Erdogan: – Barnløse kvinner er ufullstendige

Kvinner som nekter å føde barn eller velger karriere fremfor husmorstilværelse, er mangelfulle og ufullstendige, sier Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan

KVINNENS PLIKT: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan vil at tyrkiske kvinner skal føde flere barn. Han mener det er kvinnens plikt å sørge for at befolkningen vokser.

Foto: MOHAMED ABDIWAHAB / Afp

– Det snakkes om befolkningsplanlegging og fødselskontroll. Ingen muslimske familier kan ha en slik tilnærming, sa Erdogan forrige uke.

Da vakte han harme etter en uttalelse om at bruk av prevensjon er som landsforræderi.

Nå har den tyrkiske presidenten nok en gang provosert befolkningen.

I en tale hos kvinne – og demokratiforbundet Kadem benyttet Erdogan anledningen til å snakke om kvinners fødselsplikt.

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Mandag marsjerte tyrkiske kvinner med protestplakater mot Erdogan i Ankaras gater.

Innslag fra Urix

VIDEO: Erdogan mener kvinners bruk av prevensjon er landsforræderi.

– Gir opp menneskeheten

Selv om befolkningsveksten har skutt i været etter Erdogan kom til makten i 2003, er den 62 år gamle mannen fortsatt ikke fornøyd. Siden 2000 har den tyrkiske befolkningen vokst med 10 millioner.

Erdogan vil at den skal stige ytterligere. Mandag sa han at kvinner som lar karrieren går foran familieliv, er en brems for samfunnet.

Han mener det er kvinnens plikt å sørge for at befolkningen øker.

– Jeg sier det klart og tydelig. Tallet på etterkommere skal øke. Kommende generasjoner skal vokse. Sterke familier gir sterke nasjoner, sa Erdogan.

Han mener at kvinner som avviser morsrollen, fornekter sin femininitet.

– En kvinne som nekter å bli mor, og som avstår fra å være hjemme i huset, er mangelfull og ufullstendig, sa Erdogan.

Han understrekte at han ikke har noe mot at kvinner gjør karriere i arbeidslivet, men at morsrollen må være førsteprioritet. Helst vil han at kvinner skal føde minst tre barn hver.

– Å nekte å bli mor er å gi opp menneskeheten, sa han.

Erdogan

PROVOSERER: Erdogan befester seg stadig mer som en autoritær president, sier Busha Isaq. Nå vil han også endre grunnloven slik at han kan sitte med makten lenger.

Foto: Emrah Gurel / Ap

– Ikke islamsk

Erdogan har flere ganger irritert feminister og kvinneaktivister med kontroversielle kommentarer knyttet til kjønnsroller.

I forkant av den internasjonale kvinnedagen nektet han kvinner i Istanbul å gå i tog. Da trosset damene forbudet ved å demonstrere i dagene før 8. mars.

Presidenten sa da at en kvinne først og fremst er en mor.

Samfunnsdebattant og lege Busha Ishaq mener presidenten provoserer de fleste av verdens muslimer.

Protester mot Erdogan

SIER NEI: Mandag gikk flere tyrkiske kvinner i protestmarsj mot presidentens uttalelser. Etter Erdogans utspill om forbud mot prevensjon og fødeplikt, er reaksjonene mange.

Foto: ADEM ALTAN / Afp

– Muslimske kvinner har i en årrekke kjempet for rettigheter i Tyrkia. Det er en av de få landene i den muslimske verden som har like andeler kjønn i ulike samfunnsarenaer, sa Ishaq da hun gjestet Urix forrige uke.

Hun mener Erdogan forfekter et kvinnesyn som både er reduksjonistisk og uislamsk.

– De fleste av verdens muslimer tror på like rettigheter. Erdogan har kvinnefiendtlige uttalelser som reduserer kvinnen til et objekt.

Ishaq synes det er skremmende at Erdogan er i ferd med å befeste seg som en autoritær president.

– Han blander Gud i politikken. Men vi tolker ham ikke som et religiøst statsoverhode, og heller ikke som en autokrat, sier Ishaq.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt