Hopp til innhold

Peres gav kongen hudpleieprodukter fra den okkuperte Vestbredden

Under sitt statsbesøk valgte Israels president Shimon Peres å overrekke kongefamilien hudpleieprodukter fra Ahava. De er produsert i en ulovlig bosetting på Vestbredden.

Shimon Peres og kong Harald ser på gavebordet med Ahava-produkter

Da Shimon Peres besøkte kong Harald på slottet på mandag så overrakte han to poser med hudpleieprodukter fra kosmetikkselskapet Ahava.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Det er utrolig arrogant og setter kongen i en pinlig situasjon, sier medlem av arbeidsutvalget i Fagforbundet, Stein Guldbrandsen til NRK.

Det var under det offisielle besøket på Slottet på mandag Peres overrakte hudpleieproduktene som blant annet Vita-kjeden stoppet omsetningen av i fjor.

– Ahava er produkter Israel får ut av okkupert området, og som tar ut naturresurser og driver produksjon i strid med folkeretten, understreker Guldbrandsen.

– Legitimerer ulovlige okkupasjon

I rapporten «Farlige forbindelser: Norske bånd til den israelske okkupasjonen» i 2012 dokumenterte Fagforbundet og Norsk Folkehjelp at Statens pensjonsfond utland har investert i 51 internasjonale og israelske selskap som direkte eller indirekte støtter opp under okkupasjonen av palestinske områder.

Rapporten oppfordret også norske forbrukere til å boikotte varer fra ulike selskap, og de trakk spesielt fram kosmetikkselskapet Ahava, jordbruksselskapet Mehadrin og Sodastream.

Norske myndigheter har ingen offisiell oppfordring til næringslivet om å unngå handel med selskaper som produserer i israelske bosettinger, men mange norske selskaper har likevel stoppet handelen med produkter fra disse områdene.

– Det legitimerer den ulovlige okkupasjonen og dermed gir man sin støtte til Israel, sier Guldbrandsen.

Krever merking

Under pressekonferansen i Statsministerboligen så åpnet Erna Solberg for at Norge og Israel skal inngå et større og tettere handelssamarbeid. Et samarbeid som kan føre til problemer hvis man ikke trår veldig forsiktig.

– Man bør stramme inn og komme med en konsekvent myndighetsoppfordring til norsk næringsliv om ikke å handle med okkupasjonsvarer.

Men er ikke det vanskelig når produktene ikke merkes?

– Man må i handelssamarbeidet med Israel kreve dokumentasjon om at varene er produsert i Israel og ikke i de okkuperte områdene. Hvis ikke så får man gjøre som engelske Coop, nekte å handle før merkingen er på plass.

Slottet ønsker ikke å utdype hva som vil skje med de aktuelle hudpleieproduktene.

– Det eneste jeg ønsker å si er at alle gaver vil bli registeret, sier kommunikasjonssjef ved Slottet, Marianne Hagen til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt