NRK Meny
Normal

Derfor lykkes vi ikke i Afghanistan

Et gjennomkorrupt politi og en sikkerhetssjef som kontrollerer narkotikatrafikken gjør at afghanerne er milevis fra å kunne ivareta sin egen sikkerhet, sier eksperter.

Afghansk politi

Afghansk politi er langt fra selvgående, sier sikkerhetsekspert Halvor Hartz.

Foto: Musadeq Sadeq / Ap

– Hele det politiske systemet og den offentlige administrasjonen er gjennomkorrupt. Det kunne vi observere på kloss hold. Alle som er i viktige stillinger i Afghanistan i dag, har overlevd flere konflikter og ulike regimer. For å overleve det, har de måttet hestehandle. Hele veien er det noen som skylder hverandre tjenester, sier sikkerhetsekspert Halvor Hartz.

– Ødeleggende

Han har tidligere har hatt sikkerhetsansvaret for den norske politikontigenten i Afghanistan og ansvar for opplæring av afghansk politi.

– Det er nær sagt totalt ødeleggende og nesten umulig å gjøre noe reformarbeid i et slikt system, sier Hartz.

Han forteller om embetsmenn som grep inn i etterforskningen av ledende politisjefer, og sørget for omplassering eller forfremming, slik at politisjefene unnslapp arrestasjon.

– Andre ganger opplevde vi at det ble gjort diverse pågripelser og beslag av ulovlige våpen og narkotika ved veisperringene når vi var til stede, mens det ikke ble gjort noe de gangene vi ikke var der, sier Hartz.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Halvor Hartz i Afghanistan

Halvor Hartz, som har vært i Afghanistan for å lære opp afghansk politi, forteller om et gjennomkorrupt system.

Foto: Privat

– Har ingen oppfatning av hva politiarbeid er

Da statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i går hedret hjemkomne soldater for deres bidrag i Afghanistan, vektla han igjen at det militære oppdraget i Afghanistan har som mål å gjøre afghanerne i stand til å ivareta sine egne sikkerhetsoppgaver.

Ifølge Halvor Hartz er det langt unna at det kriteriet er oppfylt. I dag får afghanske politifolk en åtte uker lang opplæringsperiode.

– Det er en stor oppgave når man skal lære opp politifolk fra null på åtte uker. De kan ikke lese og skrive og har ingen oppfatning av hva politiarbeid er, sier Hartz.

– Ved opptak til opplæringen gjøres det narkotester, og da tester 80 prosent positivt. I tillegg er det mange som faller fra, å være politi i Afghanistan har ingen status. Folk går ikke til politiet hvis de har problemer, da går de i stedet til den lokale stammehøvdingen.

– Vil det være avgjørende for de internasjonale styrkenes oppdrag å få det afghanske politiet på fote?

– Ja, det vil det. Hvis Afghanistan ikke skal være et arnested for internasjonal terrorisme, må det afghanske politiet være selvgående, mener Hartz.

– Etter min faglige vurdering, er det et fåfengt ønske å tro at det er selvgående i løpet av få år. Det vil nok gå minst ti år.

Kontrollerer narkotikatrafikken

Også forsker Ståle Ulriksen ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) forteller om store problemer og korrupt politi.

Nupi-forsker Ståle Ulriksen

Ifølge NUPI-forsker Ståle Ulriksen mener det ikke hasr skjedd noen bedring siden de gamle krigsherrene hadde kontroll.

Foto: Nupi

– Det nye statsapparatet er ikke særlig bedre enn de gamle krigsherrene. Har du penger nok, kan du kjøpe deg en offentlig stilling. Den nye sikkerhetssjefen i Faryab har eksempelvis tatt kontroll over narkotikatrafikken i området, opplyser NUPI-forskeren.

– Det samme skjer med grensepolitiet, som har et forferdelig rykte. De er også beskyldt for å være involvert i narkotikatrafikken.

Den afghanske staten, politiet, militære og provinsguvernørene har de siste årene fått mer makt.

– Det er ikke populært. Mange lokale ledere har gitt uttrykk for at de helst vil være i fred - slik de har vært i århundrer. Ingen er spesielt glade i det statlige nærværet, sier Ulriksen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt