Hopp til innhold

FN: Mellom 35 og 45 drept i angrep mot skole i Gaza

FN sier et sted mellom 35 og 45 mennesker ble drept i et angrep mot en FN-skole som huset internt fordrevne. Israel hevder skolen huset en Hamas-kommandopost.

Flere av de døde er tatt med til sykehuset al-Aqsa

Flere av de døde skal være tatt med til sykehuset al-Aqsa i byen Deir al Balah.

Foto: Abdel Kareem Hana / AP

Mennesker drept siden 7. oktober 2023

Gaza
39.175
Siste uke:
256
Israel
1487
Sist oppdatert: 27.7.24

Kilder: Hamas-kontrollerte helsemyndigheter i Gaza / FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA) / Israelske myndigheter

Forbehold: Tall fra Hamas-kontrollerte helsemyndigheter i Gaza skiller ikke mellom sivile og stridende, og kan periodevis være forsinket. Tallene fra israelske myndigheter viser at rundt 1200 sivile og soldater ble drept i forbindelse med Hamas-angrepet på Israel 7. oktober 2023. 287 israelske soldater har blitt drept siden 27. oktober 2023. Ingen av tallene er bekreftet av uavhengige kilder. De palestinske tallene oppdateres daglig. Tall fra Israel oppdateres minst to ganger i uken.

Skolen ligger i flyktningleiren Nuseirat sentralt på Gazastripen og drives av FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten (UNRWA).

Folk som har blitt fordrevet på grunn av krigen, hadde søkt tilflukt i skolebygningen.

UNRWA's kommunikasjonsdirektør Juliette Touma sier at det er for tidlig å si nøyaktig hvor mange som ble drept i en kommentar til Reuters.

Men FN-organisasjonen anslår at det trolig er mellom 35 og 45 drepte.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) skriver til NRK at han er rystet over at nok en skole i Gaza er bombet.

– Skoler skal beskyttes. Altfor mange sivile er drept i denne konflikten. Humanitærretten krever at det skilles klart mellom stridende og sivile i krig. Virkeligheten for sivile på Gaza er dypt opprørende og fullstendig uakseptabel.

Eide gjentar Norges tydelige krav om en umiddelbar våpenhvile og at krigen må ta slutt.

Espen Barth Eide

Utenriksminister Espen Barth Eide sier virkeligheten for sivile på Gaza er dypt opprørende og fullstendig uakseptabel.

Foto: Johanna Hauge / NRK

EU ber om etterforskning

FNs toppsjef Antonio Guterres fordømmer angrepet i sterke ordelag. EUs utenrikspolitiske sjef Josep Borrell ber om angrepet blir etterforsket.

– Rapporter som kommer fra Gaza viser gang på gang at vold og lidelse fortsatt er den eneste virkeligheten for hundretusener av uskyldige sivile. Disse forferdelige nyhetene må undersøkes uavhengig, skriver Borrell på X.

Det Hvite Hus opplyser om at de har vært i kontakt med Israel om angrepet på skolen i Gaza. En talsmann ber Israel om å være åpne om hva som skjedde.

Israel har sålangt i krigen ikke krysset det som for USA er en «rød linje».

– Forferdelig massakre

Lokale journalister sier til BBC at kampfly fyrte av to missiler mot de øverste etasjene på skolen.

Ambulanser og redningsarbeidere har kjørt i skytteltrafikk for å bringe skadde og døde til nærmeste sykehus.

Hamas beskriver angrepet som en «forferdelig massakre» og sier at mange kvinner og barn er blant de drepte.

– Vi sov, da bombene falt. Da vi våknet, var vi dekket av bygningsdeler. Vi kom oss ut og tok oss av sårede og drepte, forteller Abu Zuhri Abu Daher til nyhetsbyrået Reuters.

Han er selv en av de fordrevne som hadde søkt tilflukt på FN-skolen.

Man ser inn i kameraet.

Abu Zuhri Abu Daher var vitne til angrepet mot skolen.

Foto: Reuters

Israel bekrefter angrep

Det israelske militæret bekrefter å ha bombet skolen for å ramme det de omtaler som en Hamas-kommandopost.

De mener flere Hamas-krigere som deltok i angrepet 7. oktober i fjor hadde tilhold på skolen.

En talsmann for det israelske forsvaret, oberstløyntnant Peter Lerner, sier at de lokaliserte mellom 20 og 30 Hamas-krigere på FN-skolen og at flere av dem ble drept i angrepet, skriver Reuters.

Den israelske hæren sier angrepet var et såkalt presisjonsangrep, og at de var veldig sikre på ettertningsopplsyningene om at det begant seg både krigere fra Hamas og Islamsk hellig krig der.

– Ikke noe trygt sted i Gaza

Reaksjonene er sterke etter angrepet. Ahmed Bayram, medierådgiver for Flyktninghjelpen i Amman i Jordan sier til NRK at det ikke er noe trygt sted igjen i Gaza.

– Det er grusomt at bare noen få dager etter angrepet på en flyktningleir i Rafah, som ble beskrevet som en tragisk feil, fortsetter Israel og starter nok et nattlig angrep som dreper dusinvis av mennesker, inkludert barn som sover, sier Bayram.

I mai ble var reaksjonene sterke internasjonalt etter at 45 personer ble drept etter et Israel angrep nær en teltleir i Rafah.

Flyktninghjelpen ber nå det internasjonale samfunnet handle raskt.

– Israels allierte har snakket lenge nok. De må nå ta grep og stoppe denne blodsutgytelsen med alle diplomatiske midler, sier Bayram.

Jente ser på bombet FN-skole bygning i Gaza.

En palestinsk jente ved FN-skolen i Nuseirat som ble bombet.

Foto: BASHAR TALEB / AFP

Hjelpeorganisasjonen Care reagerer også kraftig på angrepet.

– Det å angripe skoler og det å angripe sivile er et brudd på folkeretten. Og det er brutalt, spesielt med tanke på at dette er mennesker som allerede har flyktet fra bombene andre steder på Gaza.

Det skriver generalsekretær i CARE Norge, Kaj-Martin Georgsen i en SMS til NRK.

Les også Israelske ministre lar seg ikke presse av Bidens trusler om våpenstans

Joe Biden

Ny israelsk offensiv

Angrepet mot FN-skolen kommer etter at Israel i går startet en ny militær offensiv i de sentrale delene av Gaza.

Anslagsvis 455 internt fordrevne har blitt drept mens de har søkt tilflukt ved et UNRWA-anlegg i Gaza siden oktober, ifølge UNRWAs siste rapport.

Angrepet mot skolen skjer samtidig med at det pågår forhandlinger om en våpenhvileavtale som innebærer løslatelse av gisler i Gaza, samt palestinerne i israelske fengsler. Men forhandlingene står i stampe fordi Hamas ønsker en permanent slutt på krigen, mens Israel sier de vil ødelegge den islamistiske gruppen først.

I løpet av den åtte måneder lange krigen er Hamas sine styrker redusert til et sted mellom 12.000 og 9.000 krigere. Før krigen var styrken på mellom 20.000 og 25.000 mann, i følge amerikanske og israelske sikkerhetskilder, skriver Reuters.

– Avviser Hamas-leir

Leder Ismail al-Thawabta ved Hamas' mediekontor avviser at en Hamas-leir var gjemt på skolen.

– Okkupasjonsmakten bruker løgner og falske, fabrikkerte historier til å rettferdiggjøre denne brutale forbrytelsen mot flere titalls fordrevne mennesker, sier Thawabta til Reuters.

Hanan Ashrawi som har vært sentral i palestinsk politikk i over 30 år i PLO, fordømmer angrepet på X. Hun var også med i starten av Oslo-prosessen på 1990-tallet som er det nærmeste man har kommet en fredelig løsning mellom Israel og palestinerne.

– Graden av umenneskelighet, umoral og ondsinnet dødsdrift som den israelske okkupasjonen viser, kan ikke beskrives med ord eller bilder. Konsekvensene vil merkes lenge, spesielt internt i Israel, skriver Ashrawi.

SISTE NYTT

Siste nytt