NRK Meny
Normal

Sør-Afrika gråter for Mandela: – På tide å la ham slippe

Nelson Mandelas nærmeste familie ber om ro. – Vi har ingen kommentar som familie ennå. Vi sier fra når vi er klare til å snakke, sier barnebarnet.

Nelson Mandela

TÅRER: En kvinne viser følelser under en morgenmesse i Soweto søndag. Mange sørafrikanere forbereder seg nå på at Nelson Mandela kan dø. Til høyre Mandelas to døtre Ndileka og Makaziwe Mandela på vei ut av sykehuset i Pretoria der faren ligger.

Foto: AP/Reuters

Familien har så langt ikke kommet med noen offisiell uttalelse etter at 94-åringen grytidlig lørdag ble innlagt på sykehus med alvorlig lungebetennelse.

I et intervju med den sørafrikanske avisen The Times gir Mandelas venn Andrew Mlangeni utrykk for at 94-åringen kanskje kjemper sin siste kamp.

– Jeg ber om at han kommer seg raskt, men tror det er viktig at familien lar ham slippe, sier Mlangeni.

– Du har vært på sykehus for mange ganger. Det er ganske tydelig at du ikke er frisk, og at du kanskje ikke blir det igjen, fortsetter han.

Vekker følelser

Mens den verdenskjente frihetshelten og tidligere presidenten kjemper for sitt liv på sykehuset i Pretoria, sørger mange av hans landsmenn allerede over at han kanskje aldri kommer hjem igjen.

Under morgenmessen i den katolske kirken Regina Mundi i Soweto søndag ble menigheten oppfordret til å be for 94-åringen. Flere av de fremmøtte lot tårene strømme.

– Familien må la ham få slippe, slik at Gud kan oppfylle sin vilje. Når familien lar ham gå, følger folket i Sør-Afrika etter, sier vennen Andrew Mlangeni.

Allerede få timer etter innleggelsen søndag uttalte en talsmann for Mandelas tidligere parti, regjeringspartiet ANC, at nasjonen er forberedt på det verste.

– Jeg kommer til kirken i dag med Madiba i tankene. Jeg ønsker at han skal bli frisk, sier Nokuthula Tshibasa (38), som deltok i gudstjenesten i Regina Mundi-kirken søndag i til nyhetsbyrået AFP.

Mabida er Mandelas stammenavn.

Familien: – Vi trenger tid

Nelson Mandela

SYK: Nelson Mandela fyller 95 år i juli og har lenge slitt med dårlig helse. Natt til lørdag ble han innlagt med lungebetennelse. Tilstanden betegnes som alvorlig.

Foto: Schalk van Zuydam / Ap

Mandelas kone Graca Machel skulle egentlig reise til London i helgen, men avbrøt turen da ektemannens tilstand forverret seg kraftig natt til lørdag.

Søndag besøkte Mandelas døtre Ndileka og Makaziwe Mandela sykehuset. Familien har så langt bedt om ro.

Barnebarnet, Mandla, som vanligvis uttaler seg om bestefarens helsetilstand nektet å snakke lørdag.

– Vi har ingen kommentar som familie ennå. Vi sier fra når vi er klare til å snakke, sier Mandla til Sunday times.

Også barnebarnet Ndaba ber om at familien får fred og rom til å reagere.

– Det er bedre på den måten. Vi går alle gjennom de samme tingene. Vi vet ikke hva som vil skje. Vi håper på det beste, sier han.

Saken fortsetter under bildet

Ndileka and Makaziwe Mandela

BESØKTE PAPPA: Døtrene Ndileka og Makaziwe Mandela på vei ut av sykehuset i Pretoria søndag.

Foto: STRINGER / REUTERS

De siste offisielle meldingene går ut på at tilstanden til 94-åringen er alvorlig, men stabil. Han puster for egen maskin, ifølge myndighetene.

CNN skriver at det har vært umulig å komme inn på de offisielle nettsidene til presidentkontoret i Sør-Afrika søndag.

Talsmann for presidenten, Mac Maharaj opplyser til nyhetskanalen via epost at han foreløpig ikke har noe nytt å melde om Mandelas helsetilstand.

Syk mange ganger

Nelson Mandela trakk seg tilbake fra offentligheten i 2004 etter å ha engasjert seg sterkt i kampen mot aids. Han ble siste gang sett offentlig under fotball-VM i Sør-Afrika i 2010, men de siste tre årene har han stort sett holdt seg hjemme.

Han har vært ut og inn av sykehus en rekke ganger de siste årene, i stor grad på grunn av lungeproblemer. I 2012 ble han operert for gallestein.

Det er andre gang på to måneder at den sørafrikanske frigjøringshelten, som fyller 95 år i juli, blir innlagt på sykehus med lungeproblemer. I april ble han utskrevet etter et ti dager langt sykehusopphold, der han fikk behandling for lungebetennelse.

Sør-Afrika, Nelson Mandela

- PÅ TIDE Å LA HAM SLIPPE: En selger holder opp forsiden på avisa The Sunday Times.

Foto: Denis Farrell / AP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt