Hvordan skal de dødes sjeler nå bli satt fri?

I Beijing ber slektninger og venner for sine nærmeste som var passasjerer på det uhellsvangre flyet fra Malaysia Airlines. De ber om et mirakel, men vet innerst inne at håpet er ute. Men hva skal skje når de dødes sjeler må frigjøres på den sjuende dag? Ingen vet hvor de døde. Var det i lufta? I havet?

Vietnam Malaysia Plane

Fly og skip søker etter det savnede Malaysia Airlines-flyet i havet mellom Malaysia og Vietnam. De kan kanskje finne svar på hva som egentlig skjedde med de 239 om bord.

Foto: Na Son Nguyen / Ap

Kinesere flest har sterke tradisjoner rundt døden og hvordan man skal behandle den dødes sjel.

Den avdødes kropp blir vanligvis brent, og før kremasjonen samles familie og venner til å ta farvel med den døde. Men like viktig, kanskje viktigere, er avskjeden med den dødes sjel.

FØLG LIVE-DEKNINGEN AV FLYMYSTERIET I NRKs NYHETSSENTER.

Sjelen vender tilbake

Tradisjonen tilsier av sjelen vender tilbake til åstedet for dødsfallet på den sjuende dag. Da er det viktig at de levende gjør alt som står i deres makt for å gi den avdødes sjel ro (så å si i sjelen), så den kan få fred til å avslutte det livet som er levd og gå videre for å ta bolig i et nytt, levende vesen.

Får ikke sjelen ro, kan den ende med å vandre hvileløst omkring – og i verste fall hjemsøke dem som fortsatt lever.

Viktigst i seremonien for sjelen er det å lage et godt måltid før midnatt på den sjuende dagen. Da kan sjelen komme tilbake til åstedet, spise av maten og forsikre seg om at alt er vel. Da får den fred og kan fortsette til neste liv. Forutsatt at den ikke får øye på et eneste familiemedlem.

Det er viktig, ellers kan sjelen komme til å bli så nostalgisk at den ikke kommer seg videre.

Papirpenger og kinaputter

China Malaysia Plane

Slektninger i Beijing venter spent på nyheter om sine kjære. Men hvordan skal de sørge for sjelen dersom flyet aldri blir funnet?

Foto: Andy Wong / Ap

I tillegg til måltidet skal man også tilfredsstille den avdødes sjel på andre måter: Ved å brenne papir-penger (som den døde kan ta med seg til etter-livet), helle ut litt alkohol (for samme formål), avfyre kinaputter og mindre fyrverkeri og ofre litt kjeks og frukt.

Seremoniene på den sjuende dagen er viktigst for å sette sjelen fri. Men de mest forsiktige holder slike seremonier en gang hver uke i sju uker – sjuende dag ganger sju.

Først på den 49ende dag har da sjelen kommet til veis ende i dette livet og er klar for neste.

Ubesvarte spørsmål

Av de 239 om bord i ulykkesflyet var 155 av passasjerene kinesere. Mange av dem hadde vært på en konferanse for buddhister i Malaysia. Slektningene til de fleste av disse kineserne er naturlig nok opptatt av å få gitt de avdødes sjeler en god overgang til neste liv.

Flyselskapet Malaysia Airlines har tilbudt familie og venner av de savnete å bli bragt til Malaysias hovedstad Kuala Lumpur for å følge redningsarbeidet derfra – men samtidig advart dem om å «forberede seg på det verste».

Foreløpig er det få kinesiske pårørende som har tatt i mot tilbudet. En av grunnene kan være at ingen ennå vet hvor og når de eventuelle dødsfallene skjedde.

En tung bør å bære

«Hvordan skal de dødes sjeler nå bli satt fri?» spør kineserne seg i dag. Når man ikke har et sted å gjennomføre seremonier. Og om det etter hvert slås fast at det skjedde en eksplosjon i lufta, hvordan kan man brenne papirpenger og fyre av kinaputter inne i et fly som passerer over samme område?

Sorgen er tung å bære for de mange pårørende som ennå ikke har fått noen skikkelig beskjed om hva som kan ha hendt med flyet hvor deres kjære var med.

Og for dem som tilhører den kinesiske kulturkrets, blir det en ekstra belastning at man heller ikke vet hvordan sjelene til de avdøde skal kunne settes fri på den sjuende dag.

SISTE NYTT

Siste nytt