Hopp til innhold

Fullstendig oppgitt over sine egne

Moderate republikanere i den amerikanske Kongressen er oppgitt etter at store deler av det offentlige USA må stenge. De mener partiledelsen og partifellene ikke forstår at «resten av landet tror vi er gale».

John McCain

Senator John McCain er blant de moderate republikanerne som ikke levner sin egen partiledelse og egne partifeller mye ære.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

«En partiledelse på selvmordsoppdrag», er betegnelser som brukes om Republikanernes flertallsleder i Representantenes hus, John Boehner, og resten av partiledelsen.

Boehner har ikke maktet å stagge sine konservative partifeller, mange av dem med fotfeste i Tea Party-bevegelsen, som ønsker å tvinge presidenten til å utsette den nye helsereformen ved å knytte den til godkjenningen av et føderalt budsjett for 2014, hvor bevilgninger til helsereformen inngår.

John Boehner

Republikanernes leder John Boehner har stilt seg bak sine mest konservative partifeller.

Foto: JIM BOURG / Reuters

Kongressmedlem Peter King

Det mener den moderate republikaneren Peter King er galskap og mener at de ikke vet hva de forårsaker for landet.

Foto: GARY CAMERON / Reuters
«Med helsereformen – ikke noe budsjett, ingen helsereform – et nytt budsjett», er tankegangen.

Med reformen som trussel

Konservative republikanere er iherdige motstandere av helsereformen som de kaller «Obamacare», noen av ideologiske grunner, andre av økonomisk grunner. Mens presidenten og et flertall av Demokratene er villig til å forsvare reformen med alt de kan.

Problemet i den fastlåste situasjonen er at den amerikanske nasjonalforsamlingen er delt. I Representantenes hus er det republikansk flertall, i Senatet er det demokratisk flertall.

Dermed har budsjettforslaget de siste dagene blitt sendt som en ping-pong ball mellom de to kamrene – uten at noen har vært villig til å vike i avstemningene.

– Dødfødt kamp

Senator John McCain, som konkurrerte mot Obama i 2008, mener partiet driver en dødfødt kamp.

– Vi kan ikke få bort loven om helsereform uten at vi har to tredjedelsflertall i Senatet – slik at vi kan overstyre presidentens veto. Men vi har ikke 67 stemmer i Senatet nå og vi kommer ikke til å få det snart. Derfor er dette en håpløs taktikk, vi kommer ikke til å vinne over helsereformen, sa McCain i natt.

– Vi kan holde på slik vi har gjort en dag til. Vi kan kanskje holde på en uke. Vi kan kanskje holde på en måned. Men det kommer uansett å ende med det samme, sa McCain – som ikke la skjul på hvor oppgitt han er over ståa.

– Resten av landet tror vi er gale

En gruppe moderate republikanere i Representantenes hus forsøkte i går å bryte med partiledelsens budsjettstrategi og fremmet en alternativ plan.

De hevder det er mange i partigruppen som er lei taktikkeriet til en partiledelse som de mener kun danser etter pipen til den konservative leiren i Kongressen.

Men de fikk kun med seg seks andre i forsøket å overstyre Boehener og de andre, ved å bryte koblingen mellom budsjett og helsereform.

Etterpå var Peter King, som er valgt inn for New York, minst like oppgitt som McCain.

– Vi har kolleger, som jeg tror, vil være lykkelig over at det statlige USA må stenge.

– Disse lever i sine små ekkokamre. De lytter kun til seg selv og sine Tea Party-venner – noe som gjør at de holder det gående, og husker ikke på at resten av landet synes vi er fullstendig gale, sier King til CNN.

King har vært på kollisjonskurs med partiledelsen også tidligere i budsjettspørsmål.

Da den republikanske partigruppen i Representantenes hus i januar nektet å godkjenne erstatning til ofrene for den orkanen Sandy, fordi de av ideologiske grunner mente at staten må og skal bruke mindre penger, gav King partifellene det glatte ordelag og mente da som nå at de er helt i utakt med det store flertall av det amerikanske folket.

Lik bortskjemte unger

Og meningsmålingene gir King rett.

Målinger som blant andre CNN og ABC/Washington Post har publisert, viser at et flertall av de spurte gir Republikanerne skylda for den bitre budsjettkonflikten og det som nå venter.

I CNNs måling sier 69 prosent seg enig i utsagnet om at «republikanske politikere oppfører seg som bortskjemte unger». Men 58 prosent av de spurte mener at også demokratene fortjener den samme betegnelsen.

Kun 10 prosent mener Kongressen gjør en god jobb, det er bunnrekord historisk sett.

Et klart flertall i begge målingene mener at de konservatives motstand mot helsereformen ikke er god nok grunn til ramme og lamme hele landet.

Det er særlig de uavhengige velgerne som begge leire konkurrerer om, som er kritiske til Republikanernes handlingsmåte.

Samtidig kommer president relativt godt ut. I målingen til ABC/Washington Post mener 41 prosent at Obama håndterer situasjonen på en god måte.

Og dette er grunnen mener politiske kommentatorer og analytikere er presidenten og hans allierte i Kongressen tør sette hardt mot hardt.

Alle tall fra alle meningsmålingene peker på Republikanerne som den største syndebukken.

Presidenten som vant

Det er overens med erfaringene fra forrige gang det statlige USA «stengte ned».

14. november 1995 var situasjonen nesten lik som nå. Daværende leder for Republikanerne i Representantenes hus Newt Gingrich hadde ligget i langvarig strid med president Bill Clinton.

Republikanerne hadde dessuten flertall i begge kamre, både Representantenes hus og Senatet, og ønsket å bruke denne makten til å tvinge presidenten i kne.

I 28 dager var det offentlige USA ute av funksjon.

Da det endelig ble en avtale 6. januar 1996 stod presidenten igjen som den ansvarlige. Clinton ble gjenvalgt samme år – med stor margin – mens Newt Gingrich i realiteten knakk karrieren på budsjettaktikken.

Denne erfaringen og det gjengse inntrykket hos amerikanerne, gjør at Obama og Demokratene tror at de vil gå seirende ut av konflikten.

SISTE NYTT

Siste nytt