Dødstallene stiger i Polen

Dødstallene etter storflommen i Polen, den verste på over ti år, har steget til 15.

Video POLEN-240510-WW_MXF_Innboks.MP4

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Flere tusen trues av flom i Polen.

Tallet på omkomne steg da flomvannet trakk seg nordover i landet og sprengte seg gjennom et dike.

Det opplyser myndighetene til nyhetsbyrået Reuters.

Regnvannet har ført til skader for over to milliarder euro, over 16 milliarder kroner.

Tusenvis av mennesker er evakuert fra sine hjem langs elven Vistula, som går fra Tatra-fjellene i sør til Østersjøen.

Les også: Ødelegger for to milliarder euro

Sprenger elvevoller

Sprenging av elvevoll i Polen

Deler av en elvevoll ved Dobryzkow i det sentrale Polen ble sprengt mandag, i et forsøk på å unngå mer flom i boligområder.

Foto: AGENCJA GAZETA / Reuters

Mandag var situasjonen spesielt ille i byen Swiniary, 80 kilometer øst for Warszawa. Vann fra Vistula slo seg gjennom et 50 meter langt hull i et dike.

– Redningsmannskaper har sprengt elvevollen nedenfor hullet i et forsøk på å føre vannet tilbake til elven, sier Malgorzata Wozniak, en talsperson for innenriksdepartementet til Reuters.

– Flombeskyttelsen er i en svært dårlig forfatning i mange deler av Polen, etter dager med oversvømmelser, forklarer Wozniak.

Også i helgen sprengte redningsmannskaper elvevoller, i byen Sandomierz i det sørlige Polen. Det er denne delen av landet som er hardest rammet av flommen.

SE BILDESERIE: Flom i Polen

Har funnet savnede

Jordskred er spesielt farlige i det sørlige Polen, ifølge Wozniak. Vannstanden har begynt å gå ned, men mange områder er fortsatt under vann.

– Etter som vannstanden har begynt å gå ned har redningsmannskaper funnet likene av savnede personer, sier hun.

– Flodbølgen forflytter seg nordover. Vi har allerede flyttet om på enheter med brannmenn og tungt utstyr, slik at det er klart når den kommer.

Innenriksdepartementet har satt av en sum tilsvarende 300 millioner kroner til folk som har lidd mest som følge av flommen. Hver husstand vil motta nærmere 12.000 kroner som skal dekke et grunnbehov for klær og mat.

Les også: 300 norske studenter flomrammet

Flom i Polen

En mann fortviler over at flommen tar et hus ved eleven Vistula. Vannet brøt gjennom en elvevoll i Wiaczemin ved Swiniary, nær Plock i det sentrale Polen.

Foto: AGENCJA GAZETA / Reuters

Warszawa slapp skader

Vannstanden nådde toppnivået i hovedstaden Warszawa i helgen, uten å forårsake større skader. På forhånd hadde soldater, politi og redningsmannskaper forsterket flombeskyttelsen langs Vistula.

Mange skoler og barnehager i hovedstaden, samt en av hovedveiene langs Vistula, var stengte mandag av sikkerhetshensyn.

Polsk TV har vist helikoptre som hjalp til med å evakuere strandede innbyggere fra hustak. Andre kom seg unna i robåter.

Statsminister Donald Tusk sa forrige uke at flomskadene kunne koste over 2 milliarder euro. Regjeringen har bedt om økonomisk hjelp fra EU.

Det polske meteorologiske instituttet venter mer regn i de nordlige delene av landet de kommende dagene.

Roere på den flomrammede elven Oder

En roklubb fra Berlin forbereder seg på en tur på den flomrammede elven Oder i Ratzdorf nær den polks-tyske grensen. Myndighetene venter at vannstanden vil nå det høyeste nivået på onsdag eller torsdag denne uken.

Foto: THEO HEIMANN / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt