NRK Meny
Normal

Vi ga 67 millioner til barna til høyre, de andre har fått 1,2 millioner

Syria-konflikten er mer komplisert og mange vet ikke hvordan de skal bidra, sier president i Norges Røde Kors, Sven Mollekleiv.

Syriske flyktningebarn i Jordan/barn på Haiti

Syriske flyktningebarn i en leir i nabolandet Jordan. Til høyre er barn i Port-au-Prince på Haiti, to år etter at jordskjelvkatastrofen inntraff.

Foto: Muhammad Hamed/Reuters, Niall Carson/Pa Photos

I løpet av to sommermåneder har Norges Røde Kors samlet inn 1,2 millioner fra giverglade nordmenn til konflikten i Syria.

Kampanjen har ligget ute på nettsiden deres, og presidenten er imponert over responsen som er kommet, ganske så uoppfordret.

– Erfaringen viser at det er vanskeligere å få samlet inn midler til kompliserte konflikter. Men det faktum at vi har fått inn 1,2 millioner gjennom sommermånedene der folk selv har tatt kontakt med Røde Kors viser at de bryr seg, sier Mollekleiv til NRK.

– Rammer stadig flere

Sven Mollekleiv

Sven Mollekleiv er president i Norges Røde Kors.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Volden i Syria viser ikke tegn til å avta, og bare i byen Aleppo skal nærmere 200 000 personer være drevet på flukt.

– Slik situasjonen er nå blir den bare mer kritisk for hver dag, stadig flere mennesker rammes, det blir vanskeligere med tilgang på livsnødvendigheter som mat, vann og medisiner. Konflikten rammer flere direkte og vi ser også at det blir vanskeligere med mattilgang, slik at behovet kommer til å øke, sier Mollekleiv.

Les også: – Sender ikke flere FN-observatører

Det betyr at støtten som til nå er kommet inn fra det norske folk, ikke vil holde lenge.

– Min appell nå er at det norske folk, i tillegg til den gode hjelpen vi til nå har fått, kan bistå mer i det livsnødvendige arbeidet som vi gjør inne i Syria og overfor flyktningene i nabostatene.

– Inne i stadig større del av landet

Røde Kors er inne i Syria med tilstedeværelse fra Syria Røde Halvmåne og den internasjonale Røde Kors-komiteen. Mollekleiv forteller at disse har fått anledning til å komme inn med flere folk og mer materiell i en stadig større del av landet.

– Men det er fortsatt kritiske områder der kampene pågår og hvor behovet øker. Så vi må inn med flere ambulanser, med mer mat og mer medisiner.

– Vi må også inn med psykososial støtte, ikke minst til barna som har vært utsatt for det mest vanvittige vi kan tenke oss i en krig og en kontflikt, som dette nå er. Det er en full, åpen konflikt inne i Syria.

– Ga 67 millioner til Haiti

De 1,2 millioner kroner som norske bedrifter og privatpersoner har gitt til Røde Kors' arbeid i Syria i løpet av de siste to månedene kan på langt nær måle seg med støtte til tidligere innsamlinger.

– Når vi ser på sultkatastrofen på Afrikas Horn, hvor det norske folk ga direkte over 31,5 millioner til Røde Kors og under jordskjelvkatastrofen på Haiti hvor nordmenn ga 67 millioner, så er det situasjoner hvor det enten dreier seg om akutt sult og naturkatastrofer som rammer plutselig, og hvor folk responderer umiddelbart når de ser vi er til stede.

Konflikten i Syria har vært mer komplisert, og det har vært vanskeligere for folk å se hvordan de skulle bidra, mener Mollekleiv.

– Men når det norske folk ser at Røde Kors er til stede og de ser det økende behovet og de ser at vi kommer frem med hjelpen, redder liv og hjelper folk i den ytterste nød – så vet vi at folk vil respondere slik de også har gjort i andre konflikter der behovet er åpenbart.

Syriske flyktninger i Jordan

Syriske flyktninger vasker klær i Jordans første offisielle flyktningeleir, Zaatari. Mer enn 142 000 syrere skal ha flyktet over grensa til nabolandet Jordan, ifølge utenriksminister Nasser Judeh.

Foto: KHALIL MAZRAAWI / Afp

Blir ikke enige om løsning

FNs spesialutsending til Syria, Kofi Annan, har trukket seg fra fredsmekler-vervet han ble gitt. Han går på grunn av det han kaller for urimelig kritikk og ren utskjelling i FNs sikkerhetsråd.

Les mer: Annan kaster inn håndkleet i Syria

Annan innrømmet i juli at han hadde feilet i oppdraget sitt med å drive fredsmekling i Syria, og flere diplomater har uttalt at de har mistet tålmodigheten med Annans arbeid.

I dag har den diplomatiske krisen toppet seg med at Den arabiske liga vil ha FN til å fordømme sitt eget sikkerhetsråd for at de ikke har fått gjort nok til å stanse borgerkrigen i Syria.

Les mer: Vil at FN skal fordømme FN

Vil trappe opp arbeidet

Rundt 1,5 millioner mennesker skal være hjemløse som følge av konflikten i landet.

Eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights hevder at minst 20 000 mennesker er drept siden opprøret mot president Bashar al-Assad startet i mars i fjor.

Mollekleiv sier det vil være sannsynlig at Røde Kors trapper opp sitt informasjonsarbeid og innfører en mer offensiv kampanje for å samle inn mer penger til arbeidet i Syria i tiden framover.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt