President Zine El Abidine Ben Ali har lovet å hjelpe de mange arbeidsløse akademikerne i Tunisia med å skaffe seg arbeid.
Foto: FETHI BELAID / Afp17. desember i fjor satte Mohamed Bouazizis fyr på seg selv foran et regjeringsbygg i byen Sidi Bouzid.
Foranledningen var at han ble ble trakassert av politiet, som beslagla varene hans da han prøvde å livnære seg som grønnsakshandler i gatene i Ban Arous.
Mohamed Bouazizi hadde høyere utdanning, men hadde problemer med å skaffe seg en jobb som passet utdanningen hans.
Tusenvis gikk amok
De omfattende protestene som ble utløst av selvmordsforsøket er ikke et vanlig syn i Tunisia. Landet blir ifølge Reuters beskrevet som et stabilt og fremgangsrikt land av Vesten. Landet har kun hatt to presidenter siden det ble selvstendig for 55 år siden.
På julaften kom det til voldsomme opptøyer der tusenvis av mennesker gikk amok og satte fyr på ett av nasjonalgardens hovedkvarterer.
Bouazizi var da innlagt på et sykehus i Ban Arous nær den tunisiske hovedstaden Tunis. Tunisias president Zine El Abidine Ben Ali, som har sittet 23 år ved makten, besøkte Mohamed Bouazizi på sykehuset 28. desember.
– Tragisk dødsfall
Lederen for Føderasjonen av ligaer for menneskerettighetene FIDH, Souhayr Belhassen, sier dødfsallet er tragisk.
– De sosiale protestene har med dette fått et tragisk utslag. Vi trenger en gransking eller en nasjonal etterforskningskommisjon for å finne årsakene til denne protestbølgen og hvordan problemene kan løses, sier Souhayr Belhassen.
25 prosent uten jobb
Bouazizi er den fjerde personen som mistet livet i protestene i Tunisia, skriver Reuters.
To ble drept da politiet åpnet ild i «selvforsvar» under en demonstrasjon i Bouziane. I tillegg tok en arbeidsledig akademiker sitt eget liv da han holdt seg fast i en høyspentledning.
Protestene døde ut da Ben Ali oppnevnte en ny ungdomsminister, og en ny guvernør i Sidi Bouzid. Han skal også ha lovet å bruke mer penger på de arbeidsløse akademikerne - 25 prosent står nå uten jobb.