Donald Trump har innført sanksjoner mot Tyrkia

USA vil straffe Tyrkia for den militære operasjonen i Nord-Syria. Dette skjer samtidig med at de gjenværende amerikanske soldatene i området har fått ordre om å trekke seg ut.

Tyrkiske panservogner på vei til Syria

ADVARER TYRKERNE: En tyrkisk panservogn på vei til Syria. Den amerikanske presidenten advarer Tyrkia om at brudd på menneskerettigheter og angrep på sivile er uakseptabelt og vil bli straffet.

Foto: Lefteris Pitarakis / Lefteris Pitarakis

Donald Trump melder på Twitter om de amerikanske straffereaksjonene mot Tyrkia.

Tollen på stål vil bli hevet til 50 prosent og enkeltmedlemmer i den tyrkiske forvaltningen kan få straffereaksjoner. I tillegg blir forhandlingene om en handelsavtale stanset.

– Jeg er helt og fullt forberedt på å raskt ødelegge den tyrkiske økonomien dersom de fortsetter på denne farlige og destruktive veien, står det i meldingen fra Trump.

Presidentordren ble signert mandag, opplyser visepresident Mike Pence.

Trekker ut soldater

Presidenten forsvarer samtidig tilbaketrekningen av de resterende soldatene i Nord-Syria.

– De amerikanske styrkene har nedkjempet kalifatet til IS. De vil nå bli utplassert andre steder i regionen for å følge situasjonen, står det i meldingen fra Trump.

Presidenten poengterer at målet er å forhindre at IS skal gjenoppstå som en effektiv styrke.

Laster Twitter-innhold

Vil be Nato om hjelp

Politisk i USA raser det nå en storm på grunn av tilbaketrekningen. Den republikanske lederen av Senatet, veteranen Mitch McConnell, mener beslutningen kan gi katastrofale konsekvenser for amerikanske interesser i regionen.

Forsvarsminister Mark Epster om at den tyrkiske militære operasjonen kan føre til at IS gjenoppstår. I neste uke vil han møte representanter for de andre landene i Nato. Han vil utøve trykk slik at de innfører diplomatiske og økonomiske tiltak mot Tyrkia.

– Den tyrkiske operasjonen var unødvendig og impulsiv, skriver Esper i en uttalelse.

Amerikanske tropper i Syria

TREKKER SEG UT: Amerikanske tropper i Syria. Nå trekker alle seg ut av Nord-Syria. Tidligere har bare et titalls amerikanere forlatt posisjonene de hadde ved den tyrkiske grensen.

Foto: DELIL SOULEIMAN / AFP

Kan ta tid

I går kom varselet om at de gjenværende amerikanske soldatene kom til å forlate den nordlige delen av Syria. De har fungert som støttespillere og rådgivere for den kurdiske militsen.

Ordren om å trekke styrkene ut, gjelder bare de amerikanske soldatene i Nord-Syria. USA skal fortsatt ha soldater sør i landet ved al-Tanf.

Hvor de amerikanske styrkene i nord skal dra, er ikke klart. Det er heller ikke klart hvor lang tid de vil bruke på å forlate Nord-Syria.

Forsvarsminister i USA, Mark Esper

KOM DERE UT! Ordren fra forsvarsminister Mark Esper til de amerikanske troppene i Nord-Syria er at de skal forlate strids-sonen i Nord-Syria så fort og trygt som mulig.

Foto: ERIN SCOTT / Reuters

– Mellom to hærer

Situasjonen for amerikanerne har blitt gradvis mer alvorlig de siste dagene. De sto i fare for å bli isolert av de fremrykkende tyrkisk-ledede styrkene. En gruppe amerikanere ble tatt under artilleriild av det som skal ha vært en tyrkisk enhet.

– Vi har amerikanske styrker som sannsynligvis er fanget mellom to fremrykkende hærer, og det er en uholdbar situasjon, sa Mark Esper natt til i dag.

Syriske soldater på inn i Nord-Syria

SYRISKE TROPPER: Da amerikanerne sluttet å støtte kurderne, ble Assad spurt om å hjelpe. Kurderne skal nå ha gjort en avtale som inkluderer at syriske regjeringstropper får fritt leide inn i Nord-Syria. Det er et område de ikke har hatt kontrollen over på over fem år.

Foto: Afp

Syrerne rykker fram

I løpet av det siste døgnet har situasjonen blitt ytterligere mer komplisert i området. I går begynte styrker fra den syriske regjeringshæren å gå over grenselinjen til de kurdiskkontrollerte områdene i Nord-Syria.

Laster kart, vennligst vent...

SYRIA NÅ: Tropper fra den syriske hæren er nå til stede inne i området som kurderne har kontrollert.

De syriske troppene er nå på flere punkter der det enten er tyrkisk-ledede tropper, eller der det er forventet at de vil komme.

Den syriske fremrykkingen skal ha skjedd etter at kurderne har gjort en avtale med landets leder, Bashir Assad.

Tropper i den nordlige delen av Syria

SYRISKE TROPPER I RØDT: Det gule området i kartet er der kurderne har hatt sitt selvstyrte område. I dag er syriske regjeringstropper på vei inn. De blå punktene og det grå området viser tyrkiske enheter og tyrkisk-kontrollerte områder i Nord-Syria.

Foto: LiveUAmap

– Kanskje det er andre som har lyst til å komme for å slåss for den ene siden eller den andre. La dem bare gjøre det, skrev den amerikanske presidenten på Twitter i går kveld.

BBC melder at avtalen mellom Assad og kurderne er at de syriske regjeringstroppene skal helt fram til grensen mellom Syria og Tyrkia. Det er der de mest intense kampene foregår nå.

Det kommer meldinger om at det allerede har vært konfrontasjoner mellom de syriske regjeringssoldatene og den tyrkisk-ledede styrken i Nord-Syria. Disse meldingene er ikke bekreftet.

Russiske soldater i Syria

RUSSISKE TROPPER: Bildet av de russiske soldatene er tatt under en tidligere operasjon i Syria. De har støttet landets leder Bashir Assad i kampen mot opprørene i landet.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Alexander Zemlianichenko

Også russiske tropper

Russland har i de siste årene støttet de syriske regjeringsstyrkene i kampen mot opprørerne i landet. Det kommer inn meldinger om at russere er med i kolonnene av panser og mekanisert infanteri som nå er på vei inn i Nord-Syria.

Laster Twitter-innhold

Disse meldingene kommer fra kurdiske kilder, og er ikke bekreftet.

Newsweek skriver at de amerikanske styrkene i byen Manbij aktivt arbeider sammen med de russiske styrkene for at maktovertagelsen i området skal gå så smidig som mulig.

Laster Twitter-innhold

Russiske medier melder nå at sjefene for generalstabene i USA og Russland har hatt en telefonsamtale. Samtalen mellom Valery Gerasimov og Mark Milley dreide seg om områder der de to landene har felles interesser står det i meldingene.

Det har også vært kontakt mellom Tyrkia og Russland.

– Vi ønsker ikke å tenke på en mulig konfrontasjon mellom tyrkiske og russiske styrker, sier kreml-talsmann Dmitry Peskov.

SISTE NYTT

Siste nytt