NRK Meny
Normal

Fogh Rasmussen er favoritt

Anders Fogh Rasmussen er favoritt - en dag før det danske valget.

Anders Fogh Rasmussen

Anders Fogh Rasmussen

Foto: JOHN MCCONNICO / AP

I morgen, tirsdag 13. november, går danskene til valgurnene igjen. Drøyt to og et halvt år etter det forrige Folketingsvalget er det klart for et nytt.

Gode muligheter

Siden valget i 2001 har Anders Fogh Raasmussen ledet en

koalisjonsregjering av Venstre og Det Konservative Folkeparti.

De to har hatt parlamentarisk støtte i Folketinget av Dansk Folkeparti og har på den måten hatt et flertall i Folketinget bak seg.

Meningsmålinger i danske aviser dagen før valget tyder på at Anders Fogh Rasmussen har gode muligheter til å kunne fortsette med sin regjering.

DF blir større

Hans parti, Venstre, taper riktignok i oppslutning, ser ut til å få et sted mellom 24 og 27 prosent mot 29 prosent i 2005.

Regjeringpartneren, Det Konservativer Folkeparti, ser ut til å klare seg omtrent like bra som sist. Regjeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, ser ut til å gå noe tilbake.

En måling gir imidlertid Dansk Folkeparti større oppslutning enn sist.

Støtter Fogh Rasmussen

I helgen har lederen for nykommeren, Ny Alliance, erklært at Fogh Rasmussen er Ny Alliances statsministerkandidat. Dersom dette partiet kommer i vippeposisjon kan det være med å sikre Fogh Rasmussens regjering, men det kan samtidig gjøre det vanskeligere for ham i Folketinget.

I innvandrings- og asylpoliitikken, står Dansk Folkeparti og Ny Alliance langt fra hverandre. Ny Alliance har tapt oppslutning i løpet av valgkampen, men dagens målinger gir partiet plass i Folketinget.

Konklusjonen er klar

Sosialdemokratene ser ut til å gjøre det noe bedre enn sist. SF er det partiet som på alle målinger fårdenstørste framgangen.

Det er fortsatt en rekke velgere som sier de ikke har bestemt seg. Konklusjonen dagen før dagen er imidlertid at den sittende statsminister Anders Fogh Rasmussen er favoritt i statsministerduellen med Sosialdemokratenes Helle Throning- Schmidt.

Men det er valget og ikke meningsmålingene som avgjør.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt