Innstiller observatøroppdrag i Syria

FNs observatørstyrke i Syria innstiller sitt oppdrag i Syria, opplyser generalmajor Robert Mood lørdag.

FNs observatørstyrke i Syria innstiller oppdraget, opplyser generalmajor Robert Mood.

NETT-TV: Leder for FN-observatørene i Syria, den norske generalmajoren Robert Mood, innstiller nå patruljeringen i det krigsherjede landet.

Norske Robert Mood, som styrer FNs observatørkorps i Syria, meddeler lørdag at observatørenes oppdrag blir innstilt inntil videre på grunn av økende vold i landet.

– Det skyldes voldshandlinger og militære handlinger som har nådd et risikonivå. Og det gjør det vanskelig for observatørerene å gjennomføre sine oppgaver: observasjon, verifikasjon, rapportering og assistering i lokal dialog, sier Mood til NRK.

Mood sier at den opptrappende konflikten i Syria setter de internasjonale observatørene i stor fare, og at de dermed ikke får utført patruljeringen i det krigsherjede landet. Observatørene kommer til å bli på sine stasjoner inntil videre

Generalmajoren forteller at åtte av deres pansrede kjøretøy har vært utsatt for direkte treff i løpet av den siste uken.

– Heldigvis har vi unngåt tap. Men det er helt nødvendig å sendte et sterkt signal til partene. Nå må partene gjennom handling vise at de er interessert i et politisk spor videre, og det kan de gjøre med et betydelig redusert militært aktivitetsnivå, sier han.

– Blir gjenopptatt så fort det er forsvarlig

– Oppdraget vil bli gjenopptatt så fort vi ser det forsvarlig å utføre våre mandat, fortsetter generalmajoren, sa Mood på pressekonferansen.

Mood sier at innstillingen vil bli vurdert på daglig basis, og at oppdraget vil gjenopptas så fort situasjonen forbedrer seg.

– La meg være helt tydelig. Vi føler oss fortsatt dedikert til å hjelpe det syriske folk. Vi er klare for å jobbe med alle parter for å få en slutt på volden, sier Mood.

Allerede fredag sa Mood at observatøroppdragene ble forhindret av at begge parter ser ut til å satse på en militær løsning av konflikten i Syria.

Observatørstyrken består av 300 offiserer, i tillegg til støttepersonell. Mandatet var for tre måneder, og går ut i juli.

Flere hundre mennesker, inkludert sivile, opprørere og sikkerhetsstyrker, har blitt drept de siste to månedene. Dette etter at fredsavtalen til Kofi Annan etter planen skulle tre i kraft.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Homs

Røyk stiger opp fra Al Khalidieh utenfor Homs fredag.

Foto: HANDOUT / Reuters

– Ingen mat og ikke noe medisinsk utstyr

Over tusen familier skal være fanget i ulike deler av Homs. Opposisjonen ber FN-observatørene om å evakuere innbyggerne ettersom byen er under angrep fra regjeringsstyrker.

– De har ingen mat og ikke noe medisinsk utstyr, sier Rami Abdel Rahman fra eksilorganisasjonen Syrian Observatory for Human Rights.

Rahman forteller at det er både kvinner og barn i de beleirede områdene, som omfatter nabolagene Khalidiyeh, Jourat al-Shiah, Qarabees, gamlebyen i Homs og Qusour.

Aktivister mener at regjeringshæren bombarderer Homs for at den så kan rykke inn og jage vekk de siste opprørerne i Den frie syriske hær som befinner seg i byen.

Stoltenberg: – Svært alvorlig

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg beskriver samtalen han hadde med Robert Mood for få dager siden som urovekkende.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Statsminister Jens Stoltenberg sier til NTB at det er veldig alvorlig at FN-observatørene innstiller oppdraget sitt, fordi det var det eneste i FNs fredsplan som ble gjennomført. Han snakket selv med Mood for få dager siden.

– Han varslet da at dette kunne komme til å skje, sier Stoltenberg til NTB.

Statsministeren beskriver samtalen med Mood som urovekkende.

– Observatørene var den eneste delen av en sekspunktsplan som ble gjennomført. Men det er begrenset hvor lenge det er meningsfylt å observere voldshandlinger uten å kunne gjøre noe med dem, sier Stoltenberg.

Sist uke ble det avfyrt skudd mot et kjøretøy som fraktet FN-observatører. De ble deretter jaget ut av byen Haffeh av sinte Assad-støttespillere som kastet stein på konvoien.

Røde Kors: – Alarmerende

Røde Kors synes det er alarmerende at observatørene innstiller sitt oppdrag i Syria.

– Det at FN nå har besluttet å innstille sitt observatøroppdrag understreker alvoret i situasjonen på bakken i Syria. Lidelsene til sivilbefolkningen øker for hver dag som går. Som den eneste internasjonale organisasjonen som er alene om å være til stede i hele Syria gjør vi det vi kan for å redde liv og hjelpe de som lider, sier generalsekretær Åsne Havnelid i Røde Kors i pressemeldingen.

Røde Kors sier de jobber med å øke innsatsen i landet.

SISTE NYTT

Siste nytt