Hopp til innhold

Satellittbilder viser omfanget av tidenes største skogbranner i nordområdene

Over 100 skogbranner har herjet nord for polarsirkelen så langt i sommer. Hetebølgen som når Norge til helgen, kan gjøre situasjonen verre og sette ytterligere fart på klimaendringene.

Skogbrann Grønland

Dette satellittbildet viser at en skogbrann i Qeqqata på Grønland 14. juli hadde spredt seg over tre kilometer. Bildet er behandlet av satellittfoto-ekspert Pierre Markuse.

Foto: Pierre Markuse / Copernicus Sentiel

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Vi har aldri før sett så mange og så kraftige skogbranner nord for polar­sirkelen, sier forsker Mark Parrington ved Copernicus-programmet til CNN.

Brannene har rammet områder fra Alaska i vest, via Grønland til Sibir i øst.

Dramatiske satellittbilder viser nå omfanget av brannene. På Grønland har en skogbrann dekket et over 3 kilometer langt område. Tidligere denne uken var store deler av Alaska, Canada og Hudsonbukta og Øvresjøen i USA dekket av røyk fra brannene.

Røyk fra skogbranner

Tirsdag var store deler av Alaska, Canada og Hudsonbukta og Øvresjøen i USA dekket av røyk fra skogbrannene.

Foto: Pierre Markuse / Terra MODIS

Hetebølge nærmer seg polar­sirkelen

Torsdag ligger både Paris og London an til å knuse sine varme­rekorder. Ifølge vær­meldinger kan det bli henholdsvis 42,2 og 40,3 grader varmt i de to storbyene, skriver Washington Post.

Verden har aldri vært så varm i juni som i år, og også den globale temperaturen for juli kan bli rekordhøy, skriver CNN.

Til helgen skal høytrykket som forårsaker disse høye temperaturene, trekke nordover og gi høye temperaturer også her i Norge – og flere steder nord for polar­sirkelen.

Høye temperaturer bidrar til skogbrannene, ifølge Parringdon ved Copernicus-programmet. I Sibir var det nesten ti grader varmere i juni i år enn normalt. Isnivået i Arktis er på det laveste juninivået siden målingene startet.

– Oppvarmingen av Arktis skjer dobbelt så raskt som i resten av verden. Det legger forholdene til rette for at disse brannene kan spre seg og vare lenge, sier Parrington til USA Today.

Sibir

En rekke skogbranner i Sibir, like sør for polarsirkelen, 21. juli.

Foto: Pierre Markuse / Aqua & Terra MODIS

Setter fart på klimaendringene

Sammenligninger av disse satellittbildene med bilder fra 16 tidligere år, viser en rekke skremmende tendenser.

– Brannene ser ut til å strekke seg lenger nord enn vanlig, og noen ser ut til å ha satt fyr på torvjord, sier professor Thomas Smith ved London School of Economics til USA Today.

Branner i torv kan gløde lenge, og fører til store utslipp av klimagasser. Ifølge forskere ved Copernicus-prosjektet har skogbrannene i sommer ført til nesten like store CO₂-utslipp som hele Fastlands-Norges utslipp i et helt år.

Skogbrann på Grønland

Skogbrannene kan bli svært store. Denne brannen på Grønland strekker seg over et område på over tre kilometer. Satellittbilde-ekspert Pierre Markuse har justert fargene i bildet for å tydeliggjøre området der det fortsatt brant tirsdag.

Foto: Pierre Markuse / Copernicus Sentiel

Brannene kan også bidra til klimaendringene ved å spre aske ut over isen i Arktis, ifølge Claudia Volosciuk ved Verdens meteorologiorganisasjon (WMO).

– Partikler fra brannene legger seg på snø og is, noe som gjør at isen absorberer solstråler den ellers ville reflektert. Det fører også til raskere oppvarming av Arktis, sier hun til CNN.

SISTE NYTT

Siste nytt