Hopp til innhold

– Vi hører eksplosjoner hvert minutt

Det syriske militæret skjøt lørdag formiddag med maskinpistoler fra et helikopter over byen Aleppo i et forsøk på å sikre seg byen fra opprørsstyrkene.

Soldater styrt av regimet har prøvd å bryte seg gjennom opprørssoldatenes frontlinje i slagmarken i distriktet Salaheddine, forteller en Reuters-reporter på stedet.

– Planlegger å ta over byen

Regjeringsstyrkene skal også ha fyrt av granater over opprørssoldatenes posisjoner i den voldsherjede byen.

– Det er snakk om ett helikopter, og vi hører to eksplosjoner hvert minutt.

Opprørere fra Free Syria Army skal ha gjemt seg i smale bakgater for å unngå skuddene fra militæret. Angrepene kommer ikke overraskende på opprørerne.

– Vi vet at de planlegger å angrepe byen med tanks og fly, og at de skal skyte på oss i tre eller fire dager, fordi de planlegger å ta over byen, sier Abdel-Jabbar al-Oqaidi, ifølge Khaleej Times.

– Avgjørende byer

Opprørere og regjeringsstyrker har kjempet i Aleppo i en uke nå, uten at noen av sidene skal ha greid å få overtaket.

Kampene pågår også i hovedstaden Damaskus.

Her skal også 48 iranske pilgrimer i dag ha blitt kidnappet fra en buss, det forteller sjefen ved Irans ambassade til statlig TV i Iran.

– Det var væpnede terroristgrupper som kidnappet de 48 iranske pigrimene på vei til flyplassen, forteller Majid Kamjou til IRIB.

Det er ennå uvisst hva som har skjedd med dem.

Damaskus og Aleppo er byer avgjørende for begge sider i den stadig mer brutale konflikten i Syria, som har hindret alle forsøk på en diplomatisk løsning.

– Folk er sinte på verden

NRKs utenriksmedarbeider Sidsel Wold befinner seg i grenseområdet mellom Syria og Tyrkia. Hun forteller at folk der er sinte på verdenssamfunnet, og det er få som tror striden kan løses ved hjelp av diplomati.

– Stemningen her er preget av at bare kampene og ikke diplomati vil avgjøre utfallet av krigen her. Kofi Annan er det ingen som snakker om her, planen hans ses på som bare en parantes utenfra og selve symbolet på at verdenssamfunnet ikke får til noe som helst.

– Folk her er sinte på verden som bare ser på. Mens de hjalp til i Libya, så gjør de ingenting her, de får ikke til noe, sier Wold.

Les også: Vi ga 67 millioner til barna til høyre, de andre har fått 1,2 millioner

Diplomatisk krise

FNs spesialutsending til Syria, Kofi Annan, som nå har trukket seg fra vervet han fikk, har skrevet i et innlegg i avisa Financial Times at landet fortsatt kan reddes.

– Men det forutsetter mot og lederskap fra alle faste medlemmer av Sikkerhetsrådet, inkludert president Obama og Putin.

Vetolandene Russland og Kina har flere ganger blokkert ulike forslag om sanksjoner mot Syria, og USA og Tyskland har gitt dem skylden for at Annan har trukket seg fra jobben som spesialutsending.

Den diplomatiske krisen innad i FN toppet seg i går da Den arabiske liga ba FN om å fordømme sitt eget sikkerhetsråd for at de ikke har gjort nok for å stanse borgerkrigen i landet.

Les mer: – Vil ikke ha noe å si
Les også: – Sender ikke flere FN-observatører

– Juli dødeligste måned i Syria

Forrige måned skal ha vært den dødeligste måneden i Syria siden opprøret mot president Bashar al-Assad startet i fjor.

Rundt 1000 mennesker ble drept hver uke, hevder aktivistgruppen Syrian Observatory for Human Rights.

– I juli ble minst 4239 mennesker drept i Syria, sier Rami Abdel Rahman, talsperson for gruppen.

Tallet inkluderer 3001 sivile, blant dem sivile som har tatt til våpen i kampen mot regimet. 1333 regjeringssoldater og 105 avhoppere fra hæren skal også være blant de døde, ifølge gruppa.

SISTE NYTT

Siste nytt