NRK Meny
Normal

Flyktninger får reise gjennom Kroatia

Kroatia vil hjelpe flyktningene på vei nordover i Europa, sier statsminister Zoran Milanovic. Landet har tatt imot flere hundre etter at Ungarn stengte grensene i går.

Ën kvinnelig migrant blir ledsaget til registrering etter at hun krysset grensen til Kroatia onsdag

En kvinnelig migrant blir ledsaget til registrering etter at hun krysset grensen til Kroatia onsdag.

Foto: ANTONIO BRONIC / Reuters

Mye tyder på at flyktningene på vei gjennom Europa har lagt om kursen etter at Ungarn i går stengte grensene. Nå forsøker stadig fler å ta veien gjennom Kroatia og Slovenia. Bare i morges skal flere hundre flyktninger og migranter ha krysset grensen inn til Kroatia.

I formiddag kommenterte statsminister Zoran Milanovic den nye situasjonen i nasjonalforsamlingen.

Kroatias statsminister Zoran Milanovic

Kroatias statsminister Zoran Milanovic

Foto: Goran Stanzl / Ap

– Kroatia er beredt til å motta og hjelpe flyktningene videre dit de ønsker å dra, som selvfølgelig er Tyskland og Skandinavia. De vil få reise gjennom Kroatia, sa Milanovic.

Busses til grensen

Serbia som tidligere busset flyktninger fra sør i landet til den ungarske grensen, sender nå bussene til byen Sid nær den kroatiske grensen. En gruppe på rundt 80 flyktninger, hovedsakelig fra Syria og Afghanistan, krysset grensen her i morges. De ble møtt av politi og helsepersonell som ventet på dem for registrering. Tre nye busser med flyktninger er ventet til Sid senere i dag, skriver nyhetsbyrået Ap.

Ifølge lokale medier skal rundt 100 flyktninger og migranter som ikke ønsker å la seg registrere ha blitt observert til fots i grenseområdet, melder Ap.

Flyktninger på grensen mellom Serbia og Kroatia

Presidenten advarer

Som en følge av at flyktningenes kursendring innkaller Kroatias president Kolinda Grabar-Kitarovic til møte i landets sikkerhetsråd.

– Migrantkrisen blir mer kompleks for hver dag som går, og jeg ser meg nødt til å advare om de sosial og økonomiske konsekvensene bølgen av migranter kan få. Derfor er det nødvendig med et møte i det nasjonale sikkerhetsrådet så snart som mulig, sier presidenten.

Møtet holdes trolig fredag eller tirsdag i neste uke, melder nyhetsbyrået AFP.

Færre til Ungarn

Etter at Ungarn stengte grensen mot Serbia har antallet flyktninger som tar seg inn i landet sunket dramatisk. Mandag kom det 9.380 flyktninger til Ungarn, tirsdag kom det kun 366. Landet har innført unntakstilstand ved flere grenseoverganger og opprettet egne transittsoner for dem som kommer.

Flyktninger på grensen mellom Ungarn og Serbia

Serbisk politi står vakt grensegjerdet nær byen Roszke i Ungarn

Foto: ATTILA KISBENEDEK / Afp

Ungarn truer med å sende flyktningene som kommer via Serbia i retur til nabolandet, både de som har søkt asyl i Serbia og de som ikke har gjort det.

Ifølge ungarske myndigheter har nærmere 200.000 flyktninger og migranter tatt seg inn i Ungarn i år, etter først å ha tatt seg inn i Europa via Hellas og Balkan.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt