Hopp til innhold

Damene tok over åpningen

Første dag av Republikanernes landsmøte i St. Paul, Minnesota ble sterkt amputert på grunn av orkanen Gustav. I stedet ble det Laura Bush som tok den offisielle styringen.

Cindy McCain og Laura Bush
Foto: SHANNON STAPLETON / REUTERS

President George W. Bush avlyste sin tale til delegatene, det samme gjorde visepresident Dick Cheney.

I stedet valgte de å vente på orkanen Gustav, med frykt for hvilke skader og katastrofer den kan føre til i sørstatene.

Kun postene med nødvendige prosedyrer ble gjennomført.

Førstedame Laura Bush skulle holde en av åpningstalene, fulgt av sin mann og visepresidenten. Alle politiske elementer var kuttet ut, i stedet ble det en apell om humanitær hjelp til de som eventuelt ville bli rammet av orkanen.

– Vår førsteprioritet i dag og de neste dagene er å sørge for sikkerheten til dem som bor langs golfkysten, sa Laura Bush.

– Alle dere som bor i golfstatene, skal vite at våre tanker og bønner er med dere.

Bush' mulige etterfølger som førstedame, Cindy McCain, ga støtet til en innsamling til dem som er berørt av orkanen. På under en time kom det inn 1,1 millioner dollar, inkludert et storbeløp fra en privatperson.

Ekteparet McCain donerte 25.000 dollar til statene som er rammet.

Venter på været

Laura Bush - som ble den som representerte Det hvite hus - la ikke skjul på sin forståelse for de mange partimedlemmene som føler seg skuffet over et svært nedtonet og foreløpig amputert landsmøte - spesielt etter Demokratenes fest- og sluggersamling i forrige uke som det i utgangspunktet skulle mye til for å overgå.

Cindy McCain og Laura Bush

Det var damenes aften på Reblikanernes landsmøte.

Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

- Selvsagt er alle som er her skuffet over at landsmøtet ikke går som planlagt, alle delegatene som har kommet hit fra hele landet. Men alle forstår det, utifra situasjonen med orkanen Gustav, sa førstedamen.

Det meste av programmet er lagt på hold, i påvente av værprognosene.

Etter den opprinnelig planen skulle en av taperne fra nominasjonsvalget, tidligere New York-borgermester Rudy Giuliani holde tale i dag (natt til onsdag norsk tid.)

Ifølge Demokratenes visepresidentkandidat Joe Biden, kjent for sin skarpe tunge, består Giulianis setninger av tre elementer, substantiv, verb og 11. september.

Giuliani var den første av utfordrerne i nominasjonskampen, som etter han trakk seg, gav sin støtte til McCain.

På landsmøtets tredje dag (natt til torsdag norsk tid) var det planlagt at visepresident Sarah Palin skulle ha sin opptreden, sammen med den mulige nye førstedamen Cindy McCain. Mens John McCain skal akseptere nominasjonen på møtets siste dag (natt til fredag norsk tid).

Politiske kommentatorer er uenige om hvordan Republikanernes nedtoning av landsmøtet vil slå ut overfor velgerne - gitt Demokratenes festforestilling spekket med dramatikk i forrige uke hvor Obamas tale på torsdag satte ny TV-seerrekord for slike begivenheter.

McCains kampanje har slagordet "Landet først" og det skulle være temaet for den halvavlyste åpningsdagen. "Landet først" var også argumentet som ble brukt av partiledelsen, Bush og McCain til å underbygge forandringen.

- Jeg tror de kan få en politisk fordel ut av dette, og den er følgende: Test på hvor raskt en kan oppfatte og snu seg rundt ved skiftende omstendigheter, sier David Gergen, ekspertkommentator som har vært rådgiver for fire republikanske presidenter samt Bill Clinton.

McCain sa i går at situasjonen i Louisiana og Texas avgjør landsmøtet blir de kommende dagene.

Bak denne avgjørelsen, ligger marerittet fra 2005 og den elendige håndteringen fra president George W. Bush og de sentrale myndighetene av orkanen Katrina.

Demonstrasjoner

Om det var stille inne i landsmøtesalen, var det langt mer liv ute på gatene. Et landsmøte tiltrekker seg langt flere enn delegater og partimedlemmer med formelle ærender.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Demonstrasjon i St. Paul

Demonstranter protesterte mot Irak-krigen og president Bush.

Foto: Max Whittaker / AFP

I går ble det arrangert en stor protest, hvor 10.000 marsjerte i St. Pauls gater. De ønsket å vise sin motstand mot krigen i Irak og mot president George W. Bush.

– Ser dette ut som forandring? ropte demonstranter som bar bilder av presidentkandidat John McCain sammen med Bush.

Noen hundre brøt ut av den fredelige demonstrasjonen og gikk løs på politibiler og butikkvinduer før opprørspoliti svarte med pepperspray og røykbomber.

SISTE NYTT

Siste nytt