Hopp til innhold

Entusiastiske velgere i Tunisia

Smilende tunisiere viste villig fram tommelfingren med blått blekk på som bevis for at de hadde deltatt i dagens valg - det første frie valget i landet.

Rachid Ghannouchi

Rachid Ghannouchi, lederen for islamistpartiet Ennahda som er ventet å vinne dagens valg i Tunisia.

Foto: Amine Landoulsi / Ap

Køene foran valglokalene var lange og mange allerede før valglokalene åpnet klokka 8 norsk tid i dag tidlig. Det varte hele dagen fra til klokka 20 i kveld da de første valgstedene stengte.

62-år gamle Houcine Khlifi hadde tårer i øynene da han snakket med nyhetsbyrået AFP etter å ha stemt.

- I dag viser tunisierne verden en blomsterbukett av frihet og verdighet, sa han.

Valgkø i Tunisia

Køene foran valglokalene har vært lange hele dagen.

Foto: FETHI BELAID / Afp
Valglokale i Tunisia

Entusiasme og glede preget dagens valg i Tunisia.

Foto: JAMAL SAIDI / Reuters
Snorre Valen

Stortingsrepresentant Snorre Valen (SV) har vært valgobservatør i Tunisia.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Valgkommisjonen hadde på forhånd sagt at det kunne være aktuelt å holde åpent noe lengre for at alle som sto i kø skulle få avgi stemme.

Lange køer

- Ved 18-tida var det fortsatt endeløse køer flere steder i hovedstaden Tunis, sier valgobservatør Snorre Valen, stortingsrepresentant for SV.

Han og stortingskollega Sigvald Oppebøen Hansen fra Arbeiderpartiet har besøkt en rekke valglokaler i hovedstaden som utsendinger for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

Valen lot seg imponere av den entusiasmen tunisierne viste.

- To-tre timer i køe tok de på strak arm, sier Valen.

Han sier også at valget ser ut til å ha vært gjennomført på en fri og rettferdig måte.

- I valglokalene var det enkle og gjennomsiktige forhold, og vanskelig å jukse, sier Valen.

- Overgår forventningene

Lederen for den nasjonale valgkommisjonen Kamel Jendoubi sa til journalister i Tunis et par timer før valglokalene etter planen skulle stenge, at valgdeltakelsen da var på 70 prosent av av 7,2 millioner registrerte velgere.

- Oppslutningen overstiger klart forventningene, sa Jendoubi.

Stemmene skal telles i morgen, og det endelige valgresultatet offentliggjøres tirsdag, selv om delresultater kan komme i morgen.

Islamistpartiet Ennahda er ventet å vinne valget, men uten å få over halvparten av stemmene.

Partiet har lovet å holde politikk og religion adskilt, noe liknende systemet i Tyrkia, men det er en viss frykt for at partiet kan komme til å gå fra løftene dersom de kommer i posisjon.

Valget kommer ni måneder etter opprøret tvang det forrige regimet med president Zine el- Abidine Ben Ali i spissen til å gå av.

- Hans offer var ikke forgjeves

Det var i Tunisia den arabiske våren startet da fruktselgeren Mohamed Bouazizi satte fyr på seg selv i protest mot overgrep, høye matvarepriser og arbeidsløshet. Han døde seinere av skadene.

- Hans offer var ikke forgjeves. Vi har fortsatt å jobbe på, og i dag er jeg stolt over å være tunisier, sa Mohammeds bror Samel etter å ha stemt i byen Sfax.

Valget i dag er til den grunnlovgivende forsamlingen som skal bestå av 217 representanter. Forsamlingen skal gi landet en ny grunnlov, og danne en midlertidig regjering.

SISTE NYTT

Siste nytt