
Illustrasjonen fra 1840-årene, tegnet av J. L. Losting, viser en leprapasient ved St.Jørgens Hospital i Bergen. (Foto: Scanpix / Lepramuseet St.Jørgens Hospital)
Helt fram til 1996 ble pasienter med sykdommen holdt innesperret, viser en fersk rapport.
Levninger etter fostre og nyfødte barn av spedalske er funnet ved seks statlige sanatorier, der foreldrene ble holdt innesperret.
Funnene ble gjort under inspeksjoner som regjeringen i Tokyo hadde beordret, het det i rapporten som ble lagt fram denne uken.
Levningene stammer fra tidsrommet mellom 1924 og 1956, het det videre.
Japan avskaffet først i 1996 den 89 år gamle politikken med tvungen islolering av leprapasienter, og i 2001 ba nasjonalforsamlingen ofrene om unnskyldning og tilbød dem kompensasjon.
Drastisk
Lepra eller spedalskhet er en kronisk infeksjonssykdom som framkalles av leprabakterien. Sykdommen er smittsom, men smittefaren er langt fra så stor som helsemyndighetene i Tokyo antok da den innførte sin drastiske isolasjonspolitikk, fastslås det i rapporten.
Spedalskhet er en gammel sykdom, som blant annet omtales i Bibelen. Den var utbredt i mange land, blant dem Norge fram til 1900-tallet, og leprabakterien ble først beskrevet av den norske legen Gerhard Armauer Hansen (1841 – 1912).
I Japan ble barn født av mødre med denne sykdommen regelrett drept. – Vi har funnet mange vitner og hørt deres historier om handlinger som får oss til å tenke på det straffeloven kaller drap, heter det i rapporten fra helsedepartementet i Tokyo.
Gråt
En kvinne forteller til granskerne at hun ble tvunget til å abortere bare en måned før hun skulle ha født. – Barnet gråt da det kom ut, men sjefsykepleieren la det med ansiktet ned og klemte det i hjel foran øynene mine, forteller denne kvinnen.
Ektemannen til en annen kvinne forteller om en like rystende opplevelse. – Sykepleieren sa til meg at det var en søt pike som lignet meg og hadde mye hår, og deretter kvalte hun barnet, som skrek og fektet med armene, forteller denne mannen.
Mange japanske leprapasienter valgte å bli boende på de statlige sanatoriene, selv om tvangsisoleringen ble avskaffet for snart et halvt århundre siden. I dag har de rundt 4.800 gjenlevende pasientene i snitt tilbrakt 40 år på disse sykehjemmene.