FBI avhørte terrormistenkt

FBI avhørte en av de terrormistenkte i Boston for to år siden.

FBI og Tsarnajev

FBI tok seg fredag inn i huset til Alina Tsarnajeva i delstaten New Jersey. Hun er søsteren til Tamerlan (innfelt) som ble avhørt av FBI i 2011.

Foto: John Moore/The Lowell Sun, Julia Malakie / AFP/AP

FBI avhørte Tamerlan Tsarnajev tidlig i 2011, opplyste det amerikanske føderale politiet i en pressemelding sent fredag kveld (lokal tid).

Tamerlan Tsarnajev, den eldste av de to terrormistenkte brødrene,ble drept av politiet i Boston natt til fredag.

Avhøret fant sted etter at FBI fikk et tips fra en fremmed regjering om at han var en «tilhenger av radikal islam» og at han forberedte seg på å forlate USA for å slutte seg til illegale organisasjoner.

FBI sier at de foretok avhør av både Tamerlan Tsarnajev og medlemmer av hans familie for to år siden. De undersøkte også hans reisevirksomhet, internett-bruk og hvilke venner han hadde, men opplyser at de «ikke fant noen terrorist-aktivitet» på det tidspunktet.

FBI opplyser ikke hvilken fremmed regjering det dreier seg om, men trolig gjelder det Russland.

Det har kommet flere opplysninger om at Tamerlan Tsarnajev reiste til Russland i fjor.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tamerlan Tsarnajev (t.v.)

Tamerlan Tsarnajev (t.v.) fotografert 17. februar 2010 da han fikk trofeet for seieren i amatørbokse-turneringen New England Golden Gloves Championship av Dr. Joseph Downes.

Foto: Julia Malakie/The Sun of Lowell / Reuters

– Veldig urovekkende

– Dette er ny informasjon for meg og det er veldig urovekkende at han var på FBIs radarskjerm, sier lederen for den komiteen som er ansvarlig for innenlandsk sikkerhet i Representantenes hus, republikaneren Michael McCaul fra Texas, til CNN.

Brian Jenkins, en anerkjent ekspert på terrorisme ved RAND
Corp., avviser at tanken om at bombeangrepene i Boston var et resultat av dårlig etterretningsarbeid.

– Folk vil sikkert spørre «gikk vi glipp av noe i etterretningen?» Noen vil kalle det for en etterretningsfeil. Men det er fordi folk er blitt vant til å forvente 100 prosent sikkerhet, sa Brian Jenkins til nyhetsbyrået Reuters.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tamerlan Tsarnajev

Tamerlan Tsarnajev (med rød ring) rundt som tilskuer til Boston Maraton mandag før bombene eksploderte. Til venstre for Tamerlan hans bror Dsjokhar Tsarnajev.

Foto: Bob Leonard / AP

Tidligere etterretningsfeil

I flere tidligere saker har amerikanske etterretnings- og politiorganisasjoner mislyktes i å sette sammen spor som, i tilbakeblikk, kunne stoppet terrorangrep.

I 2009 drepte den amerikanske majoren Nidal Hassan 13 personer og såret 32 i et angrep på militærbasen Fort Hood i Texas.

Før angrepet hadde Hassan hatt e-postkontakt med Anwar al-Awlaki, den amerikanskfødte lederen for Al Qaida i Jemen som senere er blitt drept i et bombeangrep.

Amerikanske myndigheter hadde etterforsket e-postene til Major Hassan, men kom til at de ikke representerte noen fare.

Faren til Umar Farouk Abdulmutallab,den såkalte trusebomberen som forsøkte å sprenge et passasjerfly over Detroit 1. juledag 2009, hadde sagt fra om mistenkelig aktivitet fra hans sønns side til den amerikanske ambassaden i Nigeria.

Det førte likevel ikke til at Umar Farouk Abdulmutallabs amerikanske visum ble inndratt, noe som senere er blitt kraftig kritisert av Senatets etterretningskomite.

Putin ringte Obama

Lørdag morgen opplyste Kreml at president Vladimir Putin igjen har ringt sin kollega Barack Obama.

Tema for samtalen skal ha vært å diskutere hvordan to av verdens viktigste makter kan samarbeide i kampen mot internasjonal terrorisme, især med henblikk på vinter-OL i den russiske byen Sotsji til neste år.

– Begge sider understreker sin interesse i å styrke samarbeidet, heter det i en uttalelse fra Kreml.

Ifølge en talsmann for Putin skal de to landenes etterretningstjenester blant annet utveksle informasjon.

SISTE NYTT

Siste nytt