Hopp til innhold

Et privilegium å ha vært president, sier Donald Trump i sin siste tale

Trump kritiserte også stormingen av Kongressen 6. januar og sa at amerikanerne er et fredselskende folk.

Trump holdt en rolig tone og ønsket den nye administrasjonen suksess. Men den avtroppende presidenten sa fortsatt ikke at han aksepterer resultatet i presidentvalget, der Joe Biden ble valgt til USAs nye president.

Trump kritiserte angrepet på Kongressen 6. januar. Han sa at det ikke var akseptabelt og at amerikanerne er et fredselskende folk.

Trump takket sin kone Melania, familien for øvrig og mange av sine medarbeidere. Han rettet også en takk til visepresident Mike Pence, selv om han har kritisert Pence sterkt for å ha akseptert valget av Joe Biden

– Jeg er særlig stolt over å være den første presidenten på flere tiår som ikke startet noen nye kriger, sa Trump i talen.

Timothy Hale-Cusanelli med flere, tiltalte etter stormingen av Kongressen i retten i New Jersey.

Mens Trumps fordømte stormingen av Kongressen ble noen av de som deltok stilt for retten. Denne tegninger er laget i en rettssal i delstaten New Jersey.

Foto: JANE ROSENBERG / Reuters

Omtalte suksess

I sin siste tale fra Det hvite hus omtalte Trump en rekke saker som han mente at hans administrasjon hadde lyktes med. Blant dem var nye handelsavtaler med andre land, skattekutt, USAs økonomi og det han omtalte som sikring av grensen mot Mexico.

Han viste til at USA denne uka skal innsette en ny administrasjon. Han sa at det blir bedt for den, for at den skal gjøre landet trygt og velstående i framtiden.

Trump sa også at USA bør legge partipolitisk krangel bak seg.

Trump sa at han var en outsider som ble president og at hans agenda verken var til høyre eller venstre.

Trumps tale vises på en tv-skjerm i briefing-rommet i Det hvite hus

Trumps tale ble vist på en TV-skjerm i det tomme brifing-rommet i Det hvite hus.

Foto: CARLOS BARRIA / Reuters

Kritiserte «sensur»

– Jeg valgte ikke letteste kurs, ofte den aller vanskeligste, sa han om sitt presidentskap. Trump sa at han tok de hardeste kampene, og de vanskeligste valgene fordi det var det han var blitt valgt for å gjøre.

Trump er blitt utelukket fra flere sosiale medier for å ha oppildnet til stormingen av Kongressen. I avskjedstalen kritiserte han det han kalte «sensur og gruppetenkning».

– Det å stenge for fri og åpen debatt øver vold på våre kjerneverdier og langvarige tradisjoner, sa Trump.

Bevegelse som vil fortsette

Donald Trump ba i sin avskjedstale amerikanerne om ikke å miste troen på landet sitt.

– Den største faren vi står overfor, er tapet av troen på oss selv – et tap av selvtillit når det gjelder vår nasjonale storhet, sa Trump.

For sine tilhengere pekte Trump framover:

– Selv om min periode er over, har bevegelsen bare begynt. Det har aldri vært noe lignende denne troen på at en nasjon må tjene sitt folk. Den vil ikke forsvinner, sa Trump.

SISTE NYTT

Siste nytt