NRK Meny
Normal

Fotballtrener prøvde å advare gjengleder

GÖTEBORG (NRK): Fotballtreneren til 25-åringen som ble skutt og drept i Göteborg sier han advarte mannen om å fortsette livet i den kriminelle gjengen.

Fotballaget der drept 25-åring spilte

DEL AV FOTBALLEN: Den drepte 25-åringen ble trent av Tito Rojas da han var 14 år gammel, men fotballaget ble lagt ned.

Foto: Privat

– Jeg møtte ham på torget og sa til ham «hva er det du driver med? Fortsetter du sånn, lever du ikke til du er 30», men han sa det kom til å ordne seg.

NRK møtte Tito Rojas, som var fotballtrener for ungdommen i Biskopsgården fredag. For elleve år siden spilte mannen som ble drept i Göteborg tidligere denne uken fotball under Rojas.

– En god venn

Den gang var det ingenting som tydet på at mannen ville bli ansett som en lederskikkelse i en av Gøteborgs kriminelle gjenger.

– Det var ikke noe trøbbel med ham. Han var en god venn, og vi kunne ikke tro han skulle bli det han ble. Noen gange kan du peke og si «han, han og han kommer til å havne i trøbbel». Mange ganger har man rett også, men ikke han, sier Rojas.

På et lagbilde står den da 14 år gamle gutten og smiler sammen med lagkameratene. Men kort tid etter måtte Rojas legge ned fotballaget. Han hadde ansvaret for to lag, men kommunen hadde ikke midler til å holde begge i gang.

– Da han forlot fotballen mistet vi den sosiale kontrollen vi hadde på ham. Vi kunne ikke følge med på det han gjorde lenger, sier Rojas.

Fikk avslag på pengestøtte

Han sier han søkte om 40.000 svenske kroner i støtte til å holde fotballagene i gang, men fikk avslag. Nå, over 10 år senere, mener han ting kunne sett annerledes ut om pengene hadde kommet inn.

– Jeg våger å påstå at vi kunne reddet seks unggutter som var i risikosonen om vi hadde fått de 40.000, sier Rojas.

Han mener samfunnet har sviktet ungdommene, og at det hadde vært mulig å gjøre noe før gjengkonflikten blusset opp.

– Nå i ettertid vet man hvor involvert han var, men allerede tidligere, fra han var 18 år hadde han vært inn og ut av fengsel for småting. Man kunne satt i gang tiltak for å hjelpe ham, det er der det brister, sier fotballtreneren.

Det var en amper stemning da statsminister Stefan Løfven idag besøkte stedet der to unge menn ble drept i Gøteborg igår.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt