Hopp til innhold

Flere drept i eksplosjon på russisk jernbanestasjon

Minst fjorten personer skal være drept, og flere såret etter en kraftig eksplosjon inne på den sentrale jernbanestasjonen i Volgograd, tidligere kjent som Stalingrad.

En bombe sprenges på russisk jernabenstasjon.

RØDGULT LYS: Et overvåkingskamera fanget øyeblikket bomba sprang på tape. Kilde: Reuters.

Jernbanestasjonen ligger rett utenfor Nord-Kaukasus, som er regionen der også OL-byen Sotsji ligger.

Flere russiske medier skriver at antallet drepte har steget til 18, men så langt har helsemyndighetene kun bekreftet 14 døde. Mange er i tillegg skadet, blant annet et lite barn på 9 år.

– Vi hørte et høyt smell bak oss, så et lysglimt og falt på gulvet, forteller Svetlana Demchenko, som var øyenvitne til eksplosjonen til det russiske nyhetsbyrået ITAR-TASS.

– Det var en veldig kraftig eksplosjon. Noen personer begynte å løpe og andre ble slått tilbake av trykket. Det var veldig skremmende, forteller jernbaneansatt Valentina Petrichenko, til nyhetskanalen Vesti 24.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Eksplosjon i Volgograd

Sårede får hjelp av redningsarbeidere utenfor jernbanestatsjonsbtgningen.

Kaller det en terroraksjon

Eksplosjonen ble utløst av en selvmordsbomber. Hun ble senere identifisert av russike medier som en kvinne fra Dagestan.

Russiske myndigheter kaller eksplosjonen for en terroraksjon. Kvinnen utløste bomba rett før den kunne ha blitt oppdaget av sikkerhetskontrollen.

– Vi har satt i gang en terroretterforskning etter eksplosjonen på togstasjonen i Volgograd, sier talspersonen Vladimir Markin til nyhetsbyrået Interfax.

Han sier antallet døde trolig ville ha vært mye høyere dersom hun hadde kommet seg gjennom sikkerhetskontrollen med bomba.

En av de drepte er ifølge Russia Today en politimann som arbeidet med metalldetektorene ved kontrollposten.

– Da selvmordsbomberen så politimannen ble hun nervøs, og utløste eksplosivene, uttaler Markin.

Bomba med rundt 10 kilo dynamitt skal ifølge russiske myndigheter osgå ha inneholdt metallgjenstander som gjorde ekstra skade på mennesker som ble truffet.

Filmet direkte

Bombeeksplosjon

Reportere på stedet sier bygningen har fått tydelige skader. Eksplosjonen har blant annet knust mange ruter i to etasjer av jernbanebygningen, og skadet en massiv tredør.

Foto: Nikita Baryshev / Ap

Ingen har så langt påtatt seg ansvaret for angrepet.

Alekandr Kornev, som bor i området, beskriver eksplosjonen overfor Russia Today som ganske kraftig. Han sier smellet kunne høres over et stort område.

Reportere på stedet sier bygningen har fått tydelige skader. Eksplosjonen har blant annet knust mange ruter i to etasjer av jernbanebygningen, og skadet en massiv tredør.

Et overvåkningskamera skal ha fanget eksplosjonen idet den skjedde. Filmen viser et rødgult glimt gjennom vinduet av jernbanestasjonen før røyk siver ut. Videoen ble raskt lagt ut på nett og senere distribuert gjennom Reuters.

Uro før OL

Volgograd, som tidligere var kjent som Stalingrad, ligger rundt 70 mil nordøst for OL-byen Sotsji, ikke langt fra de urolige delrepublikkene Dagestan, Ingusjetia og Tsjetsjenia.

Angrepet vekker bekymring rundt sikkerheten foran OL i februar, og for mulige terrorangrep under lekene.

Lederen for opprørerne som ønsker å innføre en islamistisk stat i Nord-Kaukasus, Doku Umarov, har tidligere oppfordret til angrep på sivile utenfor regionen for å ødelegge for Russland som vertsnasjon for OL, skriver AFP.

I oktober døde sju mennesker i den samme byen etter et angrep gjennomført av en selvmordsbomber om bord på en buss.

Ifølge Russia Today ble tre personer drept seinest fredag da en bilbombe eksploderte i den sørlige byen Pyatigorsk.

SISTE NYTT

Siste nytt