Hopp til innhold

Norskpakistaner: – Dette er Pakistans Utøya

– Dette er en forferdelig og brutal aksjon som Pakistan aldri har sett maken til, sier Ap-politiker Khalid Mahmood.

Ap-politiker Khalid Mahmood

Taliban ønsker å ramme de militære og deres pårørende, mener norskpakistaneren og politikeren Khalid Mahmood.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Denne aksjonen var annerledes enn det Pakistan har opplevd fra Taliban tidligere. Dette var ikke blind vold, men målrettet, mener politikeren.

– Flere kaller dette for Pakistans Utøya. De skal ha plukket ut eldre elever og regelrett henrettet dem foran de yngre, sier Khalid Mahmood, og tilføyer at dette må være en av de mest brutale hendelsene i Pakistans historie.

Over 130 er så langt bekreftet døde. Minst 100 av dem er skolebarn.

– Det svakeste leddet

Han mener at angrepet ikke har noe direkte med Nobels fredspris å gjøre, selv om fredsprisvinner Malala Yousafzai har fått trusler fra Taliban, også i etterkant av at hun var i Norge. Han tror heller ikke at det er på grunn av henne at Taliban angrep en skole.

– Jeg tror de valgte en skole fordi de visste at det er et sted de kan nå uten å møte motstand. Det var ikke et forventet angrep. De har tidligere prøvd å sprenge jenteskoler, men ikke en skole som denne, som jo er en blandet skole i et sentralt område, sier Mahmood.

Han mener at angrepet var målrettet mot en militær skole.

– Ville ramme de militære

– Akkurat nå pågår det en storstilt aksjon mot Taliban, så de mente nok at de ville ramme de militære styrkene og deres pårørende ved å angripe en slik skole, sier Mahmood.

Det finnes mange militærdrevne skoler i Pakistan, laget spesielt for barn som har yrkesmilitære foreldre som stadig flytter på seg. Det er også vanlig at mange lokale barn blir tatt opp på disse skolene.

Skolen som ble angrepet har elever fra barnetrinnet og helt opp til videregående.

– Hevnaksjon

Politikeren forklarer at mange forventet at Taliban skulle slå tilbake som en siste krampetrekning etter at militæret begynte en storstilt aksjon i sommer.

– Når og hvor dette skulle komme visste man ikke, men man har vært urolige for hva som skal komme, sier Khalid Mahmood.

Han forklarer at aksjonen også kan ha kommet som en reaksjon på at den pakistanske hærsjefen nylig var i USA. Der ble det inngått flere samarbeidsavtaler i kampen mot terrorisme.

– Jeg tror det er slik at de ser de militære som en hovedfiende nå, sier Mahmood.

– Lar seg ikke avskrekke

Grupperingen som står bak dagens angrep skal ha operert i flere tiår som en forlenget arm av Taliban, og går under navnet Pakistans Taliban (PPT).

Grupperingen er en del av styrken som har bygget seg opp siden den første Taliban-krigen, og har slått sterke røtter i grenseområdet mellom Afghanistan og Pakistan.

– Dette ligger i gåavstand til Peshawar, sier Mahmood.

Han tror at militæret ikke kommer til å la seg avskrekke av angrepet, men i stedet trappe opp kampen mot Taliban.

– Vil vise at de er på offensiven

– Operasjonen har vært vellykket så langt. Militæret har klart å drive dem fra skanse til skanse, og har ødelagt flere hovedkvarter, utdyper politikeren.

– Samtidig har terroristene også slått rot i noen av de større byene med soveceller, slik at de også her kan slå tilbake, sier han.

Angrepet kan også sees i sammenheng med at det nå pågår en intensivert kamp mot Taliban i Afghanistan, i forbindelse med at internasjonale styrker nå trekker seg ut derfra, forklarer Mahmood.

Mellom slagene i Afghanistan holder mange av Talibans krigere til i Pakistan. Taliban håper derfor å svekke det pakistanske militærets evne til å presse dem på defensiven, mener Mahmood.

– Stabiliteten i Afghanistan har direkte konsekvenser for situasjonen i Pakistan, sier han.

AKTUELT NÅ