Frafjord Johnson til Sudan for FN

Tidligere bistandsminister Hilde Frafjord Johnson blir FNs spesialrepresentant for Sør-Sudan og ansvarlig for FN-operasjonane i landet.

Hilde Frafjord Johnson

Tidligere bistandsminister Hilde Frafjord Johnson blir FNs spesialrepresentant i Sør-Sudan.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Sør-Sudan blir et selvstendig land 9.juli, samme dag som Frafjord Johnson begynner i den nye jobben. Hun blir formelt utnevnt når FNs sikkerhetsråd har vedtatt fredsoperasjoner i Sør-Sudan.

– En stor utfordring

– Det er en stor og veldig krevende utfordring, men jeg er sterkt motivert for oppgaven, sier hun.

Frajord Johnson sier det vanskeligste blir å støtte arbeidet med å opprette en helt ny stat.

– Det er ikke så mange nye land som kommer til, og det er selvfølgelig en svært stor utfordring i en situasjon der mange problemer gjenstår, et nytt land som har liten kapasitet og som trenger all den hjelp og støtte det kan få. Det er også et nytt land som ser ut til å kunne få en litt vanskelig fødsel med det som nå skjer i Sudan generelt, sier hun.

Abyei-regionen

Seinest i dag har den sudanske hæren bombardert grensebyen Agok like sør for regionen Abyei. Flere tusen sørsundanere flyktet til Agok etter at styrker fra regjeringshæren i nord okkuperte den omstridte grenseregionen Abyei i forrige måned.

FN-soldat i Abyei

FN-soldat i den omstridte Abyei-provinsen.

Foto: HO / Reuters

- Det var seks granatnedslag i Agok i dag, bare 150 unna FN-styrken UNMIS hovedkvarter, sier en UNMIS-talsmann til nyhetsbyrået AFP.

Nord-Sudan hevder skytingen var en del av en øvelse, mens de sørsudanske styrkene (SPLA) hevder skuddene var rettet mot deres posisjoner, og at hensikten var å ydmyke dem og innbyggerne.

SPLA hevder at nord også forsøkte å trenge inn i sør fredag, men at forsøket ble slått tilbake.

Krangelen om Abyei er kanskje den største utfordringen i forholdet mellom Nord- og Sør-Sudan akkurat nå.

Nestsjef i UNICEF

Hilde Frafjord Johnson er nestsjef i FNs barnefond UNICEF. Hun representerte Kristelig folkeparti på Stortinget fra 1993 til 2001.

Fra 1997 til 2000 og fra 2001 til 2005 var hun bistandsminister i Kjell Magne Bondeviks regjeringer.

I denne tiden arbeidet hun svært aktivt for å få til en fredsavtale for Sudan, en avtale som ble en realitet 2005, så dette er et område hun kjenner godt til.

I januar i år utga hun boken «Waging Peace in Sudan. The Inside Story of the Negotiations That Ended Africa's Longest Civil War».

Støre gratulerer

Portrett: Jonas Gahr Støre

– Hilde Frafjord Johnson vil ha støtte fra Norge og regjeringen i det viktige arbeidet hun nå skal i gang med, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Regjeringen gratulerer Hilde Frafjord Johnson med utnevnelsen.

– Norge har arbeidet aktivt overfor FN for å sikre denne viktige utnevnelsen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Han mener Frafjord Johnson på grunn av hennes sterke utviklingsbakgrunn og inngående kjennskap til Sudan og fredsprosessen er den rette til å lede FNs arbeid med å løse de store utfordringene Sør-Sudan vil møte i tiden framover.

– Generalsekretærens spesialrepresentant og FN vil ha en sentral rolle i å bidra til stabilitet, fred og en bærekraftig utvikling, samt å hjelpe lokale myndigheter med å bygge den nye staten, sier Støre.

Han påpeker at Sudan er et hovedsatsningsland for Norge, både gjennom FN og bilateralt, og at Norge vil fortsette å bidra til at den nye statsdannelsen i Sør-Sudan lykkes.

– Hilde Frafjord Johnson vil ha støtte fra Norge og regjeringen i det viktige arbeidet hun nå skal i gang med, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt