Hopp til innhold

Dansk integreringsminister la ut Muhammed-karikatur på sin Facebook-side

«Jeg synes vi skal være stolte av Muhammed-tegningene!», skriver Danmarks innvandrings- og integreringsminister Inger Støjberg på sin Facebook-side. Der har hun delt bakgrunnsbildet hun har på nettbrettet sitt: Tegningen av profeten Muhammed med en bombe i turbanen.

Inger Støjberg blir intervjuet av NRK

MUHAMMED-KARIKATUR SOM BAKGRUNNSBILDE: – Muhammed-karikaturene har vært med på å definere ytringsfriheten i Danmark og vår selvforståelse, sier Inger Støjberg.

Foto: NRK

«Jeg har Kurt Westergaards berømte tegning liggende som bakgrunnsbilde på min ipad. Det har jeg fordi jeg elsker Danmark. Jeg elsker ganske enkelt det fundamentet av frihetsrettigheter som generasjoner før oss har lagt, og som vårt land er grunnlagt på,» skriver Inger Støjberg og legger ved et skjermbilde av nettbrettet, som viser den omstridte tegningen.

Bakgrunnen for Facebook-innlegget er at et museum i den danske byen Viborg skal ha en utstilling med blasfemi i kunsten som tema.

Utstillingen inneholder blant annet Jesus på korset, som er senket i urin. De danske Muhammed-karikaturene er imidlertid ikke en del av utstillingen. Det har fått Støjberg til å reagere.

– Tegningene har definert ytringsfrihet

– Det er ikke opp til meg å bestemme hvorvidt et museum i Danmark skal stille ut Muhammed-tegningene, men jeg synes det er ergerlig at de ikke blir vist på utstillingen. De har vært med på å definere ytringsfrihet og våre generelle friheter i Danmark i nyere tid, sier Inger Støjberg til NRK.

Video Kurt Westergaard gir ut ny bok

TEGNET: Kurt Westergaards Muhammed-karikaturer vakte voldsomme reaksjoner i flere land.

Foto: Nyhetsspiller

Kurt Westergaards Muhammed-tegninger ble i 2005 publisert i den danske avisen Jyllands-Posten og ble startskuddet for voldsomme demonstrasjoner. Flere steder i verden satte rasende demonstranter fyr på det danske flagget.

Også den norske ambassaden i Syrias hovedstad Damaskus og i Teheran i Iran ble angrepet.

Støjberg er i Oslo for å delta på et møte som Sylvi Listhaug holder for sine nordiske kolleger, hvor de skal diskutere integrering av flyktninger og innvandrere.

Anklages for unødvendig provokasjon

Mens Støjberg satt i møtet, strømmet kommentarene på Facebook-innlegget hennes inn. Mange roser Støjberg for å være modig, mens andre anklager henne for å provosere unødvendig.

Selv synes Støjberg det er helt naturlig å vise tegningen å forbindelse med den aktuelle diskusjonen og sier at dette for henne handler om ytringsfrihet og kjærlighet til Danmark.

– Debatten om ytringsfrihet er en avgjørende viktig debatt, fordi den er med på å definere oss som samfunn og som land. Denne tegningen har også hatt stor betydning for vår selvforståelse, sier Støjberg.

– Ønsker du en ny Muhammed-debatt i Danmark velkommen?

– Nei, jeg ønsker slett ikke annet enn en debatt om ytringsfrihet, og om hvor viktig det er at vi står på det fundament av rettigheter og friheter som generasjoner før oss har grunnlagt, sier Støjberg til NRK.

Sikkerheten medvirkende årsak til at tegningene ble droppet

Museumsleder Anne-Mette Willumsen sier til danske TV2 at selv om det ikke er den viktigste årsaken til at Muhammed-karikaturene er droppet fra utstillingen i Viborg, spiller også sikkerhet en rolle i vurderingen.

Kurt Westergaard er selv blitt drapstruet en rekke ganger og har måttet ha livvakter døgnet rundt. Han sier til den danske kanalen at han forstår museets beslutning.

– Jeg tror vi står i en situasjon hvor vi må snakke om ytringsfrihet, og så legge til et «men», sier Westergaard.

Støjberg partileder og sjef, Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen, sier til Politiken at alle må tåle satire, men at han ikke er stolt av Muhammed-tegningene.

– Jeg er ikke stolt av noen tegning, og jeg er heller ikke stolt av et kors i kunstnerens egen urin, sier han til avisen.

Hva sier du til at din egen statsråd legger ut denne omstridte tegningen på Facebook?

– Det har jeg ingen annen kommentar til enn at jeg selv ikke har en Muhammed-tegning på min telefon. Men jeg er glad for at vi lever i et land hvor man kan ha det, sier Rasmussen.

Den danske integrerings- og innvandringsministeren Inger Støjberg har publisert tegning av Muhammed