Evakuering etter vulkanutbrudd i Chile

Calbuco-vulkanen sør i Chile har våknet til liv etter over 50 år i ro, og spytter røyk og aske flere kilometer opp i lufta. Rundt klokken halv sju kom utbrudd nummer to.

Vulkanen Calbuco sør i landet har våknet til liv etter over 40 år, og spytter røyk og aske flere kilometer opp i lufta. Lokalbefolkningen har begynt å evakuere området rundt.

SE VIDEO: Den drøyt 2 000 meter høye Calbuco-vulkanen i Chile spytter ut store mengder røyk og aske og tusenvis av mennesker er nå evakuert fra områdene rundt den.

Villarrica-vulkanen i Chile

Villarrica-vulkanen har vært i ro i nesten femti år, men våknet i natt til liv. Vulkanen skal så langt ha hatt to utbrudd.

Foto: STRINGER/CHILE / Reuters

Myndighetene har sendt ut såkalt rød alarm, noe som innebærer at utbruddene er et faktum, og at faren er stor for at betydelige mengder aske vil havne i atmosfæren.

Calbuco-vulkanen er sammen med nabovulkanen Osorno blant Chiles mest aktive og ligger 30 kilometer nordøst for havnebyen Puerto Montt, rundt 1.000 kilometer sør for hovedstaden Santiago.

Myndighetene har startet evakueringen av tusenvis av mennesker som bor innenfor en radius av 20 kilometer fra vulkanen, men det er foreløpig ikke meldt i materielle skader som følge av utbruddet.

Den drøyt 2.000 meter høye vulkanen sto i 1893 for det største utbruddet i Chiles historie, og den har hatt en rekke større utbrudd siden. Det siste store utbruddet skal ifølge AFP ha vært i 1961, og i 1972 skal den også ha hatt et lite utbrudd.

(Saken fortsetter under bildegalleriet)

CHILE-VOLCANO-CABULCO
Foto: DAVID CORTES SEREY / Afp

Vulkanutbruddet er det andre på kort tid i Chile, der Villarrica-vulkanen lenger nord fikk et kraftig utbrudd 3. mars.

Bare Indonesia har flere vulkaner enn Chile, og hele 500 vulkaner i landet regnes som aktive. Calbuco-vulkanen hadde i 1893 og 1894 et av de største vulkanutrbuddene som noensinne har vært i Sør-Chile. Då kunne kuler med lava bli spyttet ut av vulkanen og lande åtte kilometer unna.

Laster kart, vennligst vent...

SISTE NYTT

Siste nytt