Finland ratifiserte EU-grunnloven

Finlands statsminister fikk Riksdagen med på å godkjenne den nye EU-grunnloven i dag. Men fortsatt mangler ni signaturer på grunnlovsdokumentet.

Matti Vanhanen
Foto: GEERT VANDEN WIJNGAERT / AP

Den finske vedtaket er mest av symbolsk art.

Finland har presidentskapet i EU denne perioden, og ønsker å sende et klart signal til hele EU før samtalene om den omstridte grunnloven tas opp igjen når Tyskland overtar presidentskapet i 2007.

Grunnloven nærmest grunnstøtte etter at franskmenn og nederlendere sa kontant nei til forslaget i folkeavstemninger, som igjen førte til at EU måtte utsette innføringen.

EU-landene "reflekterer"

De sju landene som i tillegg til Frankrike og Nederland ikke har villet gjøre EU-grunnloven til lov i eget land, er Storbritannia, Tsjekkia, Danmark, Irland, Polen, Portugal og Sverige. Grunnloven vil ikke gjelde før alle de 25 medlemmene har ratifisert den.

EUs medlemsland er nå inne i en "refleksjonsperiode" rundt grunnloven, som skal kulminere i nye forhandlinger neste år.

EU vil ikke ta opp flere medlemmer før det er funnet en løsning på konfliktene rundt den nye grunnloven, som mange EU-borgere mener går alt for langt i sentralisering av makten. 

I den finske riksdagen stemte 125 for og 13 mot å implementere EU-grunnloven.

SISTE NYTT

Siste nytt

Advarte om giftige skyer etter eksplosjon i Tyskland

Tykk svart røyk steg opp fra et område i Leverkusen, rundt 20 kilometer nord for storbyen Köln tirsdag formiddag. En person skal ha mistet livet etter en eksplosjon i et industriområde med kjemiske fabrikker.