NRK Meny
Normal

EU-topper advarer Putin – innfører milde sanksjoner mot Russland

BRUSSEL/OSLO (NRK.no): EU fryser visum- og handelssamarbeid med Russland. I første omgang er straffetiltakene milde, men skjerper ikke Moskva seg, vil EU-toppene ta kraftigere virkemidler i bruk.

Merkel i Brussel

Tysklands forbundskansler Angela Merkel på EU-toppmøtet i Brussel, hvor hun gjorde det klart at man er nødt til å reagere overfor Russland. EU-toppene er imidlertid ikke helt samstemte om hvor skarpe reaksjonene bør være.

Foto: Virginia Mayo / Ap

Befring på EUs toppmøte

EUs regjeringssjefer kom torsdag sammen til krisemøte for å drøfte den spente situasjonen i Ukraina.

Men å meisle ut en felles strategi for hvordan man skal reagere overfor Russland er krevende.

EU er russernes viktigste handelspartner og det vil derfor være mulig å straffe Moskva slik at det kjennes.

Men mange EU-ledere frykter motreaksjoner, fremfor alt innen energileveranser. Særlig en del sør- og østeuropeiske land er fullstendig avhengige av russisk gass.

Tre trinn

EU-toppene er i kveld blitt enige om en tredelt modell for den felles reaksjonen overfor Russland:

  1. Unionen fryser umiddelbart forhandlinger om visum og handelssamarbeid. Russland har tidligere gitt uttrykk for å være svært interessert i særlig visumforhandlingene. Samtidig krever de at russerne møter den ukrainske regjeringen i forhandlinger, slik Merkel tidligere har tatt til orde for gjennom sitt forslag om en kontaktgruppe. EU og enkelte andre land ønsker også å være med her.
  2. Dersom russerne nekter forhandlinger, vil EU om få dager innføre sanksjoner mot enkeltpersoner i Russland. Utenriksministrene i EU vil møtes allerede kommende tirsdag for videre diskusjoner.
  3. Økonomiske sanksjoner er siste trinn, men EU har ennå ikke presisert hva det innebærer. Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt forklarer etter torsdagens møte: «Det var et poeng ikke å presisere, men arbeidet med å forberede slike sanksjoner vil starte i nær tid dersom Russland fortsetter sine aggressive handlinger i Ukraina.»

Samtidig har EU-toppene kommet frem til at europeiske tollmurer som rammer Ukraina skal bort, for slik å bistå det kriserammede landet.

Reinfeldt refser Russland

Da toppolitikerne ankom møtet sa enkelte rett ut at sanksjoner må innføres. Blant de mest kritiske var nettopp Fredrik Reinfeldt, som NRK snakket med på vei inn til forhandlingene.

– Jeg har respekt for at mange land føler uro i forbindelse med en russisk handlemåte som er uakseptabel. Det er brudd på all internasjonal rett og hele det sikkerhetssystemet vi har bygget opp etter den kalde krigen, sier Reinfeldt.

Les mer under videoklippet ...

Reinfeldt om Ukraina

Tysklands forbundskansler Angela Merkel har tidligere tatt til orde for dialog som det beste virkemiddelet. Men også hun åpner nå for sterkere lut.

– Jeg mener vi i dag bør diskutere politiske sanksjoner mot Russland. Det vil sende et veldig klart signal om at vi mener det Russland har gjort i Ukraina, er uakseptabelt, sier hun.

Frankrikes president François Hollande er mer avventende.

– Vi må legge et sterkest mulig press på Russland for å dempe spenningen. Og som et ledd i det presset, finnes selvsagt til sjuende og sist muligheten for sanksjoner, sier han ifølge NTB.

EUs president Herman Van Rompuy sier i kveld at ved en ytterligere destabilisering i Ukraina vil mer vidtrekkende tiltak bli aktuelle, advarer han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt