Hopp til innhold

Fem grunner til at isen på Grønland smelter så fort

Onsdag smeltet over ti milliarder tonn is på Grønland – én milliard er nok til å fylle 400.000 svømmebasseng.

Sommervarmen fra Europa forsterker issmeltingen, ifølge forskere.

Sommervarmen fra Europa forsterker issmeltingen, ifølge forskere.

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Isen på Grønland har bygget seg opp gjennom flere tusen år. At den smelter, er den største grunnen til at havnivået i verden stiger.

Hvis all innlandsisen på Grønland skulle smelte bort, ville havnivået i verden steget med 7,2 meter. Det vil imidlertid ta flere hundre år før dette vil være en realitet.

Smeltingen skjer hver sommer. Det er helt normalt. Men hvorfor smelter den så fort i år?

En oversikt fra USAs nasjonale snø- og is-datasenter (NSIDC) viser issmeltingen på Grønland

En oversikt fra USAs nasjonale snø- og is-datasenter (NSIDC) viser at issmeltingen på Grønland har vært langt over det normale så langt i år.

Foto: NSDIC

1. Hetebølge

Europa ble forrige uke rammet av en hetebølge man sjelden har sett.

Nye varmerekorder ble satt over hele kontinentet, og denne varmen rammer nå Grønland.

Hetebølgen, som i utgangspunktet kommer fra Nord-Afrika og i disse dager beveger seg over Grønland, er hovedårsaken til den enorme issmeltingen man nå ser. Det sier Ruth Mottram, som jobber som klimaforsker ved Meteorologisk institutt i Danmark.

Mottram sier toppen av smeltingen nå er nådd, men at det dessverre er meldt fint vær og høye temperaturer også fremover. Det er dermed ingen grunn til å tro at smeltingen vil avta med det første.

Mottram får støtte av Bjørn Hallvard Samset. Han er klimaforsker ved Cicero – senter for klimaforskning, og forklarer at varmebølger er noe vi må venne oss til.

– Vi får sakte, men sikkert flere og mer intense hetebølger som den i sommer, sier han til NRK.

Grafikken viser hvordan hetebølgen har spredt seg over Grønland de siste dagene:

2. Global oppvarming

Hetebølgen som ga knallvær i store deler av Norge forrige helg, er ifølge flere forskere knyttet til menneskeskapte klimaendringer.

– Dette er en konsekvens av at verden blir varmere og varmere. Man har kalde og varme år, men i gjennomsnitt blir det varmere, sier Samset.

Han forklarer at hetebølger og issmelting er typiske effekter av de økende temperaturene i verden, og at effektene man ser av klimaendring i dag kommer til å fortsette og tilta i styrke i årene som kommer.

– Det er vanskelig å følge med på effektene av klimaendring på våre breddegrader, men man ser i dag at det går raskere enn ventet, sier Samset.

– Vi vil se flere eksempler på omfattende smelting på Grønland, som igjen fører til mer havnivåstigning, vi vil se flere hetebølger og mer tørke, og også jevnt over mer regn over Norge, også mer ekstremregn. Andre steder i verden vil vi se hetebølger som skaper problemer for matproduksjonen, vi vil se problemer med kysterosjon der hvor havet stiger, sier Samset.

Gjennomsnitts-temperaturene i verden har allerede økt med 0,8 grader siden 1900. På Grønland er økningen det dobbelte – noe som i seg selve bidrar til at isen smelter raskere.

– Det vi har sett denne gangen er at temperaturrekorder ikke bare er blitt brutt, de er blitt knust, sa Clare Nullis ved Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) nylig.

Nullis sier vi kan vente oss flere uvanlige varmebølger i årene fremover, som kan føre til at isen vil smelte enda raskere i kommende år.

Hunder trekker slede nær Qaanaaq

Steffen Olsens bilde av hundene som drar en slede gjennom smeltevann fra havis på en ekspedisjon nord-vest på Grønland, gikk verden rundt i sommer.

Foto: Social Media / Reuters

3. Varm vind fra sør

Fenomenet kjent som nordatlantisk oscillasjon er inne i en fase som fører til mer smelting.

Kort fortalt betyr det at vind- og trykksystemene er i endring over Nord-Atlanteren. Fenomenet drar med seg varm luft fra den sørlige halvkule til den nordlige, men pleide tidligere ikke å føre til smelting av innlandsisen på Grønland.

Ifølge forsker Michael Bevis ved Ohio State University, endret dette seg i 2000. Da begynte fenomenet å bidra til enorme mengder smeltet is.

– Isen på Grønland begynner å smelte ved én grad, og jo varmere luft fenomenet bærer med seg, jo større blir mengdene smeltet is, forklarer Bevis.

Vanligvis er det 13 minusgrader på toppen av innlandsisen på Grønland på denne tiden av året. Fredag meldte Danmarks meteorologiske institutt (DMI) temperaturen til 4,7 grader, som ville vært ny rekord, meldte dansk TV 2. Dette har senere blitt korrigert. Temperaturen var likevel ikke over 0 grader verken torsdag eller fredag, viser kontrollmålinger.

Laster Twitter-innhold

Utover mot kysten av Grønland er det blitt målt temperaturer mellom 22 og 25 grader.

Satellittbilder fra Grønland viser dammer med smeltevann på innlandsisen.

Laster Twitter-innhold

4. Mørkere is

Den høye temperaturen og store graden av smelting har en selvforsterkende effekt.

Når de øverste lagene av isen er smeltet, når sollyset et mørkere lag av is som i større grad tar imot og holder på varmen fra solen.

Innlandsisen på Grønland startet også på et lavere nivå enn det som er vanlig i år, og årets smelting nådde derfor raskere et dypere nivå enn tidligere.

Dermed går issmeltingen enda raskere. De ti milliardene tonn med is som har smeltet daglig i det siste, er dobbelt så mye som vanlig om sommeren.

Snøskuter på sjøisen i Grønland

En gutt kjører snøskuter over et vannlag på havisen på Grønland.

Foto: GRID Arendal

5. Flere skogbranner

Over 100 skogbranner har herjet nord for polarsirkelen så langt i sommer. Så mange skogbranner har forskere aldri før sett i området, skriver CNN.

På Grønland har en skogbrann dekket et over tre kilometer langt område.

Brannene sprer aske ut over isen i Arktis, ifølge Claudia Volosciuk ved Verdens meteorologiorganisasjon (WMO).

– Partikler fra brannene legger seg på snø og is, noe som gjør at isen absorberer solstråler den ellers ville reflektert. Det fører også til raskere oppvarming av Arktis, sier hun til CNN.

I tillegg til å føre til raskere issmelting i år, kan brannene ha en mer langsiktig effekt, fordi branner i torv fører til store klimagassutslipp. Ifølge forskere ved Copernicus-prosjektet har skogbrannene i sommer ført til nesten like store CO₂-utslipp som hele Fastlands-Norges utslipp i et helt år.

I en tidligere utgave av denne artikkelen sto det at det ble målt rekordhøye 4,7 grader på toppen av innlandsisen på Grønland. Rekorden er senere blitt underkjent etter en kontrollmåling utført av Danmarks meteorologiske institutt (DMI), og det er derfor ikke snakk om en ny varmerekord ved Summit.

Skogbrann Grønland

SKOGBRANN: Dette satellittbildet viser at en skogbrann i Qeqqata på Grønland 14. juli hadde spredt seg over tre kilometer. Bildet er behandlet av satellittfoto-ekspert Pierre Markuse.

Foto: Pierre Markuse / Copernicus Sentiel

SISTE NYTT

Siste nytt