Hopp til innhold

Her skaper fremdeles «Den urene pesten» mye lidelse

Adelino Quelo aker seg sakte fram som best han kan – på stubbene som en gang var hender og føtter. Han er en av mange spedalske på Øst-Timor.

Adelino Quelo er hardt rammet av lepra.

Adelino Quelo er så hardt angrepet at han ikke greier å reise seg opp.

Foto: APTV

Dette er føttene til en spedalsk pasient.

Føttene til Adellino Quelo er fullstendig ødelagt av sykdommen.

Foto: APTV

Døråpningen til hans gresshytte er ikke mer enn en meter høy, mer enn det trenger han forresten ikke. For det er lenge siden Adelino har klart å rette opp sine forkrøplede knær og reise seg opp i stående stilling.

Nå håper han å få hjelp.

– Jeg har lidd av denne sykdommen lenge, og nå er det nok, sier den 68 år gamle mannen.

Lett å behandle

Takket være moderne medisiner er spedalskhet en sykdom som lett kan behandles med gode resultater, og den er så å si utryddet i de fleste land. Men unntak finnes – og ett av dem er Øst-Timor.

Lepratrusselen er reell for innbyggerne på Øst-Timor.

Informasjonsvirksomhet er viktig i kampen mot spedalskhet på Øst-Timor.

Foto: APTV
Legen Rosmini Day er ekspert på spedalskhet.

Dr. Rosmini Day er ekspert på spedalskhet.

Foto: APTV

– Først oppdaget jeg skorper på hendene og på tærne – og så falt de bare av, en etter en. Nå er det bare høyrehånden som gjør at jeg kan bevege meg framover, forteller 68-åringen til reportasjeteamet fra nyhetsbyrået AP.

Ved siden av Brasil, er Øst-Timor det eneste landet som trolig ikke når WHOs mål om færre en ett tilfelle per 10.000 mennesker innen nyttår.

Legen Rosmini Day er spesialist i spedalskhet og arbeider for Verdens helseorganisasjon WHO. Hun forteller om sykdommen, som rammer huden og nervene som forbinder sentralnervesystemet med kroppens øvrige vev.

Må ha hjelp tidlig

Hun forklarer hvor viktig det er at den som er rammet av spedalskhet får behandling tidlig for å unngå funksjonshemninger. Verdens helseorganisasjoner har i femten år delt ut gratismedisinene som må til for å utrydde sykdommen, med gode resultater.

En pasient undersøkes av dr. Rosmini Day.

Eksperten Rosmini Day undersøker en pasient i landsbyen Malelat.

Foto: APTV

En av pasientene som er kommet med håp å få lindring er 65 år gamle Luis Siqueira Afoan. Men sykdommen har allerede tatt flere tær, og og rottene har tatt en finger, forteller han.

I den avsidesliggende landsbyen Malelat har så å si alle en slektning eller en nabo som er rammet. Derfor gransker WHO-eksperten huden på både barns og voksnes albuer og føtter for tegn til sykdommen.

«Hansens sykdom»

Tegning av lepra-pasient på St. Jørgens hospital i

Tegning av lepra-pasient på St. Jørgens hospital i Bergen i 1840-årene.

Foto: SCANPIX

En sykdom som ble beskrevet i skriftlige kilder så lenge tilbake som rundt 600 før Kristus. En sykdom så grusom og skremmende at den gjennom menneskets historie har ført til at den som ble rammet ble jaget på dør og isolert fra samfunnet forøvrig. Og ikke bare i fjerntliggende strøk.

På slutten av 1600-tallet var Norge og Island de eneste europeiske land med mange spedalske. Da tallet på spedalske gjorde et stort byks her i landet på 1830-tallet, vakte det stor bekymring.

Myndighetene satte i gang medisinsk forskning på lidelsen og etablerte i 1856 verdens første nasjonale pasientregister over spedalske. Og det var en norsk lege – Gerhard Henrik Armauer Hansen – som var den som oppdaget bakterien som forårsaket sykdommen - som siden også er blitt kalt «Hansens sykdom».

Spedalskhet kan ramme hvem som helst som ikke får hjelp i tide på Øst-Tmor.

Spedalskhet kan ramme hvem som helst, men er lett å kurere om det oppdages fort.

Foto: APTV

LES OGSÅ:

LES OGSÅ: Kirke for spedalske

LES OGSÅ: Drepte spedalske barn

LES OGSÅ: Spedalsk

SISTE NYTT

Siste nytt