Hopp til innhold

Forklarte seg om Bataclan-terroren for første gang

Den hovedtiltalte Salah Abdeslam har for første gang forklart seg om terrorangrepet i Paris i 2015. Han sa at angrepene på IS i Syria var årsaken, og Frankrike og vanlige franskmenn var målet.

Rettstegning av Salah Abdeslam.

Salah Abdeslam har i flere år nektet å si noe om angrepet han deltok i.

Foto: Benoit Peyrucq / AFP

Den hovedtiltalte etter terrorangrepet i Paris i 2015 har i flere år nektet å si noe til etterforskere. Bortsett fra noen utbrudd i løpet av rettssakens første dager, har han vært stille.

I Frankrike har man ventet i stor spenning på om han ville forklare seg om de blodige angrepene der 130 mennesker ble drept.

I dag tok han ordet som sistemann av de 14 tiltalte som møter i retten i Paris. Flere av de andre hadde nektet for at de kjente til terrorplanene og noen av dem hadde fordømt grusomhetene. Men Abdeslam forklarte rolig hvorfor planene ble lagt.

På spørsmål om hvorfor Frankrike ble angrepet, svarte han at angriperne ikke hadde noe personlig imot «de folka der».

– Samme smerte som vi ble påført

– Vi siktet på Frankrike og ingen andre. De franske flyene som bombet IS i Syria gjorde ingen forskjell på menn, kvinner eller barn. Vi påførte Frankrike den samme smerten som vi ble påført, sa han rolig og så rett på dommeren.

Han insisterte på at de tiltalte var «sanne muslimer» og tilhengere av «det ekte islam».

Flere av tilhørerne gråt og klemte hverandre mens han forklarte seg, melder nyhetsbyrået AFP.

Abdeslam fortsatte med å si at daværende president François Hollande visste hvilken risiko han tok da han tillot angrep på IS. Hollande skal senere vitne i rettssaken som er ventet å vare i ni måneder.

Rettsalen i Paris

I det gamle justispalasset i Paris er det bygget en stor, moderne rettssal. Sikkerhetsoppbudet rundt saken er meget stort.

Foto: Sarah Meyssonnier / Reuters

«Århundrets rettssak»

Franske medier omtaler prosessen som «århundrets rettssak». Av de 20 tiltalte er det 14 som møter i retten. Fem andre tiltalte er regnet som døde, mens den siste sitter i fengsel i Tyrkia.

Bevæpnede menn med selvmordsvester angrep seks barer og restauranter, konsertlokalet Bataclan og området utenfor fotballstadionet Stade de Paris i november 2015. De drepte 130 og såret hundrevis av andre. Angrepene ble planlagt i Syria, ifølge påtalemyndigheten. Senere påtok IS seg ansvaret for dem.

Den 32 år gamle fransk-marokkanske Abdeslam antas å være den eneste overlevende fra gruppen som sto bak de koordinerte angrepene.

SISTE NYTT

Siste nytt