Peres til NRK: Vi forhandler ikke med våre venner

SLOTTSPARKEN (NRK): Israels president Shimon Peres håper fredssprossen med palestinerne snart kan komme på skinner igjen.

Israels president Shimon Peres

I dag starter det offisielle besøket til Shimon Peres i Norge. Han begynte med et besøk på slottet og kong Harald.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Conrad Myrland, daglig leder i Med Israel for fred (MIFF)

Conrad Myrland er glad for at Peres har fått en «verdig» mottakelse i Norge.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

I ministersalen på slottet møtte Israels president den norske og internasjonale pressen til en pressekonferanse for første gang under det to dager lange statsbesøket.

Og den havarerte fredsprosessen med palestinerne ble raskt et tema.

– Vi må fortsette å jobbe hardt, men man trenger ikke bare to for å danse tango, man trenger den rette musikken på begge sider også, svaret Shimon Peres, før han understreket.

– Man forhandler med dem man er uenig, man begynner ikke å forhandle med sine venner. Så håper man at ens motstandere til slutt blir ens venner, men jeg er optimist og har håp om at fredsprosessen vil fortsette.

Fikk støtte

Det var kongen og kronprinsparet som tok imot den israelske presidenten da han besøkte Slottet.

Presidenten ble møtt av skolebarn med israelske flagg og rundt 50 smilende medlemmer av støtteforeningen Med Israel for fred (MIFF).

– Vi er her for å vise at vi setter pris på presidentens besøk. Vi er også glad for at kongehuset og regjeringen har invitert ham på besøk, sier Conrad Myrland, daglig leder i Med Israel for fred (MIFF) til NRK.

Shimon Peres er det første statsoverhodet fra Israel som besøker Norge, noe han gjør få måneder før presidentperioden hans utløper. I juli går nemlig hans sjuårsperiode som president ut, og 90-åringen tar da etter alt å dømme farvel med israelsk politikk, uten at han vil se seg tilbake av den grunn.

– Jeg ser meg ikke tilbake siden man ikke kan forandre historien. Jeg ser bare fremover og konsentrer meg om hvordan man kan forandre fremtiden. Og jeg mener alle må jobbe hardt og oppriktig for å få på plass den fredelig løsning.

Ransaket motdemonstranter

Det var ventet at Israels president Shimon Peres kom til å bli møtt med protester og demonstrasjoner når han i dag besøker Slottet og Stortinget, men alle med palestinske flagg og effekter ble stoppet ved inngangen til slottsparken.

Der ble rundt 20 medlemmer fra Palestinakomiteen ransaket og passet på av sivilt politi.

I ett felles opprop krever 24 organisasjoner og politiske partier at norske myndigheter gir Peres klar beskjed om å «stanse sin folkerettsstridige politikk og rette seg etter vedtatte FN-resolusjoner».

SV, Rødt, AUF, Handel og Kontor, Palestinakomiteen og Norsk Folkehjelp er blant dem som står bak oppropet.

– Folkerettsbrudd må fordømmes, ikke belønnes med gallamiddag ved Kongens bord, mener de og viser blant annet til Israels bygging av ulovlige bosettinger i okkuperte områder.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Rune Klevstad

Rune Klevstad har reist fra Tønsberg for å ønske Shimon Peres velkommen til Norge.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Rune Klevstad har reist fra Tønsberg for å ønske Shimon Peres velkommen til Norge. Han har på seg en jakke med logoen til det israelske forsvaret og holder et israelsk flagg i hånden.

– Det kan være skummelt å gå med denne jakka, men jeg tar sjansen i dag. Jeg synes logoen er kul, og dette viser at jeg støtter Israel, kanskje litt mer enn mannen i gata, sier Klevstad.

– Det er en lettelse for oss at vi kan stå her i dag som Israel-venner og vise solidaritet med Israel uten å bli angrepet av motdemonstranter, sier Conrad Myrland og henviser til hendelsene for seks år siden.

I 2008 ble ni personer arrestert etter at en fredelig demonstrasjon mot israelske krigshandlinger i Gaza, endte i en voldelig konfrontasjon.

Demonstrantene fyrte av nyttårsraketter og kastet stein på den israelske ambassaden i Oslo, og politiet svarte med å skyte tåregass mot dem som brøt seg gjennom sperringene.

– Fryktet det verste

Arnhild Gjedem fra Oslo var til stede under demonstrasjonene i 2008.

– Det var så grusomt og forferdelig. Folk kastet flasker og ropte «drep jødene.» Alle var rystet over det som skjedde. Jødene har opplevd så mye smerte og urett, også i Norge, sier Gjedem.

Hun sier hun flere ganger har ringt til NRK for å fortelle om usannheter i media om Israel og jødene. Gjedem sier hun fryktet det verste før dagens oppmøte på Slottsparken med israelske flagg.

– Dette er en stor dag. Jeg var forberedt på alt mulig. Jeg lurte på om vi skulle gå med skuddsikker vest, sier Gjedem.

Kan sette kongen i en knipe

Etter besøket på slottet, skal Peres til Stortinget hvor før stortingspresident Olemic Thommesen ønsker ham velkommen. Dagen avrundes med en stor gallamiddag tilbake på slottet.

Det har fått flere til å reagere.

– Det er helt uakseptabelt å invitere den israelske presidenten som er statsoverhodet for en okkupasjonsmakt som til daglig utøver brutal apartheidpolitikk overfor hele det palestinske folket, sier overlege Mads Gilbert til NTB. Han har i flere tiår har talt palestinernes sak.

Ifølge NTB så kan Peres-besøket setter kong Harald i en knipe ettersom det er vanlig praksis å invitere på gjenvisitt under slike statsbesøk.

Kongen har aldri besøkt Israel, og et besøk i det land i verden som har brutt flest FN-resolusjoner, vil bli oppfattet som kontroversielt.

– Fortsett fredsforhandlingene

I går besøkte Peres synagogen i Oslo der hans hovedbudskap til de norske jødene var at fredsforhandlingene mellom Israel og Palestina ikke måtte gis opp, selv om de har strandet nå.

Noen sjefrabbiner i Norge Michael Melchior sier seg enig i, men mener at det at det er den amerikanske utenriksministeren feil at det ikke lyktes denne gangen heller.

John Kerry ledet fredsforhandlingene som ble lagt på is i april.

Sidsel Wold følger Peres

VIDEO: NRKs Midtøsten-ekspert Sidsel Wold om betydningen av besøket til Shimon Peres

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger