100 drept på én uke i Sør-Sudan

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Opp mot hundre personer er drept i flere sammenstøt i Sør-Sudan den siste uka.

Opp mot hundre personer er drept i ulike angrep i Sør-Sudan, bekrefter myndighetene i Sør-Sudan, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Sør-Sudan, som snart blir formelt løsrevet fra det arabisktalende, muslimske nord, har blitt rammet av blodige sammenstøt de siste månedene.

Om lag hundre drept

29 personer ble drept i et angrep i delstaten Warrap mandag. Oppørererne som sto bak angrepet ble ledet av den tidligere generalen i Sør-Sudan, Peter Gadet.

– Disse menneskene ble drept i et angrep som opprørerne til Gadet sto bak. De kom fra staten Unity. To politifolk var blant de drepte, opplyser Philip Aguer, talsmann for hæren i Sør-Sudan.

I kamper mellom tungt bevæpnede kvegrøvere i delstaten Lakers i forrige uke skal minst 71 personer være drept. Det bekrefter lokale myndigheter. Flere av kvegrøverne antas å tilhøre militsgrupper.

Elleve bomber

Sør-Sudan sliter med å håndtere konflikten med regimet i nord om det omstridte grenseområdet Abyei.

Til tross for omfattende meklingsforsøk de siste dagene, nådde konflikten mellom Sudan og Sør-Sudan nye høyder i går, da det ble sluppet elleve bomber over Sør-Kordofan, som ligger på grensa til den omstridte regionen Abyei.

Ifølge FN forårsaket bombene store lidelser blant sivilbefolkningen.

Om lag 140.000 personer har flyktet fra områdene Abyei og Sør-Kordofan siden urolighetene startet for to måneder siden.

Obama ber om våpenhvile

Barack Obama

USAs president Barack Obama oppfordrer Sudan og Sør-Sudan til å legge ned våpenene.

Foto: Charles Dharapak / Ap

President Barack Obama gikk onsdag ut og oppfordret partene til å legge ned våpnen.

– Det finnes ingen militær løsning, sa han i et lydopptak som ble sendt på den offentlig finansierte kringskasteren WOA.

– Lederne i Sudan og Sør-Sudan må leve opp til sitt ansvar. Regjeringa i Sudan må hindre en ytterligere eskalering av krisen ved å stoppe de militære handlingene umiddelbart, sa Obama

1500 drept siden januar

I januar stemte 99 prosent av sørsudanerne, som hovedsaklig er kristne, for løsrivelse fra nord. I grenseregionen Abey skulle det holdes egen folkeavstemning, men på grunn av uroen er denne utsatt på ubestemt tid.

Siden folkeavstemningen i januar har over 1500 personer blitt drept i voldelige sammenstøt i Sør-Sudan, ifølge FN.

Flyktninger i Sudan

140.000 personer har flyktet fra områdene Abeu og Sør-Kordofan de siste månedene. Her er flyktninger fra Sør-Kordofan samlet utenfor UNMIS' hovedkvarter.

Foto: Paul Banks / Ap

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt