Er Bradley Manning en forræder?

Enkelte mener Bradley Manning er en helt. Andre mener han er en forræder som utgjør en sikkerhetstrussel mot amerikanske interesser. Fredag møter han for første gang i retten.

Plakat med Bradley Manning

Soldaten Bradley Manning har mange tilhengere. De frykter at han ikke vil få en rettferdig rettssak.

Foto: OLIVIA HARRIS / Reuters

Bradley Manning

Bradley Manning ble arrestert i mai 2010. Han har sittet i varetekt siden da.

Foto: Ap

Soldaten Bradley Manning er mistenkt for å ha lekket hemmelige dokumenter og videoer til Wikileaks.

Manning, som fyller 25 år lørdag, vil fredag forklare seg i en høring i det topphemmelige hovedkvarteret til National Security Agency (NSA) ved Fort Meade i Maryland.

Manning jobbet som etterretningsanalytiker i det amerikanske forsvaret, og var stasjonert i Bagdad fra november 2009 til mai 2010.

26. mai ble han arrestert og har siden sittet i varetekt. Først satt han innesperret på en militærleir i delstaten Virginia, før han i april ble overført til Fort Leavenworth-basen i Kansas.

– Tvunget til å sove naken

USA har fått kritikk for måten 23-åringen er blitt behandlet på etter at han ble fengslet. Forsvarsdepartementet bekrefter at han er blitt holdt på enecelle store deler av døgnet og tvunget til å sove naken.

I juni 2010 ble han tiltalt for å ha lastet ned hemmelige dokumenter til sin egen datamaskin og for å ha delt denne informasjonen med andre på internett.

Dersom Manning blir funnet skyldig etter tiltalen, kan han i teorien straffes med døden. Pentagon har forsikret om at det ikke vil bli lagt ned påstand om dødsstraff, men at Manning risikerer livsvarig fengsel.

Ville ha Obama som vitne

Mannings advokat, David Coombs, sier høringen gir dem en mulighet til å teste påtalemyndighetens styrker og svakheter. Forsvarerne hans ville innkalle 48 vitner i saken, blant annet president Obama.

De mener han bør stille fordi han i april uttalte at Manning «brøt loven».

– Manning kan ikke bli behandlet rettferdig av en militær domstol når Obama allerede har erklært ham skyldig, sier advokat Kevin Zeese til nyhetsbyrået AFP.

Kravet deres har blitt avvist. Kun 10 av vitnene vil bli innkalt.

Kontroversiell video

Wikileaks har publisert tusenvis av dokumenter, både fra det amerikanske forsvaret og fra amerikanske ambassader, men Julian Assange har hele tiden avvist kjennskap til kilden.

Likevel har Assange opprettet et fond som skal finansiere forsvaret av Manning.

En av de mest kontroversielle videoene som Wikileaks offentliggjorde, er et videoopptak av et helikopterangrep, som ble utført av USAs militærstyrker i Irak i 2007.

Iraq Shooting

Amerikanske soldater skjøt sivile

Videoopptaket er gjort av USAs styrker i Irak og viser de vilkårlige drapene på et titall personer i et forsted i Iraks hovedstad Bagdad. Flere sivilister ble ifølge WikiLeaks drept i angrepet, som tilsynelatende skal ha vært uprovosert.

Avslørt av hacker

Det amerikanske forsvaret mener at Manning også står bak lekkasjen av flere hundre tusen dokumenter fra krigene i Afghanistan og Irak. Dokumentene ble publisert på Wikileaks og i flere aviser, blant annet New York Times og Der Spiegel.

Etterforskerne fikk Manning i søkelyset i mai 2010, da Adrian Lamo, hans bekjente som tidligere hadde operert som hacker, opplyste til myndighetene at Manning trolig hadde stjålet hemmeligstemplede dokumenter.

I løpet av flere samtaler de to hadde på nettet, avslører Manning at han har gitt dokumentene til Wikileaks, skriver Wall Street Journal.

Saken mot ham skulle etter planen ha kommet opp i juli i fjor, men er siden utsatt. Høringen er ventet å ta opptil fem dager. Høringen, en såkalt «artikkel 32-høring», er første steg på veien mot en krigsrettssak.

SISTE NYTT

Siste nytt