Finlands statsminister tilbyr huset sitt til flyktninger

– Huset vårt er lite i bruk, siden vi bor i tjenesteboligen, sier statsminister Juha Sipilä. Han oppfordrer andre finner til å gjøre det samme. Landet venter nå opp mot 30.000 flyktninger.

Juha Sipilä

Statsminister Juha Sipilä håper flere finner kan tilby flyktninger husvære.

Foto: VESA MOILANEN / Afp

– Jeg håper vi får en folkebevegelse som frivillig tar sin del av ansvaret for flyktningene, sa Juha Sipilä til den finske kringkasteren YLE.

Statsministeren sier at han fulgt spent med på diskusjonen om hvordan byrden skulle fordeles mellom de europeiske landene.

– Min familie har bestemt at hjemmet vårt kan brukes av flyktninger og asylsøkere ettersom vi ikke trenger huset akkurat nå. Fra og med årsskifte kan vi overlate huset til dette formålet, sier Sipilä, som allerede har snakket med kommunale myndigheter om saken.

Vi ta imot flere

Går ombord i tog i Nickelsdorf

Flyktninger går om bord i et tog i Nickelsdorf i Østerrike.

Foto: HEINZ-PETER BADER / Reuters

I går sa innenriksminister Petteri Orpo at landet ta imot flere flyktninger, men understreket samtidig at man trenger en mer varig løsning på krisen.

– Det er klart vi må hjelpe mennesker, men det er klart at en fordeling ikke er en varig løsning, sa han.

Finland har til nå tatt imot få flyktninger sammenlignet med land som Sverige og Tyskland. Men de siste dagene har tilstrømningen økt slik som i andre land.

Det finske innenriksdepartementet har doblet sin prognose og venter nå at det skal komme mellom 25.000 og 30.000 mennesker, melder YLE. Departementet er nå i ferd med å vurdere forskjellige statlige eiendommer som gamle kaserner og offentlige utleieleiligheter.

– Jeg tror Finland kan gjøre dette, men vi trenger et godt samarbeid med lokale myndigheter, sa Orpo.

I fjor kom det 3.600 asylsøkere til Finland.

De 28 utenriksministrene i EU holder et uformelt møte i Luxembourg i dag og flyktningkrisen står høyt på dagsordenen.

SISTE NYTT

Siste nytt