Hopp til innhold

Frosne russere i garnisonsby

Istappene henger på fjernvarmeanlegget til de 4000 innbyggerne i Tsjikòva. Nå føler de seg forrådt av myndighetene.

Hans-Wilhelm Steinfeld, Russland

Garnisonsbyen Tsjikòva 70 km sør for Moskva tilhører sambandstjenesten i det russiske forsvaret.

Men de 4000 innbyggerne føler seg forrådt av organisasjonen Slavjanka, som driver med vedlikehold av forsvarsanlegg.

Korrupsjonsskandalen i Slavjanka førte til at forsvarsminister Anatolij Serdjukov fikk sparken i fjor høst.

Skandaløst vedlikehold

Til venstre for vaktporten i Tsjikòva står en vervingsplakat med teksten «En hellig sak å tjene fedrelandet». Her i Tsjikòva kan plakaten virke som den rene hån!

For hele sentralvarmesystemet i garnisonsbyen er skandaløst forfallent etter mange års sviktende vedlikehold. Da kommer vintertøyet for skolebarna i Tsjikòva godt med.

– Det ser ut til at Slavjanka er en verre fiende for oss enn NATO!, sier den pensjonerte, 70 år gamle fenriken Gennadij Ignatjev, som leder det såkalte, militariserte vaktholdet i garnisonsbyen.

Han har tjent i både Afghanistan og 5 år i byen Veszprém i Ungarn og det er lett å forstår hans bitterhet.

Kvinne i Tsjikóva

- Hva kan vi gjøre?, spør denne unge kvinnen når det er fullt av vann i kjelleren.

Foto: Hans-Wilhelm Steinfeld / NRK

Han får ikke ta oss inn til selve sentralvarmekjelen bak en hvit mur her på militært område.

Den ble satt i stand ved hjelp fra området Domodedoo like ved. Forsvarsorganisasjonen Slavjanka, som var budsjettert for å vedlikeholde Tsjikòva, sviktet lenge før korrupsjonsskandalen i 500 millioner-kroners-klassen sprakk i fjor.

Fyres for kråkene

Issvullene på rørgatene for fremføring av fjernvarme til boligblokkene i Tsjikòva kan tyde på at varmekjele-anlegget ikke virker altfor godt.

I skjøtene på varmtvannsrørene, som alltid legges over jorden i vinterlandet Russland, oser dampen ut. Det fyres for kråkene.

– Det er klart det er bittert å betale husleie når vi ikke lenger vet hvem som er den ansvarlige husverten her!, sier denne unge offisersfruen som triller barnevognen til nærbutikken.

– Men mannfolkene våre kunne nå gjort litt selv, også!, klager kvinnen, som foretrekker å være anonym.

Når rørgatene befinner seg i en tilstand som i Tsjikòva, hvor en masse ingeniører fra forsvarets samband tjenestegjør, forstår man hennes problemstilling.

Men 22 år etter at den altomgripende Sovjetstaten falt fra hverandre, har svært mange russere ikke fridd seg fra syndromet som de selv kaller «klientforholdet».

Du får lønn, du får leilighet, og i sovjettiden lød den bitre humor, at «vi later som vi arbeider fordi staten bare later som den lønner oss!»

At den postkommunistiske, russiske eliten – også den militære – grafser urettmessig til seg enorme summer med begge hender, hjelper selvfølgelig ikke på bildet.

Inngangen til Tsjikòva.

Inngangen til garnisonsbyen Tsjikòva.

Foto: Hans-Wilhelm Steinfeld / NRK

– Vi må brennmerke korrupsjonen som en forbrytelse, ellers blir vi heller ikke kvitt den dagligdagse korrupsjonen!, sa president Putin 12. desember i fjor til lovgiverne.

Vakker blondine som sjef

Over hele Russland har denne vinteren vært preget av skandaler med hele kommuner og byer som mister fjernvarmen fordi varmekjelene, som ofte er kullfyrt og 70–80 år gamle, aldri har vært vedlikeholdt, heller ikke i militære garnisonsbyer som Tsjikòva.

Betydelig nærmere Moskva gjør samme tristesse seg gjeldende i en garnisonsby rett ved bygrensen i Odintsòvo, har offisielt russisk fjernsyn rapportert om.

Korrupsjonsskandalen i forsvarsservice «Slavjanka» er naturligvis én av grunnene til forfallet.

En ung, vakker blondine ble innsatt som toppsjef der. Hun er nå arrestert etter at hennes svært nære mannevenn, forsvarsministeren ble sparket.

I boligblokkene i denne garnisonsbyen sprekker vannrørene stadig vekk, og kjellerne i boligblokkene oversvømmes av vann når det skjer.

– Hva kan vi vel gjøre?, sier denne offiserskonen mens hun ser bekymret opp på de elektriske koplingene som NRK filmer.

Sikringsboks i boligblokk i Tsjikòva

Standarden på sikringsboks i denne boligblokken i Tsjikòva taler sitt tydelige språk.

Foto: Hans-Wilhelm Steinfeld / NRK

Slik er virkeligheten for korrupsjonens primærofre her i Russland.

President Vladimir Putin slo 12. desember i fjor fast i sin tale om rikets tilstand at grunnproblemet i samfunnet består i at det råder meget lav effektivitet i statsapparatet i Russland.

Det er tll liten trøst for innbyggerne i det daglige.

Skal bruke 4,6 trillioner

Etter samtaler med mange av innbyggerne i Tsjikòva, sitter vi igjen med et inntrykk av hvor oppgitt de frosne russerne er nå over tingenes tilstand.

Kanskje nettopp særlig i en garnisonsby, som det russiske forsvaret bare har ignorert å ta ansvaret for de siste årene, kjennes det krenkende for offisersfamiliene.

Så når president Vladimir Putin stadig gjentar at han må bruke 4,6 trillioner eller 46.000 milliarder norske kroner frem til 2020, gir vinterbildet i Tsjikòva et inntrykk av, at det ikke bare er våpen den russiske stat må bruke penger på de neste sju årene når forsvarsbudsjettene skal tilføres så enorme bevilgninger.

Ligningens store X og Y er naturligvis hvor mye korrupsjonen vil stjele av et slikt enormt, lovet pengelass.

SISTE NYTT

Siste nytt