Første valgdag i India, elleve drept

Maoister øst i India drepte elleve i to angrep i dag. Angrepene skjer samme dag som startskuddet går for valgmaraton i verdens største demokrati.

Kvinner i kø for å stemme i utkanten av Hyderabad i India.

Kvinner i kø for å stemme i utkanten av Hyderabad i India.

Foto: Mahesh Kumar A. / AP

Ikke før de første valgurnene hadde åpnet, skjedde de første angrepene.

Det første fant sted i delstaten Jharkand. Sju sikkerhetsvakter og to sivile ble drept da maoistene detonerte en landmine og åpnet ild, ifølge lokale myndigheter.

Seks millioner holder vakt

I nabodelstaten Bihar ble to sikkerhetsvakter skutt og drept og
en tredje såret. I andre omliggende delstater er det meldt om skuddvekslinger og uro.

Saken fortsetter under bildet.

En drept politimann bæres bort etter Maoistenes angrep i den fattige delstaten Jharkhand.

En drept politimann bæres bort etter Maoistenes angrep i den fattige delstaten Jharkhand.

Foto: STR / AFP


Maoistene hevder de kjemper for rettighetene til stammefolk og
de jordløse, og har tidligere truet med å gjennomføre angrep
under valget.

Mer enn seks millioner mennesker har i oppdrag å holde ro og orden under valgmåneden. Det meldes om rolige forhold og tålmodige velgere i kø i andre deler av landet.

Moderne og umoderne hjelpemidler

Valget kommer på et viktig tidspunkt. Den tidligere så rødglødende, positive økonomiske følelseen er byttet ut med det kamme grepet fra den verdensomspennende økonomiske resesjonen. Dessuten er forholdet til nabolandet Pakistan på kjølepunktet etter terrorangrepene mot Mumbay i november i fjor.

Se video:

Video nsps_upload_2009_4_16_9_0_50_3100.JPG
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Men selve resultatet av valget er ventet å bekrefte status quo. Nåværende statsminister Manmohan Singh (76) kjemper mot L.K. Advani fra det hinduistiske nasjonalistpartiet Bharatiya Janata Party (BJP), men Singh må trolig søke støtte fra et midre regionalt parti for å kunne danne en koalisjonsregjering.

Indias femtende valg på nasjonalforsamling siden uavhengigheten kombinerer i år moderne elektroniske stemmemaskiner med eldre og enklere hjelpemidler som tommelavtrykk med uutslettelig blekk for å å forhindre at noen stemmer mer enn en gang.

Den siste stemmerunden går den 13. mai og resultat er ventet tre dager deretter. Mer en 714 millioner indere er stemmeberettiget. I dag, torsdag, går hele 143 millioner mennesker til valgurnene, det er mer en hele Russlands befolkning til sammenligning. 124 seter i parlamentet er ventet å bli avgjort i dag. Totalt har nasjonalforsamlingens underhus, Lok Sabha, 543 seter.

SISTE NYTT

Siste nytt