilde fra 2004)

Gaddafis kone Safia Gaddafi (bildet er fra 2004).

Foto: KHALED EL-FIQI / EPA

Hannibal Gaddafi

Hannibal Gaddafi.

Foto: ISMAIL ZITOUNI / Reuters
– Gaddafis kone Safia, hans datter Aisha, og sønnene Hannibal og Mohammed, og deres barn, har krysset grensen til Algerie, skriver det algeriske utenriksdepartementet i en pressemelding.

Det var klokken 08.45 lokal tid at utenriksdepartementet fikk beskjeden om at Gaddafis familiemedlemmer hadde flyktet til Algerie.

Det er fortsatt ikke kjent hvor Muammar al-Gaddafi befinner seg. Utenriksdepartementet ga heller ingen informasjon rundt dette. Opprørssoldater i hele Libya jakter på den tidligere diktatoren.

FN og Det libyske overgangsrådet har blitt varslet. Sistnevnte krever en utlevering av familiemedlemmene. De sier at de ser på Algeries beskyttelse av Gaddafis familie som en «aggressiv handling».

– Vi advarer alle mot å skjule Gaddafi og hans sønner. Vi vil gå etter dem på ethvert sted, for å finne og arrestere dem, sier Mahmoud Shamman i overgangsrådet.

Bilkortesje skapte mistanke

I forrige uke kom det melding om at en bilkortesje med seks pansrede Mercedeser hadde krysset grensen til Algerie fra Libya. Da hevdet algeriske myndigheter at påstandene var grunnløse.

Tidligere i dag ble det kjent at nestlederen for Det nasjonale overgangsrådet i Libya, Mahmud Jibril, hadde hatt et separat møte med Algeries utenriksminister under møtet til Den arabiske liga i Kairo.

Det ble ikke sagt noe om hva møtet handlet om, men det skal ha vært Jibril som tok initiativ til møtet med utenriksminister Mourad Medelic i libyerens naboland.

Har et godt forhold til Algerie

Gaddafi har hatt et godt forhold til nabolandet Algerie, og mange har antatt at han ville søke tilflukt der hvis han forlot Libya. Men han har verken vist seg i hjemlandet eller i Libya på en god stund, og ingen vet hvor han befinner seg.

Overgangsrådet har utlovet en belønning for den som tar Gaddafi til fange eller dreper ham.

Tidligere i år flyktet Gaddafis kone og datter Aisha til Tunisia sammen med en libysk delegasjon, opplyste Reuters.

Sønnen Khamis trolig drept mandag

En av sønnene til eks-diktatoren, Khamis Gaddafi meldes drept mandag kveld. Khamis skal ifølge nyhetsbyrået Reuters ha blitt drept i et angrep nær Tripoli. Han ble tatt til sykehus, men skal ha dødd av skadene, sier en opprører til Reuters. Det er foreløpig ingen bekreftelse på dette fra andre hold. Khamis har allerede blitt rapportert død to ganger tidligere, i mars og august i år, men dette var falske rykter.

Algerie

Muammar al-Gaddafi og president i Algerie Abdelaziz Bouteflika. Gaddafi har hatt et godt forhold til nabolandet Algerie, og mange har antatt at han ville søke tilflukt der hvis han forlot Libya

Foto: ZOHRA BENSEMRA / REUTERS

SISTE NYTT

Siste nytt