NRK Meny
Normal

100 drept på én uke i Sør-Sudan

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Opp mot hundre personer er drept i flere sammenstøt i Sør-Sudan den siste uka.

Opp mot hundre personer er drept i ulike angrep i Sør-Sudan, bekrefter myndighetene i Sør-Sudan, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Sør-Sudan, som snart blir formelt løsrevet fra det arabisktalende, muslimske nord, har blitt rammet av blodige sammenstøt de siste månedene.

Om lag hundre drept

29 personer ble drept i et angrep i delstaten Warrap mandag. Oppørererne som sto bak angrepet ble ledet av den tidligere generalen i Sør-Sudan, Peter Gadet.

– Disse menneskene ble drept i et angrep som opprørerne til Gadet sto bak. De kom fra staten Unity. To politifolk var blant de drepte, opplyser Philip Aguer, talsmann for hæren i Sør-Sudan.

I kamper mellom tungt bevæpnede kvegrøvere i delstaten Lakers i forrige uke skal minst 71 personer være drept. Det bekrefter lokale myndigheter. Flere av kvegrøverne antas å tilhøre militsgrupper.

Elleve bomber

Sør-Sudan sliter med å håndtere konflikten med regimet i nord om det omstridte grenseområdet Abyei.

Til tross for omfattende meklingsforsøk de siste dagene, nådde konflikten mellom Sudan og Sør-Sudan nye høyder i går, da det ble sluppet elleve bomber over Sør-Kordofan, som ligger på grensa til den omstridte regionen Abyei.

Ifølge FN forårsaket bombene store lidelser blant sivilbefolkningen.

Om lag 140.000 personer har flyktet fra områdene Abyei og Sør-Kordofan siden urolighetene startet for to måneder siden.

Obama ber om våpenhvile

Barack Obama

USAs president Barack Obama oppfordrer Sudan og Sør-Sudan til å legge ned våpenene.

Foto: Charles Dharapak / Ap

President Barack Obama gikk onsdag ut og oppfordret partene til å legge ned våpnen.

– Det finnes ingen militær løsning, sa han i et lydopptak som ble sendt på den offentlig finansierte kringskasteren WOA.

– Lederne i Sudan og Sør-Sudan må leve opp til sitt ansvar. Regjeringa i Sudan må hindre en ytterligere eskalering av krisen ved å stoppe de militære handlingene umiddelbart, sa Obama

1500 drept siden januar

I januar stemte 99 prosent av sørsudanerne, som hovedsaklig er kristne, for løsrivelse fra nord. I grenseregionen Abey skulle det holdes egen folkeavstemning, men på grunn av uroen er denne utsatt på ubestemt tid.

Siden folkeavstemningen i januar har over 1500 personer blitt drept i voldelige sammenstøt i Sør-Sudan, ifølge FN.

Flyktninger i Sudan

140.000 personer har flyktet fra områdene Abeu og Sør-Kordofan de siste månedene. Her er flyktninger fra Sør-Kordofan samlet utenfor UNMIS' hovedkvarter.

Foto: Paul Banks / Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt