Det hvite hus: Ingen enighet om avtale mellom Trump og Kim

Toppmøtet mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas diktator Kim Jong-un er avbrutt før det var ferdig. De to kom ikke frem til en avtale.

USAs president Donald Trump har varslet at han møter pressen rundt klokken 8.00 norsk tid.

–Ingen avtale ble inngått på dette tidspunktet, men begge parters delegasjoner ser frem til å møtes på ny i fremtiden, sier Trumps talskvinne Sarah Huckabee Sanders, som likevel kalte samtalene «et veldig godt og konstruktivt møte».

Torsdag formiddag lokal tid tok de to lederne fatt på andre og siste dag av toppmøtet i den vietnamesiske hovedstaden Hanoi.

Ved 7.30-tiden kom meldingene om at et planlag lunsjmøte mellom Trump og Kim er avlyst. Både Trump og Kim har forlatt møtelokalet.

I morgentimene i dag skulle i utgangspunktet de to lederne signere en felles erklæring om hva de er blitt enige om på toppmøtet. Det blir det nå altså ikke noe av. Trump skal holde en pressekonferanse om kort tid.

Ikke travelt

På en pressekonferanse før dagens samtaler startet, sa Trump at han slett ikke har det travelt, og at et raskt resultat av samtalene med Nord-Koreas leder Kim Jong-un ikke er viktig for ham.

På den korte pressekonferansen vektla begge det gode personlige forholdet dem imellom.

– Jeg har stor respekt for Kim og hans land. Jeg mener det er viktig at det er et sterkt forhold. Når du har et godt forhold, kan det skje mye bra, sa Trump.

Svarte for første gang

Også Kim roste tonen dem imellom. Han sa at de to hadde hatt «en vidunderlig dialog», og at han ville gjøre sitt ytterste for at det skulle komme et godt resultat ut av møtet.

På pressekonferansen svarte han for første gang på et spørsmål fra en utenlandsk journalist.

Den nordkoreanske lederen fikk spørsmål om hvordan han så på den andre og siste dagen av toppmøtet i den vietnamesiske hovedstaden Hanoi.

– Det er for tidlig å si. Jeg vil ikke komme med spådommer. Men instinktivt føler jeg at det vil lede til et godt resultat, lød svaret.

Pressesenter, 2600 journalister er akkreditert til toppmøtet i Hanoi

PRESSESENTER: 2600 journalister er akkreditert til toppmøtet i Hanoi.

Foto: Kiko Rosario / AP

Ingen svar i Singapore

Verken spørsmålet eller svaret er særlig oppsiktsvekkende på et møte for toppolitikere, men den korte sekvensen skiller seg likevel ut. Spørsmålet kom fra en reporter som tilhører presselosjen i Det hvite hus. Det skal være første gang Kim besvarer et spørsmål fra en utenlandsk journalist.

Sør-Koreas gjenforeningsdepartement kunne ikke bekrefte at statslederen i nord aldri har svart på spørsmål fra en utenlandsk journalist. Samtidig har han knapt hatt muligheten før, og det er ingen kjente anledninger hvor han faktisk har gjort det.

Da Trump og Kim møttes i Singapore i fjor, ignorerte sistnevnte spørsmålene som ble ropt til ham. I møtene han har hatt med presidentene i Sør-Korea og Kina har det ikke vært anledninger for pressen til å stille spørsmål.

Donald Trump og Kim Jong-un i hagen på møtehotellet i Hanoi

UFORMELLE SAMTALER: Donald Trump og Kim Jong-un i hagen på møtehotellet i Hanoi.

Foto: LEAH MILLIS / Reuters

Atomsamtaler fortsetter

Kjernefysisk nedrustning på Koreahalvøya var det viktigste temaet for toppmøtet, som var det andre mellom Kim og Trump. Mens den amerikanske presidenten har sagt at han vil at Nord-Korea skal kvitte seg med hele sitt atomprogram, har hans egne etterretningstjenester påpekt at det er lite trolig at nordkoreanerne noen gang vil gå med på det.

Torsdag morgen nøyde Trump seg med å si at han satte pris på at Nord-Korea ikke har testet atomvåpen siden de møttes sist.

På spørsmål om Kim var villig til å gå med på en atomnedrustning, svarte han:

– Hvis jeg ikke var villig til det, ville jeg ikke vært her nå.

Han var også positiv til tanken om å la USA åpne et kontor i Pyongyang for kontakt mellom landene. Selv om det ikke er snakk om en ambassade, vil et slikt kontor være et steg på vei mot normalisering av forholdet mellom USA og Nord-Korea.

– Inderlige samtaler

Statlige medier i Nord-Korea skriver om «inderlig og dyp meningsutveksling» da Kim Jong-un og Donald Trump møttes til middag onsdag.

Middag mellom Kim Jong-un og Donald Trump i Hanoi

De to lederne spiste middag sammen onsdag kveld.

Foto: KCNA VIA KNS / AFP

Toppmøtet mellom de to ble innledet med et møte på tomannshånd, etterfulgt av en middag der også nære rådgivere deltok. Rekecocktail med Thousand island-saus, biff og sjokoladekake med is sto på menyen på Metropole Hotel i den vietnamesiske hovedstaden.

Ifølge nordkoreanske medier feiret Kim og Trump fremgangen i det bilaterale forholdet siden forrige toppmøte, som ble holdt i Singapore sist sommer. De to skal også ha diskutert hvordan de kan oppnå «omfattende og epokegjørende resultater» mens de er i Vietnam.

Dag 2 toppmøte i Hanoi

Samtalene er i gang på dag 2 av toppmøtet i Hanoi.

Foto: LEAH MILLIS / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt