NRK Meny
Normal

Ødelegger for to milliarder euro

Flommen i Polen er på vei mot hovedstaden Warszawa, der 200.000 sandsekker skal stanse flere store ødeleggelser. Men prislappen er allerede nådd to milliarder euro.

Vannet i elven Wisla har begynt å stige i Warszawa.

Sju personer er drept av flom i Sentral-Europa den siste uken, fem av dem i den sørlige delen av Polen. Flere tusen mennesker har blitt nødt til å forlate hjemmene sine og er på flukt bort fra vannmassene.

Bilder fra Sør-Polen viser mennesker som reddes ut av nødssituasjoner med helikoptre, raserte hus, mennesker som kommer seg unna i båter og byer og åkre under vann.

Fra fire til åtte meter høy

– Jeg venter at tapene vil oversige to milliarder euro og vi vet at vi må finne disse pengene. Vi må kutte andre steder, sier statsminister Donald Tusk etter å ha vært ute i områdene og sett ødeleggelsene.

Polens statsminister Donald Tusk (til høyre)

Polens statsminister Donald Tusk (til høyre) ute i de flomrammede områdene.

Foto: Peter Andrews / Reuters

I hovedstaden har vann begynt å sive inn i bygningene og restaurantene som ligger langs Wisla. Wisla er ventet å stige fra sin vanlige dybde på mellom tre og fire meter, til nesten åtte meter i Warszawa, skriver nyhetsbyrået Reuters. Elven har ikke vært så stor på 60 år.

Det er opprettet kriseenheter som skal forbedede Warszawa på det som nå venter, og 200.000 sandposer er gjort klare for å stanse vannet fra å gjøre store ødeleggelser i hovedstaden.

Det kommer til å ta tre dager før de store vannmassene har rent gjennom byen. Det er tre dager med neglebiting og nervøsitet om sandposene vil holde.

Video: Wisla flommer over

Video FLOM-200510S-DR2100_MXF_Innboks.MP4

Klikk på bildet for å se video fra flommen i Polen.

Er redde for å bli robbet

I sør er det ikke alle som ønsker å fjerne seg fra hjemmene sine, fordi de er redde for at husene skal bli plyndret mens de er borte. Det er statsminister Tusk klar over, og han ber folk om å vise anstendighet. Men han mener likevel at alle som er i faresonen må komme seg unna i tide.

Flom i Polen

En polsk TV-reporter rapporterer fra vannet.

Foto: Janek Srakrzynski / Afp

– Jeg ber dere alle om å evakuere når politiet og brannvesenet kommer og sier at tiden er inne. Da må dere ikke vente, sier Tusk.

– Jeg vet at dette er en vanskelig beslutning å ta, men å ikke dra når flommen kommer vil bare sette dere selv og de som kommer for å redde dere i fare.

Har adoptert hunder og katter

Titusenvis av mennesker vil bli påvirket av flommen, og Polen har bedt om pengehjelp fra de andre landene som er medlem av EU. Både Frankrike og Tyskland har sendt store vannpumper som kan hjelpe med å ta vannet bort fra stedene der flommen truer mest.

I Warszawa har mange innbyggere de siste dagene fulgt oppfordringene om å hjelpe dyrepensjonatene med å adoptere hunder og katter i noen dager, slik at de er trygge til vannet har passert.

Også Slovakia, Ungarn og Tsjekkia er hard rammet av flommen i Europa.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt