Hopp til innhold

Dette er verdens «skjøreste» land

Verdens yngste land er også det mest ustabile viser en ny undersøkelse. Sør-Sudan topper listen foran fem andre land fra det samme området.

Sørsudanesiske barn leker med krigs-skrot

Over hele Sør-Sudan ligger det rester etter de mange og harde kampene mellom de ulike militsgruppene. Og som her i Leer leker mange barn med restene av et gammelt antiluftskyts.

Foto: Josphat Kasire / Ap

Kronisk ustabilitet, svake ledere og en stadig mer synlig etnisk konflikt har ført landet helt til topps på den lite smigrende listen til det amerikansk ledede forskningsinstituttet The Fund for Peace.

USA og Frankrike i feil retning

Hvert år siden 2005 har organisasjonen laget lister over hvilke land i verden som er mest ustabile, og hvert eneste av de ti årene har land fra det subsahariske Afrika dominerte listen. For første gang topper Sør-Sudan listen, med sitt naboland i nord, Sudan, på femteplass.

Verdens mest ustabile land

Plass

Land

Total sum

1.

Sør-Sudan

112,9

2.

Somalia

112,6

3.

Den sentral afrikanske republikk

110,6 

4. 

DR. Kongo

110,2 

 5.

Sudan

110,1 

Først på syvende kommer et ikke afrikansk land, det krigsherjede Afghanistan.

Listen er basert på analyser av sosial, økonomiske og politiske indekser, og de landene som har gjort størst fremgang siden i fjor er Iran, Serbia og Zimbabwe.

Mens USA og Frankrike er på listen, sammen med Syria, over de landene som i totalt sum har utviklet seg mest i feil retning.

– Konstant krisehåndtering

Sør-Sudan overtok den lite prestisjefylte førsteplassen fra Somalia, som har toppet listen hvert år fra 2008 frem til i fjor.

Og siden landet fikk sin selvstendighet til stor jubel i 2011 har det gått fra vondt til verre. Nå er mer enn en million mennesker på flukt etter at kampene mellom støttespillere fra president Salva Kiir og tidligere visepresident Riek Machar brøt ut i desember i fjor.

– Konstant krisehåndtering i tre år, og det verste har vært de siste seks månedene. Rundt 1,3 million på flukt og landet står overfor en potensiell sultkatastrofe, sier FNs spesialutsending til Sør-Sudan, Hilde Frafjord Johnson til NRK.

Hun gir seg i jobben etter sommeren, og er ikke nådig mot lederne i det freske afrikanske landet.

– Dette er en menneskeskapt krise som kunne vært unngått, og det sørsudanske folket hadde fortjent bedre, sier Frafjord Johnsen.

Hilde Frafjord Johnson sammen med Slava Kiir og Forest Whitaker

Hilde Frafjord Johnson gir seg i jobben i Sør-Sudan etter sommeren, her hilser hun på president Salva Kiir i forrige uke sammen med FNs goodwill ambassadør Forest Whitaker.

Foto: CHARLES LOMODONG / Afp

Fredssamtaler i stampe

De siste månedene har det pågått fredssamtaler i regi av den regionale samarbeidsorganisasjonen IGAD i den etiopiske hovedstaden Addis Abeba, men ifølge en kilde tett på forhandlingene står samtalene på stedet hvil.
Imens fortsetter sivile å strømme til FN-leirene i Sør-Sudan i håp om beskyttelse.

I mai undertegnet Kiir og Machar under sterkt press en avtale om en overgangsregjering. Men hvem som skal sitte i denne regjeringen og når den skal være på plass, er høyst uklart.

Partene har nå frist fram til 1. august til å bli enige.

Norge, Danmark, Sverige og Finland har i den rekkefølgen de fire siste plassene på listen.

SISTE NYTT

Siste nytt