NRK Meny
Normal

– Vil ikke ha noe å si

FNs hovedforsamling stemte for å fordømme sitt eget sikkerhetsråd på grunn av håndteringen av Syria-konflikten. Få mener det har noe som helst å si.

FNs sikkerhetsråd

FNs Generalforsamling valgte i dag å fordømme Sikkerhetsrådet.

Foto: DON EMMERT / Afp

Forsamlingen vedtok fredag den ikke-bindende resolusjonen med 133 stemmer for og 12 i mot. 36 unnlot å stemme.

Bakgrunnen for misnøyen er at vetolandene Russland og Kina i Sikkerhetsrådet flere ganger har blokkert ulike forslag om sanksjoner mot Syria.

Trakk seg

Resolusjonen kom dagen etter at Kofi Annan valgte å trekke seg som FN og Den arabiske ligas spesialutsending til Syria etter det han kalte urimelig kritikk og ren utskjelling i FNs sikkerhetsråd.

Annans sekspunktsplan for fred i Syria, innført i februar, har ikke vært vellykket.

Forslaget, som er skrevet av Saudi Arabia – et land som åpenlyst støtter opprørenes kamp mot den sittende Assad-regimet – fordømmer myndighetenes bruk av tunge våpen og deres manglende vilje til å trekke ut styrkene fra sivile områder, slik det står i Annans sekspunktsplan.

Paralysert av veto

I et flammende innlegg sa generalsekretær Ban Ki-moon at Rådet er blitt paralysert av uenighetene over hvordan konflikten bør løses.

Russland og Kina har tre ganger lagt ned veto for å blokkere Syria-resolusjoner som de mener vært ensidige og ubalanserte. Dermed har Sikkerhetsrådet stått handlingslammet overfor den økende volden, skriver NTB.

– Nå som situasjonen er blitt enda verre, må de finne en felles plattform, sier Ban og legger til at Syria-konflikten er blitt en test for alt som FN står for.

«Pekefingerpolitikken» og de gjensidige beskyldningene i FNs sikkerhetsråd er en av grunnene til at FN og Den arabiske ligas spesialutsending for Syria, Kofi Annan, kastet inn håndkleet torsdag.

– Usannsynlig med politisk løsning

Resolusjonen er ikke juridisk bindende, men hensikten er å øke presset på Sikkerhetsrådet.

NRKs USA-korrespondent Jon Gelius mener denne resolusjonen ikke vil ha mye å si.

– FNs forsøk på å finne en slags politisk mening på det mange mener kan bli et nytt folkemord, synes å ha spilt helt fallitt.

– Flere Syria-eksperter mener at det virker helt usannsynlig med en politisk løsning i Syria. De slår fast at det ikke lenger er noe håp om at noen utenfor kan megle mellom partene, sier Jon Gelius.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt