Flere tusen i demonstrasjon: – Statsministeren har gjort Island til latter

REYKJAVIK/OSLO (NRK): Sinte, yoghurtkastende islendinger mener det bare er et spørsmål om tid før statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson må gå av, etter nye skatteavsløringer. Gunnlaugsson nekter for å ha gjort noe galt.

Egg mot Alltinget på Island

EGG OG YOGHURT: I flere timer mandag ble det kastet egg, yoghurt og bananer mot det islandske Alltinget mandag.

Foto: Ásta Helgadóttir / CC

Allerede før demonstrasjonene egentlig skulle begynne, og mens Gunnlaugsson selv ble grillet av opposisjonen inne i den ærverdige bygningen som huser Alltinget, begynte flere tusen demonstranter å samle seg utenfor parlamentsbygningen mandag ettermiddag.

Rasende islendinger kastet yoghurt, egg, brente av bengalske lys og slo taktfast på trommer, uten hell: Gunnlaaugsson nektet for at han har gjort noe galt, og ville ikke trekke seg fra sin stilling.

– Jeg vet ikke hva han tror. Han burde bare ha forlatt kontoret, og latt oss gått til nyvalg. Jeg tror likevel bare det er et spørsmål om tid, sier studenten Jon Ivarson til NRK.

Demonstranter på Island

«VI ER ALLE DEMONSTRANTER»: Hilda Danielsdottir og Jon Ivarson er to av flere tuen som hadde møtt opp utenfor Alltinget mandag.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– Blir gjort til latter

Politiet har vært forberedt på demonstrasjonene i flere dager, ettersom misnøyen mot regjeringen fantes allerede før avsløringene om at Gunnlaugssons ektefelle eier et skatteparadis-selskap. Men lekkasjene, som er en del av de såkalte «Panama Papers», gjorde oppslutningen massiv.

Eksperter og journalister mener regjeringsmisnøyen den siste tiden, og dermed også omfanget av dagens demonstrasjon, kan sammenlignes med situasjonen under bankkollapsen i 2008.

Islendingene er sjokkerte over at mannen som ble populær på å fronte en hard linje mot Icesave-avtalen, selv kobles til selskap som har reist økonomiske krav mot islandske banker.

– Dette er nesten verre enn i 2008. Det ødelegger ryktet vårt, og det har gjort oss alle til latter. Men kanskje vi fortjener det, siden mange stemte på det samme partiet to ganger, sier Ivarson oppgitt.

Islendinger flagger på halv stang

HALV STANG: Islendinger på toppen av et hustak flagger på halv stang under mandagens demonstrasjon.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– Forakt for politikerne

Journalist Snæros Sindradottir i avisen Frettabladid sier til NRK at islendingene var oppgitte over bankkollapsen, men at mange nå er enda mer forbannet. Yoghurt – og eggkastingen har nærmest blitt en tradisjonell måte å vise misnøye på.

Journalist Snæros Sindradottir, Frettabladid

FORAKT: Journalist Snæros Sindradottir sier folk på Island er sjokkerte og skuffet over statsministeren.

Foto: Martin Zondag / NRK

– Det er en ikonisk ting, som når man kaster sko i andre land, det betyr at man viser forakt for politikerne. Jeg var her under kollapsen i 2008, og det er den samme følelsen nå. Folk er sjokkerte og føler seg forrådt, sier hun til NRK.

Ifølge den islandske journalisten stammer tradisjonen med å kaste egg og yoghurt – eller «skyr», fra den islandske snekkeren, ateisten og sosialisten Helgi Hóseasson, som døde i 2009, like etter bankkollapsen.

Sigmundur David Gunnlaugssons

BLID, MEN UPOPULÆR: Sigmundur David Gunnlaugssons på vei inn til møtet i Alltinget mandag.

Foto: Hilmar Kári Hallbjörnsson / RUV

«Pananma papers»

Den siste tidens turbulens skyldes opplysninger som er en del av den enorme, lekkede dokumentmengden kalt «Panama Papers» (se faktaboks). Her kom det fram Gunnlaugssons kone Anna Sigurlaug Palsdottir eier selskapet Wintris, som er registrert på De britiske Jomfruøyene.

At Wintris har hatt økonomiske krav rettet mot de kollapsede islandske bankene, har vakt sterke reaksjoner på Island. Gunnlaugsson har ledet forhandlingene med bankene om fordelingen av tapene etter at de gikk over ende.

Demonstrasjonene hadde vært planlagt i lengre tid, etter at ryktene om avsløringene har begynt å bre seg. Et intervju som ble publisert av blant andre SVT og Aftenposten i helgen, der Gunnlaugsson trekker seg etter å ha fått spørsmål om selskapet, ga imidlertid enda mer vann på mølla for kritikerne.

Demonstrasjoner på Island

KLAR BESKJED: «GTFO», altså «Get The Fuck Out» står det på skiltet til Jon K. Fastir, Gundy Osk Laksdal og Dagrun Osk Jonsdottir.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– Kan ikke vise seg i gatene

Opposisjonen på Island har vedtatt å fremme et mistillitsforslag mot statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson etter avsløringene. Dette mistillitsforslaget er ennå ikke formelt utformet, og flere opposisjonspolitikere har gitt uttrykk for at de håper Gunnlaugsson selv velger å trekke seg, og at det blir skrevet ut nyvalg.

Under dagens møte i Alltinget fastholdt Gunnlaugsson at han ikke har gjort noe galt, at han har betalt skatt for alt han skal betale skatt for, og at han ikke vil gå av.

Det eneste Gunnlaugsson var villig til å unnskylde, var at han fremsto som «uklar» i intervjuet med en SVT-reporter.

Det er også uklart hvilke konsekvenser det bebudede mistillitsforslaget vil få, ettersom de islandske regjeringspartiene har flertall i Alltinget.

Samtidig har over 22.000 islendinger har skrevet under et opprop med krav om at Gunnlaugsson må gå av, og mange mener det bare er et spørsmål om tid.

– Han må gå av. Det kan ta tid, men disse demonstrasjonene vil bare fortsette. Det islandske samfunnet er for lite, og han (Gunnlaugsson, journ.anm.) kan ikke gå rundt i gatene etter dette, sier Jon K. Fastir til NRK.

Demonstrasjon Reykjavik

HJELP: – Europa, vi må ha hjelp til å bli kvitt våre korrupte ledere, så vi kan få et skikkelig demokrati, ble det sagt fra talerstolen utenfor Alltinget.

Foto: Martin Zondag / NRK
Taktfaste rop med krav om statsministerens avgang utenfor Alltinget i Reykjavik i kveld.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt