Hopp til innhold

Døde etter selvmordsprotest i Tunisia

Mohamed Bouazizi, som forsøkte å ta sitt eget liv i protest mot at han ikke fikk selge frukt og grønnsaker, døde som følge av skadene han pådro seg. Selvmordsforsøket har utløst omfattende sosial uro i Tunisia.

Tunisias president besøker Mohamed Bouazizi

Tunisias president besøkte Mohamed Bouazizi på sykehuset 28 desember. Bouazizi satte fyr på seg selv i protest mot at han ble trakaset av politiet.

Foto: Hassene Dridi / Ap

Zine El Abidine Ben Ali

President Zine El Abidine Ben Ali har lovet å hjelpe de mange arbeidsløse akademikerne i Tunisia med å skaffe seg arbeid.

Foto: FETHI BELAID / Afp

17. desember i fjor satte Mohamed Bouazizis fyr på seg selv foran et regjeringsbygg i byen Sidi Bouzid.

Foranledningen var at han ble ble trakassert av politiet, som beslagla varene hans da han prøvde å livnære seg som grønnsakshandler i gatene i Ban Arous.

Mohamed Bouazizi hadde høyere utdanning, men hadde problemer med å skaffe seg en jobb som passet utdanningen hans.

Tusenvis gikk amok

De omfattende protestene som ble utløst av selvmordsforsøket er ikke et vanlig syn i Tunisia. Landet blir ifølge Reuters beskrevet som et stabilt og fremgangsrikt land av Vesten. Landet har kun hatt to presidenter siden det ble selvstendig for 55 år siden.

På julaften kom det til voldsomme opptøyer der tusenvis av mennesker gikk amok og satte fyr på ett av nasjonalgardens hovedkvarterer.

Bouazizi var da innlagt på et sykehus i Ban Arous nær den tunisiske hovedstaden Tunis. Tunisias president Zine El Abidine Ben Ali, som har sittet 23 år ved makten, besøkte Mohamed Bouazizi på sykehuset 28. desember.

– Tragisk dødsfall

Lederen for Føderasjonen av ligaer for menneskerettighetene FIDH, Souhayr Belhassen, sier dødfsallet er tragisk.

– De sosiale protestene har med dette fått et tragisk utslag. Vi trenger en gransking eller en nasjonal etterforskningskommisjon for å finne årsakene til denne protestbølgen og hvordan problemene kan løses, sier Souhayr Belhassen.

25 prosent uten jobb

Bouazizi er den fjerde personen som mistet livet i protestene i Tunisia, skriver Reuters.

To ble drept da politiet åpnet ild i «selvforsvar» under en demonstrasjon i Bouziane. I tillegg tok en arbeidsledig akademiker sitt eget liv da han holdt seg fast i en høyspentledning.

Protestene døde ut da Ben Ali oppnevnte en ny ungdomsminister, og en ny guvernør i Sidi Bouzid. Han skal også ha lovet å bruke mer penger på de arbeidsløse akademikerne - 25 prosent står nå uten jobb.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt

Denne dronevideoen, som er delt av Volodymyr Zelenskyj på Twitter, skal vise den ødelagte demningen.

Demning øydelagd i Ukraina: Ekspert meiner Russland har gitt opp offensive ambisjonar

Kakhovka-demninga i Kherson-regionen blei øydelagt natt til tysdag. Begge sider av krigen skuldar på kvarandre for øydeleggingane.