Hopp til innhold

Dagen derpå i Kairo

Ledere av den koptiske kirken i Kairo erklærer tre døgn med faste og bønn for ofrene etter sammenstøtene i Kairo.

Kairo er i sjokk, sinne og sorg etter gårsdagens sammenstøt mellom kristne demonstranter, muslimer og hæren i Kairo. Minst 25 personer ble drept, og nesten 300 ble såret gatekampene.

Etter en natt med protester har familie og venner samlet seg ved Kairos koptiske sykehus for å minnes de drepte.

– Utenfor sykehusene sitter mødre kledd i sort for å hente likene av sine barn. Men det er også frustrasjon, sinne, og de føler seg sårbare. De føler at myndighetene ikke har gjort nok for å beskytte dem, og de føler seg angrepet, sier Sigurd Falkenberg Mikkelsen, NRKs korrespondent i Kairo.

Inne i det koptiske sykehuset sitter kvinner og silgråter. Ingen inne i sykehuset snakker, rapporterer også Reuters- journalister.

I dag er det rolig i gatene, men sporene er tydelige etter det som skjedde i går. Kopterne reiser korsene og roper slagord mot militæret, og oppmuntrende ord til de kristne.

– Hjernemassen rant på bakken

Mandag er det tid for å gravlegge de døde. Amal Beshay forteller at hennes 40 år gamle bror, Ayman Saber Beshay, ble overkjørt og drept av en panserbil.

– Skjelettet og skallen hans var knust. Hjernemassen hans rant på bakken, forteller Beshay til Reuters.

På Youtube ligger det nå mange forstyrrende videoer fra søndagens opptøyer, med sterke bilder av drepte demonstranter. Da de militære panserbilene kjørte over et titalls mennesker, ble også dette dokumentert i amatørfilmer.

Marchel Aryen forteller Reuters om sin 27-år gamle fetter, Sobhy Gamal Nazim som ble drept i opptøyene. Den unge mannen sier at han ikke så noe til kampene mellom kristne og muslimer, men mellom hæren og kristne.

– Rettferdighet finnes ikke i dette landet lenger, sier han.

Artikkelen fortsetter under Dagsrevy-innslaget:

Video Egypt

Klikk for å se video: Sigurd Falkenberg Mikkelsen rapporterer fra et sørgende Kairo, dagen etter de voldsomme opptøyene.

Vil granske opptøyene

Søndagens kamper er de mest voldelige siden opptøyene i februar som førte til at president Hosni Mubarak måtte gå av. Egypts regjerende militærråd ber regjeringen i landet nedsette en undersøkelseskommisjon for å granske urolighetene.

– De egyptiske militæres øverste råd ber regjeringen raskt nedsette en undersøkelseskomité for å avgjøre hva som skjedde og gå til rettslige skritt mot alle som beviselig har deltatt, direkte eller ved å opphisse til uro, heter det i en uttalelse etter rådets krisemøte mandag.

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre.

Foto: SCANPIX

Norges utenriksminister, Jonas Gahr Støre, tar sterk avstand fra voldsbruken mot demonstrantene i Egypt.

– Jeg er bekymret over det siste døgnets utvikling i Kairo og tar sterk avstand fra den omfattende voldsbruken mot koptiske demonstranter 9. oktober. Egypt har en nøkkelrolle i regionen, og det er svært viktig at den demokratiske overgangsprosessen ikke stopper opp, sier Jonas Gahr Støre (Ap) i en pressemelding.

Tre dager sørgetid

Kirken gikk mandag ut og erklærte tre dager sørgetid, som skal starte tirsdag. Dette ble bestemt under et møte mellom Pave Shenuda III og 70 biskoper.

Pave Shenuda III, ga også infiltratører skylden etter sammenstøtene mellom koptiske kristne og politi i Kairo søndag kveld.

– Den kristne troen avviser voldsbruk. Fremmede har infiltrert demonstrasjonen, og det var disse som begikk de kriminelle handlingene som de koptiske kristne nå blir beskyldt for, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Obama alvorlig bekymret

Obama Barack Obama

USAs president Barack Obama.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / Ap

USAs president Barack Obama er «alvorlig bekymret» etter opptøyene i Egypt, opplyser Det hvite hus mandag. Han vil at koptiske kristne skal beskyttes, og understreker behovet for en rettidig valg. Han ber om at overgangen til demokrati fortsetter i Egypt, og valget ikke må forsinkes.

En talsmann for Det hvite hus ba mandag om at alle parter i Egypt viser tilbakeholdenhet.

– Idet det egyptiske folket former sin framtid, mener USA fortsatt at minoritetenes rettigheter, deriblant kopternes, må respekteres, og at alle mennesker har universell rett til fredelige demonstrasjoner og trosfrihet, sier talsmann Jay Carney.

Klikk for å se video:

Video Dagen derpå i Kairo

Klikk for å se video: Dagen derpå i Kairo.

SISTE NYTT

Siste nytt