NRK Meny
Normal

Eides møte med Kerry på overtid

WASHINGTON (NRK): Konflikten mellom Israel og Palestina var det viktigste temaet da USAs utenriksminister John Kerry tok imot utenriksminister Espen Barth Eide i Washington.

- Norge spiller nesten over alt en større rolle enn landets størrelse skulle tilsi, sa USAs utenriksminister John Kerry da han møtte sin norske kollega Espen Barth Eide.

- Norge spiller nesten over alt en større rolle enn landets størrelse skulle tilsi, sa USAs utenriksminister John Kerry da han møtte sin norske kollega Espen Barth Eide.

Anders Tvegård, Washington
Foto: NRK
Espen Barth Eide

Espen Barth Eide svarer norske medier i Washington etter møtet med John Kerry.

Foto: Anders Tvegård / NRK

– Det er tydelig på meg at John Kerry ønsker å prøve når det gjelder Midtøsten. Han ga et tydelig signal på at USA er klar over at det neppe blir noen bevegelse i den politiske prosessen uten at de støtter opp om den, men at det nå er vilje til å prøve, fortalte Espen Barth Eide norsk presse etter møtet som mellom de to i det amerikanske utenriksdepartementet. Et møte som var ment å vare i en halv time, men gikk langt over tiden.

40 minutter over tiden kom de ut.

– Det var et veldig godt møte, og det var ingenting som tydet på at verten ønsket å avslutte og det følte jeg var til gjensidig nytte, sa Eide med et smil etter møtet.

Kerry, som var i Norge da hans far var diplomat ved den amerikanske ambassaden i Oslo på 1950-tallet, sa at han også hadde fått praktisert norskkunnskapene sin litt i møtet med Eide.

– Det mest nyttige jeg kan si på norsk er «Jeg snakker ikke norsk», sa Kerry på godt norsk til stor munterhet blant tilhørerne.

Ferske utenriksministere

Det var to ferske utenriksministere som møttes for første gang i sine nye stillinger.

John Kerry overtok etter Hillary Clinton 1. februar i år, mens Espen Barth Eide overtok som norsk utenriksminister etter Jonas Gahr Støre 21. september i fjor.

På pressekonferansen skrøt Kerry mye av Norge, mer enn hans forgjenger Hillary Clinton hadde for vane under tilsvarende sammenhenger.

– Norge spiller nesten over alt en større rolle enn landets størrelse skulle tilsi. Norge er en flott verdensborger, om man kan måle land som verdensborgere, sa John Kerry.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Espen Barth Eide og John Kerry

Espen Barth Eide og John Kerry i Washington tirsdag

Foto: PAUL J. RICHARDS / Afp

Obama til Midtøsten

Hovedtema under møtet mellom Kerry og Eide var konflikten mellom Israel og Palestina.

Kerry viste til at det er 20 år siden Oslo-avtalen ble undertegnet og roste Norges rolle i konflikten.

President Barack Obama reiser til Midtøsten i neste uke. Etter planen skal han treffe Israels statsminister Benjamin Netanyahu onsdag 20. mars.

Dagen etter, torsdag 21. mars, er det ventet at han møter palestinske ledere i Ramallah på Vestbredden.

Utenriksminister Kerry ønsket ikke å uttale seg mer konkret om veien videre i Midtøsten før president Obama og han har vært i området og snakket med partene.

– Jeg tror Kerry er realistisk på hvor langt de kan komme, men det jeg understreket, som leder av giverlandsgruppen, er at institusjonsbygningen på palestinsk side ikke gir noen mening i det lange løp uten at vi får en ny politisk horisont. Og det var vurdering han delte, sier Eide til NRK.

Åpner for mer Syria-støtte

Syria var et viktig tema under møtet mellom de to utenriksministrene, og Kerry benyttet anledningen til å skryte av Norges innsats for å hjelpe flyktninger i Syria.

– Norge har støttet de mange flyktningene, og vi er veldig takknemlige for deres bidrag, sa den amerikanske utenriksministeren.

– Vi har nettopp annonsert vårt nyeste bidrag på 225 millioner kroner, og jeg vil ikke utelukke at det kan komme mer. Men vi er samtidig opptatt av at mer av innsatsen skal gjøres fra innsiden i Syria, sier Eide.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt