Hopp til innhold

Kommunen takker nei til husrom for syriske flyktninger

Mange privatpersoner engasjerer seg for å hjelpe syriske flyktninger. Flere tilbyr husrom, men Bergen kommune takker nei.

Vil hjelpe flyktninger

VIL HJELPE: Mange ønsker å hjelpe flyktnignene fra Syria.

Foto: Almal forening

Hanne Lossius tok initiativ til aksjonen om å åpne hjemmene sine for flyktninger i mai, gjennom facebookgruppa «Har du plass til en til i hjemmet ditt?».

– Engasjementet har vært kjempegodt. Overveldende respons. Folk tilbyr bolig, og alt fra barneklær, helsetjenester, flyktningguide og leksehjelp. Folk i Norge er klare for å stille opp og for å hjelpe!

– Hva får de i praksis gjort?

– Det er veldig varierende. De må henvende seg til sine hjemkommuner sin flyktningtjeneste.

Bergen takka nei

Hun forteller at hun, blant mange andre, har sendt mail til flyktningtjenesten i Bergen. Men svaret var at det ikke er mangel på boliger i Bergen kommune.

De takket for henvendelsen og ville heller eventuelt komme tilbake til henne senere.

– I Bergen seier de at det er mangel på plasser i integreringsprogrammet og derfor kan de ikke ta imot flere.

Elin Gjære er leder for introduksjonssenteret for flyktninger i Bergen. Hun forklarer at det er bystyret som hvert år vedtar hvor mange kommunen skal bosette.

I år er det bestemt at kommunen skal ta imot 350 personer som har fått opphold. Noen av de 350 personene får kommunale boliger, andre leier privat ifølge Gjære.

– Der er vi helt i rute og mangler ikke bolig, sier Gjære.

To forskjellige saker

Integreringsprogrammet er en annen sak i følge Gjære. Hun viser til at utfordringene kommunen har med økonomien også går ut over ressursene til integreringsprogrammet.

– I praksis betyr det at noen får et litt kortere program. Men alle får hjelp, og alle får norskopplæring. Det er ikke på grunn av dette vi takker nei til boliger. Det er to ulike saker, påpeker hun.

– Hvor kan folk som vil hjelpe henvende seg?

– Hjelpebehovet dreier seg først og fremst om de nyankomne og da henviser vi til de frivillige organisasjonene.

Ber kommunene se på Facebook

Hanne Lossius forstår at det er et kommunalt ansvar å hjelpe flyktningene.

– Jeg vi likevel tipse flyktningtjenestene i de ulike kommunene i Norge om å gå inn på siden vår å se hva folk er villige til å tilby. Det er ganske mange leiligheter, boliger eller rom folk er villige til å leie ut.

– Vet du hvor mange som har folk boende?

– Jeg har ikke annen oversikt enn det folk skriver på Facebook-gruppen, men det er ganske mange som har folk boende hos seg.