NRK Meny
Normal

Minst to døde og flere er kritisk skadd etter flykrasj

Et passasjerfly med 308 mennesker om bord mistet halepartiet og tok fyr da det landet på San Francisco International Airport i USA lørdag kveld norsk tid. To er bekreftet omkommet. Tilstanden er kritisk for ti personer.

Asiana Airlanes Boeing 777 mistet halepartiet under landing på San Franscisco International Airpor

Minst to personer skal ha mistet livet og 60 andre ble skadd da et Boeing 777-fly krasjlandet på flyplassen i San Francisco lørdag. Flere andre er kritisk skadd.

Foto: Josh Edelson / Afp

Ifølge medier i USA falt halen til flyet av idet flyet traff rullebanen under landing. Det skal deretter ha spunnet rundt på rullebanen og til slutt stanset.

Ifølge CBC News har brannvesenet i San Francisco opplyst at 61 personer er skadet. En sørkoreansk diplomat opplyser til Reuters at mellom 20 og 30 personer skal være skadd.

San Francisco General Hospital melder at tilstanden er kritisk for ti personer. To av dem er barn, melder CNN.

Talsperson for sykehuset, Rachael Kagan, sier at alderen på de voksne som er kritisk skadd, varierer mellom 20 og 40 år. Det er foreløpig ikke kjent hvor gamle barna er.

To personer som er kinesiske statsborgere, er bekreftet omkommet.

Over 300 om bord

Ulykken er bekreftet av USAs Federal Aviation Administration (FAA), og skjedde ved 11.30-tiden, lokal tid lørdag morgen.

Det var 292 passasjerer om bord, og et mannskap på 16. Hele 45 brannslokkingenheter var raskt i arbeid på flyplassen, og flyet ble skumlagt straks etter at det stoppet.

Blant passasjerene var det 77 sørkoreanere, 141 kinesere og 61
amerikanske statsborgere, opplyser flyselskapet.

Det er slått full alarm på sykehusene i byen, og det er bekreftet at det er mange overlevende etter ulykken.

Bildene viser evakueringsskliene på utsiden av flyet. Det blir meldt at en rekke passasjerer kom seg ut via nødutgangene.

San Francisco International Airport - Boeing 777

Den skumlagte flykroppen på San Francisco-flyplassen etter at det var evakuert og brannen var slokket.

Foto: Reuters

– Jeg krasjlandet nettopp. Surrealistisk

David Eun er en av mange passasjerer som overlevde ulykken. Kort tid etter ulykken la han ut et bilde som viste passasjerer som hadde kommet seg ut ved hjelp av evakueringssklier på den ene siden av flyet.

På Twitter har Eun skrevet flere meldinger om ulykken.

– Jeg krasjlandet nettopp på SFO. Halen er revet av. Nesten alle ser ut til å være uskadd. Jeg er OK. Surrealistisk, skrev han.

Tjukk røyk fra flyet

Da flyet omsider stanset, veltet det røyk ut av flykroppen. En stund etter var røyken nesten opphørt. Men det ligger deler fra flyet over et stort område på flyplassen.

Flyet – et Boeing 777 – er sørkoreansk, og kom fra Sør-Koreas hovedstad Seoul.

Det tilhører selskapet Asiana Airlines og har plass til mellom 250 og 300 passasjerer.

Øyevitner melder at steg tykk røyk fra flyet etter landing. Det er foreløpig lite som er kjent om hvordan det har gått med passasjerene og mannskapet om bord. Ifølge redningsmannskaper har flere passasjerer brannskader, og ifølge øyenvitner har mange overlevd.

Flere av passasjerene som var om bord, sier at de ikke har sett noen omkomne.

Ifølge nyhetsstasjonen KTVU er det bekreftet at to av passasjerene omkom i ulykken.

Flykrasj i San Francisco

En brannbil pøser vann over flyvraket på flyplassen i San Francisco.

Foto: Noah Berger / Ap

«Mange» er uskadd

En mann som var på flyplassen for å møte venner som var om bord i flyet, har snakket med dem. Til den lokale nyhetsstasjonen KTVU sier han at vennene er uskadd, og sier at de fleste andre de har sett, også er uskadd.

SE VIDEO FRA SAN FRANCISCO INTERNATIONAL AIRPORT:

Airplane on fire at SFO airport - YouTube

Flyplassen er stengt, og det er full stans i flytrafikken i San Francisco, som er en av USAs mest trafikkerte lufthavner. Fly som skulle ha landet der, er omdirigert til andre flyplasser.

Trolig har halepartiet til flyet truffet rullebanen før hjulene og resten av flyet. Det kan se ut fra skadene på flyplassen som om bakdelen av flyet kom nedi bakken idet flyet traff kanten av rullebanen der sjøen slutter og rullebanen begynner. Det meldes at hjulene var ute da det landet.

En teori er at vinden plutselig har snudd 180 grader – det skal ha blåst kraftig i området, og dette er ikke et ukjent fenomen på flyplassen.

San Francisco: Flykrasj

Det veltet tjukk røyk opp der flyet gikk i bakken på San Francisco International Airport.

Foto: Antonette Edwards / Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt