Frankrike mener de har gassbevis

Fransk etterretning mener å ha bevis for at styrker lojale til den syriske presidenten har stått bak minst tre angrep med bruk av kjemiske våpen, inkludert det siste 21. august.

FN-inspektører i Ghouta

FN-inspektørene besøkte Ghouta-området i forrige uke og samlet inn prøver for å se om det virkelig var kjemiske våpen som ble brukt.

Foto: Ammar al-Arbini / Afp

Det er fransk militær etterretning sammen med eksterne eksperter som har laget det ni siders etterretningsnotatet som ble offentliggjort i kveld.

Den franske statsministeren Jean-Marc Ayrault presenterte hva den franske regjeringen anser som bevis for at det var styrker lojale til president Bashar al-Assad som utførte gassangrepet i Ghouta-området utenfor Damaskus den 21. august.

Frankrikes statsminister Jean-Marc Ayrault

Statsminister Jean-Marc Ayrault mener det er uomtvistelig bevist at det syriske regimet har stått bak flere kjemiske angrep.

Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters

Fransk etterretningsrapport om Syria

Det er brukt kartanalyser i etterretningsrapporten.

Foto: THOMAS COEX / Afp
Angrepet beskrives som «stort og koordinert» og med massiv bruk av kjemiske stridsmidler.

Så på geografien

De militære analytikerne har listet opp fem punkter som de mener er holdepunkter for at det syriske regimet og ikke en opprørsgruppe stod bak angrepet som kan utløse en vestlig gjengjeldelsesaksjon.

Den nisiders rapporten skal blant annet inneholde flere satellittbilder som viser at rakettene, som muligens bar stridshoder fylt med gass, kom fra øst og fra vest, opplyser en fransk regjeringskilde til nyhetsbyrået Reuters.

Ghouta, som ligger rundt fem mil fra sentrale Damaskus, har vært kontrollert av opprørerne i månedsvis. Men øst og vest for Ghouta er det regjeringshæren som har kontroll over store områder.

Ikke angrep utført av amatører

Angrepet blir beskrevet som «avansert».

– Den avanserte måten angrepet ble utført på, kan bare gjøres av et myndighetsapparat. Opprørerne har verken kapasitet til å lagre kjemiske våpen i store mengder eller erfaring med hvordan man skyter ut raketter med kjemiske våpen, heter det i rapporten.

Minst 281 personer skal ha blitt drept som direkte følge av angrepet. Det er langt færre enn amerikanernes tall.

Til sammen har det vært tre angrep, utført av regimestyrker og med bruk av kjemiske våpen siden april, mener franske etterretningseksperter. Men angrepet på Ghouta var det største og mest alvorlige.

– Forskjellen fra tidligere angrep, hvor det ble brukt en liten mengde kjemiske våpen for å skape frykt, var at det siste angrepet var strategisk og utført med den hensikt å gjenvinne kontroll over områdene rundt Damaskus, sier kilden.

Regimet skal ha fryktet for et større angrep mot hovedstaden.

Til sammen har regimet og opprørssiden listet opp 13 ganger hvor det skal ha blitt brukt kjemiske våpen, og begge parter beskylder hverandre for å stå bak.

Syriske styrker skal i ettertid ha bombet områdene hvor det er brukt kjemiske våpen, for å fjerne bevis.

Den militære etterretningsrapporten skal offentliggjøres på nettsiden til Élyséepalasset.

(Artikkelen fortsetter under faktaboksen.)

Trenger ikke fullmakt til å bombe

Den franske presidenten François Hollande har stilt seg solidarisk med sin amerikanske kollega Barack Obama og lovet å støtte et angrep mot Syria.

Hollande trenger ikke nasjonalforsamlingens aksept for militære aksjoner, dette ligger i fullmaktene til presidentembetet ifølge grunnloven.

Statsminister Ayrault hadde med seg både utenriksministeren, forsvarsministeren og representanter for den franske etterretningen i sitt møte med franske folkevalgte, som de betegnet som en orientering.

Ayrault sier Frankrike vil søke støtte blant andre land, for å reagere overfor Syria. Han har liten tro på at FN kommer til enighet om en reaksjon.

– En slik forferdelig handling må stilles til ansvar, mener Ayrault.

– Et angrep vil verken ha regimeskifte eller frigjøringen av landet som mål, understreket statsministeren, som gjorde det klart at Frankrike ikke vil angripe alene.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Syrias president Bashar al-Assad i intervju med Le Figaro

President Bashar al-Assad under intervjuet med avisen Le Figaro.

Foto: SANA / Reuters

Kan utløse storkrig

Det siste stoler den syriske presidenten Bashar al-Assad lite på.

Han gav i dag et sjeldent intervju til den franske avisen Le Figaro, og kaller anklagene om at regimets styrker stod bak gassangrepet som «ulogiske» og mener det ikke finnes bevis.

– De som kommer med beskyldningene, må kunne legge frem sine bevis. Vi har utfordret USA og Frankrike og bedt om at de kommer med en liten bit med bevis. Det har ikke Obama og Hollande vært i stand til, sier Assad

Videre sier den pressede presidenten at et vestlig angrep kan utløse en regional krig. Han mener det kan få hele Midtøsten til å eksplodere.

Like fullt må Frankrike tåle å bli et mål hvis landet deltar i angrep mot Syria.

– Enhver som bidrar til å støtte terroristene finansielt eller militært, er en fiende av det syriske folk. Hvis Frankrikes politikk er fiendtlig mot det syriske folk, vil landet være deres fiende. Det vil få følger for franske interesser, sier presidenten til den franske avisen.

SISTE NYTT

Siste nytt